D-vitamin - Hva er det?

D-vitamin – Hva er det?

Immunforsvar
d vitamin hva er det

D-vitamin er for mange knyttet til tran, fet fisk og solen, men hva er D-vitamin egentlig og hvorfor er D-vitamin viktig for menneskekroppen? Visste du for eksempel at D-vitamin, teknisk sett ikke er et vitamin i det hele tatt? 

Hva er D-vitamin? 

D-vitamin er et fettløselig vitamin som bidrar til en rekke viktige funksjoner i kroppen, og er viktig for å opprettholde normalt nivå av mineralet kalsium i blodet, for opptak av fosfor og kalsium fra tynntarmen, for så å bidra til at kalsium distribueres.  

Les også: Hvilken funksjon har D-vitamin i kroppen 

Gjennom disse aktivitetene spiller D-vitamin en stor rolle for opprettholdelsen av en normal benbygning og muskelfunksjon i hele menneskekroppen. D-vitamin er også nødvendig for normal utvikling av skjelettet hos barn og bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar hos både barn og voksne. 

D-vitamin i tran 

Tran har vært en god kilde til D-vitamin for nordmenn i flere hundre år, og ble for alvor en folkefavoritt da Peter Möller revolusjonerte tranproduksjonen helt tilbake i 1854. Möller’s Tran er olje utvunnet fra norsk torskelever av beste kvalitet, og er naturlig rikt på, ikke bare D-vitamin, men også A-vitamin og Omega-3 fettsyrer. I den norske kosten er tran en av få kilder til D-vitamin, det er derfor ingen overraskelse at Möller’s Tran er en viktig del av mange nordmenns daglige kosthold og rutiner. 

En skje som rommer 5 ml Möller’s Tran inneholder 10 mikrogram D-vitamin, og dekker dermed hele det anbefalte dagsinntaket for de mellom 2 og 75 år. For de som er over 75 år anbefales et daglig inntak på 20 mikrogram.
(produktmodul for tran) 

D-vitamin i mat 

Det finnes to former av D-vitamin, D2 og D3. D2 finner vi i ikke-animalske kilder som noen planter, gjær og sopp. D-vitamin i form av D3 finnes i animalske kilder som egg, dyrelever, fet fisk, fiskerogn, fiskelever og Tran som utvinnes fra sistnevnte. Begge formene av D-vitamin er helsefremmende og bidrar i de samme prosessene, men forskning viser at D3 er å foretrekke fordi denne formen av D-vitamin kan tas opp, brytes ned og nyttiggjøres av menneskekroppen lettere enn D2. 

Les også: D-vitamin i mat 

Nyere forskning viser at sopp, som sjampinjongen du kjøper i matbutikken, kan berikes med D-vitamin i form av D2 gjennom kunstig UV-belysning mens den dyrkes, men også etter at soppen er høstet og til slutt befinner seg på kjøkkenet ditt. Bare 15 minutter i direkte sollys er nok til å produsere mellom 5 og 20 mikrogram med Vitamin D2 i 85 gram med sopp, uavhengig av type sopp eller sesong. 

Det finnes flere kilder til D-vitamin og de kan du lese mer om her 

Av mer tradisjonelle kilder til D-vitamin skiller fet fisk, fiskelever og tran seg ut som klare vinnere, da de inneholder store mengder av D-vitamin i form av D3 og i tillegg inneholder sunt fett og sunne Omega 3-fettsyrer.

D-vitamin fra solen 

Den siste kilden til D-vitamin er kjent for folk flest, nemlig solen. At solen er en D-vitamin kilde er en sannhet med modifikasjoner, da det faktisk er kroppen selv som produserer D-vitamin i form av D3 når naken hud eksponeres for sollys. Dette er også grunnen til at D-vitamin teknisk sett ikke er et vitamin, da vitaminer defineres som næringsstoffer kroppen ikke klarer å produsere på egenhånd. Denne produksjonen er avhengig av tilstrekkelig med solskinn på større deler av huden over en periode på opptil 20 minutter daglig, avhengig av hvor lys du er i huden. Jo mørkere hud du har, desto lenger må du være eksponert for direkte sollys for å produsere nok D-vitamin i kroppen. Det anbefales ikke å eksponere så store deler av huden uten solfaktor over lengre tid, og derfor er tilskudd av vitamin D viktig hver dag, hele året. 

D-vitamin mangel 

Mangel på D-vitamin kan føre til blant annet tretthet, men for å være på den sikre siden bør man kontakte fastlegen for å avdekke eventuelle mangler i kroppen.

D-vitamin hele året 

I Norge dominerer lange mørke årstider og enkelte kan derfor være spesielt utsatt med tanke på å få i seg tilstrekkelig med D-vitamin, mens andre ikke spiser nok av matvarene som inneholder D-vitamin og er utsatt på den måten. Möller’s Tran er et godt alternativ, slik at man sikrer å dekke det anbefalte daglige inntaket på 10 mikrogram. 

Les også: Derfor bør du ta D-vitamin om sommeren 

D-vitamin for gravide og ammende mødre 

Enten man ammer, delammer eller gir babyen MME er det viktig at man spiser sunt og variert, og under graviditeten vil et variert kosthold dekke de grunnleggende behovene, men man får i tillegg økt behov for blant annet folat, D-vitamin og omega-3 fettsyrer, jern og kalsium – og derfor kan det, for noen kvinner, være nødvendig med tilskudd som for eksempel Tran for å dekke vitamin-d- og omega-3 behovet. 

Les også: Tran og D-vitamin for gravide og ammende mødre 

Etter fødsel er det også viktig med et balansert og variert kosthold, fordi næringsinnholdet i morsmelken påvirkes av hva mor spiser. Hvis du fullammer eller delammer kan det også være nødvendig med tilskudd av enkelte næringsstoffer. 

Spedbarn som fullammes behøver tilskudd av D-vitamin i form av D-vitamindråper fra de er en uke gamle. Det samme gjelder barn som delammes, men her må man regulere antall dråper avhengig av mengden MME. Babyer som får MME behøver ikke lenger tilskudd av vitaminer, mineraler eller fettsyrer. 

D-vitamin og barn 

D-vitamin sies å være ekstra viktig i oppveksten, ettersom vitaminet er viktig for normal en benutvikling. Det lønner seg å bygge et godt fundament i barndommen, fordi koblingen mellom D-vitamin og benbygning vil følge deg hele livet. Fra barnet er 1 år kan de få i seg anbefalt mengde D-vitamin via Min Første Tran, og fra de er 3 år kan man gi Möller’s Tran for å sikre at de små får i seg det de trenger. 

Omega-3 og D-vitamin 

Både omega-3 og D-vitamin er viktige næringsstoffer for kroppen vår, og begge lagres i kroppen slik at vi optimalt sett har en reserve når vi trenger dem. Drikker du tran, eller tar du andre Möller’s produkter, vil du få i deg det du trenger av både omega-3-fettsyrene og D-vitamin. Finn ditt produkt her. 

Les mer om omega-3 her 

Anbefalt daglig inntak av D-vitamin 

Tidligere har anbefalt inntak av D-vitamin variert for barn under 2 år, men etter den nye anbefalingen anbefales alle under 75 år 10 mikrogram daglig.  

  • Fra 0-75 år: 10 mikrogram 
  • Fra 75 år: 20 mikrogram