Kilder til D vitamin

Kilder til D vitamin

Vitaminer og mineraler
Kilder til D vitamin

D-vitamin spiller en viktig rolle i menneskekroppen gjennom hele livet, allerede fra de første levemånedene. Utviklingen og opprettholdelsen av et normalt skjelett og immunforsvar er blant de prosessene D-vitamin bidrar til. D-vitamin er altså viktig, men hvor mye D-vitamin trenger kroppen og hva er eksempler på noen gode kilder til D-vitamin?

Kilder til D vitamin

Det finnes to typer D vitamin, D2 og D3, D2 finnes i ikke-animalske produkter, mens D3 kun finnes i animalske produkter. Av disse to formene er D3 satt høyest ettersom kroppen har lettere for å absorbere, bryte ned og nyttiggjøre seg av denne formen for D-vitamin. D2 er fortsatt bra for kroppen, men D3 er altså å foretrekke. Man er derfor nødt til å ty til animalske kilder eller kosttilskudd om man ønsker å sikre seg optimale mengder med D3. Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av 10 mikrogram D-vitamin, for de opptil 75 år. For de over 75 år er anbefalingen på 20 mikrogram D-vitamin.

Les også: Vegansk omega-3 og vitamin D3

D-vitamin fra sola

En kilde er faktisk din egen kropp, menneskekroppen produserer D-vitamin i form av D3, når naken hud utsettes for direkte sollys. For å produsere nok D-vitamin til å dekke dagsbehovet på 10 mikrogram, er man dog nødt til å eksponere større deler av huden for direkte sollys i opptil 20 minutter, daglig. Her i Norge kan det være utfordrende å få tilstrekkelig med D-vitamin fra sola. Både med tanke på skiftende vær om sommeren, og det faktum at Norden for det meste domineres av lange og mørke årstider. Det er derfor fornuftig å ikke basere hele sitt behov for D-vitamin på sola, men også å innta matvarer og kosttilskudd som er rike på D-vitamin.

Mat med D-vitamin

Det finnes klart flest animalske kilder til D-vitamin, de fleste ikke-animalske kildene er som regel matvarer hvor vitaminet er tilsatt og da også gjerne i form av D2. D-vitamin i form av D3 er som tidligere nevnt å foretrekke, og ved å innta matvarer og kosttilskudd hvor forekomsten og mengden av D3 er garantert, er det også lettere å sikre at en dekker kroppens dagsbehov for D-vitamin. Under ser du en oversikt over 7 forskjellige matvarer og kosttilskudd, samt hvor mye du må innta av hver for å dekke det anbefalte daglige inntaket på 10 mikrogram.

Beriket melk 1250g
Laks 88g
Eggeplomme 83g
Beriket sjampinjong 75g
Torskerogn 54g
Torskelever 11g
Möller’s Tran 5g

D-vitamintilskudd

Man kan fint dekke det anbefalte daglige inntaket av D-vitamin gjennom å oppholde seg i sola og spise matvarer rike på D-vitamin. Problemet oppstår når man av ulike grunner ikke kan eller ønsker å oppholde seg lenge og ofte nok i sola, eller spiser tilstrekkelig med matvarer som er rike på D-vitamin. Da kan kosttilskudd være løsningen. På denne måten kan man sikre at det daglige behovet dekkes. Ved å bruke et kosttilskudd som Möller’s Tran kan man også være sikker på at man får D-vitamin av beste kvalitet, som er høstet og utvunnet her i Norge.

Som tabellen ovenfor viser er forekomsten av D-vitamin per gram matvare også mye høyere i Möller’s Tran enn hos de andre nevnte matvarene. En barneskje (5ml) tran er nok til å dekke dagsbehovet av D-vitamin for alle opptil 75 år. En ganske praktisk måte å innta tilstrekkelig med D-vitamin på, om en sammenligner dette med 1,25 liter med melk.

Les mer: Alt om vitaminer og mineraler