Tran og vitamin D

Vitamin D er viktig for oss mennesker da det bidrar i flere viktige prosesser, spesielt de tilknyttet mineralisering av skjelettet. Det kan dog være en utfordring å sikre at en inntar tilstrekkelig med vitamin D. Möller’s tran gjorde i sin tid vitamin D tilgjengelig for alle, og har siden hatt en lang og stolt historie som Norge sin favoritt når det gjelder vitamin D-tilskudd.

Tran, Vitamin D og Omega-3

Tran, vitamin D og omega-3 er en slags treenighet som har en lang og tradisjonsrik historie i Norge. Selv om både omega-3 og vitamin D er viktig for menneskekroppen, utgjør de forskjellige roller. Omega-3 i tran kan du lese mer om her.

Vitamin D er betydningsfull for en rekke av kroppens funksjoner og spiller en viktig rolle for kalsium og fosforbalansen i kroppen. Vitamin D er delaktig i absorpsjonsprosessen av disse mineralene fra tynntarmen, for så å være med på å sikre at optimale konsentrasjonsnivåer av kalsium distribueres og mobiliseres i blodomløpet.

Gjennom denne prosessen bidrar vitamin D til utviklingen av skjelettet hos barn, og videre til vedlikehold av skjelettet hos voksne. D vitamin er også viktig for å opprettholde et godt immunforsvar i alle aldersgrupper.

Les også: Hvilken funksjon vitamin D har i kroppen

Tran inneholder vitamin D-typen D3

Vitamin D finnes i to ulike former, D2 også kalt ergokalsiferol og D3 som kalles kolekalsiferol. Av disse to er D3 å foretrekke ettersom kroppen har lettere for å absorbere, bryte ned og nyttiggjøre seg av denne formen for vitamin D. Det er også denne formen for vitamin D tran inneholder.

Når kroppen selv produserer vitamin D ved eksponering for sollys, så er det i form av D3. Dette skjer ved at UV-stråling fra sola treffer huden og aktiviserer en form for kolesterol som så gjennomgår prosesser først i leveren og så i nyrene, før det oppstår næringsstoffer kroppen kan nyttiggjøre seg av.

Les også: Er tran sunt?

Hvor mye vitamin d trenger vi hver dag?

Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av vitamin D på 10 mikrogram for de mellom 2 og 75 år. For de over 75 år anbefales det 20 mikrogram daglig, mens for de under 2 år finnes det egne anbefalinger og produkter som er spesielt tilpasset de yngste.

Tilstrekkelig med vitamin D er viktig for opprettholdelsen av en normal benbygning og et normalt immunforsvar. Det er derfor anbefalt at man tar nødvendige forholdsregler for å sikre at det anbefalte dagsinntaket dekkes, gjennom eksponering for sollys, kostholdet og/eller kosttilskudd.

Hva inneholder vitamin D?

Som nevnt er det flere matvarer som inneholder vitamin D, enten i form av D2 eller D3. Mens D2 finnes i for eksempel beriket sjampinjong, finnes D3 kun i animalske matvarer, det vil si matvarer fra dyreriket. Eksempler på matvarer som er rike på vitamin D i form av D3 er torskelever, torskerogn, eggeplomme og fet fisk.

Möller’s tran topper denne lista og inneholder dobbelt så mye vitamin D per gram som neste på lista, samtidig som Möller’s tran, i tillegg til vitamin D, også er rikt på vitamin A, vitamin E og selvfølgelig omega-3. En barneskje (5ml) med Möller’s tran inneholder nok vitamin D til å dekke hele dagsbehovet på 10 mikrogram, og er derfor et flott tilskudd for de som ønsker å sikre at kroppen har tilstrekkelig med vitamin D.

  • Var dette relevant?
  • ja   nei