Derfor bør du ta D-vitamin om sommeren

Derfor bør du ta D-vitamin om sommeren

Vitaminer og mineraler
Derfor bør du ta D-vitamin om sommeren

Følger du den gamle regelen om å ta tran alle måneder med r i? Vi har jo alltid fått høre at dette er viktig for at vi skal få nok D-vitamin i den mørke årstiden, men visste du at vi bør ta tran hele året?

Du kan trenge D-vitamin om sommeren også

Om sommeren trenger vi det ikke, heter det, for da kommer jo sola. Og når sollyset treffer huden vår, danner kroppen selv D-vitamin. Men det er ikke sikkert det blir så mye sollys. Den norske sommeren kan være lunefull, for å si det pent. Hva gjør du når sola stadig gjemmer seg bak skyene, og regnet bøtter ned? Du holder deg inne, og dekker til huden med klær når du går ut. 

Når kommer sola fram, smører du deg kanskje med solkrem, som riktignok beskytter huden mot skadelige solstråler, men også hindrer den i å danne det viktige vitaminet. Det kan altså være lurt å ta tilskudd med D-vitamin om sommeren også. Hele året rundt, rett og slett. 

Les også: Derfor bør du ta tran hele året 

Dette gjør D-vitamin for deg 

D-vitamin er godt for tennene og hjelper oss til å opprettholde et normalt skjelett. Og vitaminet kan gjøre mer for deg enn dette: Det hjelper også immunforsvaret vårt til å fungere normalt, og hjelper deg derfor til å holde deg frisk og rask. 

I sydlige land er ikke vitamin D-mangel like utbredt som hos oss, sannsynligvis som følge av mye sollys. Men de med mørkere hud som kommer til solfattige Norden, kan oppleve at de behøver ekstra D-vitaminer. Vitamin-mangelen kan forsterkes ved bruk av heldekkende klær som gir lite soleksponering på huden. Eldre bør også være ekstra oppmerksomme på at de bør sørge for å få i seg nok D-vitamin, for å holde skjelettet ved like. 

Slik får du i deg D-vitamin 

Det er ikke så mange matvarer som inneholder D-vitamin i noen særlig grad. Fet fisk som laks, makrell, sild og ørret er noe av det du kan spise for å få i deg D-vitamin. Du finner også litt D-vitamin i melkeprodukter som er beriket med dette. Hvis du spiser 200 gram fet fisk (eks. sild, laks og makrell) per dag, vil du få i deg nesten en dagsdose vitamin D. For de fleste vil selv et normalt, sunt kosthold ikke holde for å få i seg nok vitamin D. Derfor sverger mange til å ta en skje tran hver dag hele året. 

Les også: Kilder til D-vitamin 

 

Les også: