Hva er vitamin D3?

Vitaminer og mineraler
Hva er vitamin D3

Vitamin D3, som også kalles kolekalsiferol, er et vitamin med mange viktige oppgaver i kroppen. Vitaminet produseres i huden vår når den eksponeres for sollys, noe som gjør at mange i Norge får for lite av dette vitaminet i vinterhalvåret. 

Vitamin D3 er et fettløselig vitamin, et essensielt næringsstoff som bidrar til mange viktige prosesser i kroppen. Med begrenset tilgang til sol om vinteren, reduseres produksjonen av vitamin D3 i kroppen. Fra oktober til april kan derfor mange ha nytte av å supplere med et kosttilskudd for å sikre tilstrekkelig nivå av vitamin D3.   

For de som oppholder seg lite i solen også om sommeren, kan det være nødvendig med tilskudd hele året.   

Hvorfor trenger kroppen vitamin D?

Vitamin D3 spiller en viktig rolle i ulike funksjoner og prosesser i kroppen. Det bidrar blant annet til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon og en normal celledeling. Det bidrar også til å opprettholde et normalt skjelett og normale tenner.  Vitamin D3 bidrar også til kroppens evne til å absorbere kalsium, som også er viktig for beinbygningen og tennene våre. Vitamin D3 bidrar i tillegg til et godt opptak av fosfor og at muskelfunksjonen i kroppen fungerer som den skal. 

Hva er forskjellen på vitamin D3 og D2?

Det finnes to former for vitamin D: D2 (ergokalsiferol) og D3 (kolekalsiferol), som begge omformes fra inaktive til aktive former i kroppen vår. Selv om begge disse formene finnes i mange ulike matvarer, er det få råvarer som inneholder store mengder. Derfor kan det være vanskelig å få i seg tilstrekkelig vitamin D 

Vitamin D2 finnes hovedsakelig i sopp, alger og planter, mens vitamin D3 finnes i marine matvarer som tran, fiskelever, rogn og fet fisk samt eggeplomme og smør. Vitamin D3 produseres som nevnt også i huden vår når vi oppholder oss i solen. I dag kan man også kjøpe både kumelk og plantebasert melk som er tilsatt ekstra D-vitamin.  

D3-vitamin – dosering for store og små

Behovet for vitamin D avhenger av flere faktorer, deriblant alder og tilgang til sollys. Den generelle anbefalingen for barn og voksne er et inntak av 10 mikrogram per dag. Eldre personer over 75 år anbefales et daglig inntak av vitamin D på 20 mikrogram hele året for å sikre tilstrekkelige nivåer. Dette kan tilføres enten via kostholdet, som kosttilskudd eller en kombinasjon av begge.  

Som et eksempel, vil 100 gram laksefilet gi deg hele 10 mikrogram. Det er særlig fet fisk som inneholder vitamin D. Veganere, vegetarianere og andre som ikke spiser fet fisk, bør også vurdere ekstra vitamin D som kosttilskudd. Ettersom dette vitaminet er fettløselig, slik at overskuddet lagres i kroppen, bør man imidlertid være bevisst på at man ikke overskrider anbefalt inntak. Rådfør deg gjerne med legen din før du tar tilskudd av vitamin D.