Tran

Hvorfor bør du ta tran hele året? Hva er egentlig forskjellen mellom tran og omega-3? Og hva er egentlig Möller’s Tran laget av? Her finner du svar på ofte stilte spørsmål! Møllers Tran inneholder en unik kombinasjon av naturlig omega-3 fra fisk og vitaminene D, A og E. Dette er næringsstoffer som er viktige for optimal utvikling og bidrar til å holde deg frisk. Les gjerne våre relaterte artikler om tran og lær mer! 

Möller's Tran naturell 250ml

95 NOK

Antall

Möller's Tran sitron 250ml

105 NOK

Antall

Möller's Tran eple 250ml

105 NOK

Antall

Hvorfor bør jeg ta Möller’s tran hver dag?

Möller’s Tran inneholder en unik kombinasjon av naturlig omega-3 fra fisk og vitaminene A, D og E. En teskje, 5 ml, gir deg 1,2 g naturlige omega-3 fettsyrer og vitamin A, D og E. DHA bidrar til normal hjernefunksjon. Gunstig effekt oppnås ved et daglig inntak på 250 mg DHA. DHA og EPA har positiv effekt på hjertets normale funksjon. Gunstig effekt oppnås ved et daglig inntak på 250 mg DHA og EPA. Vitamin A og D bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Hva er tran laget av?

Tran er en olje utvunnet av torskelever. Möller’s tran er laget av fersk lever fra arktisk torsk kalt skrei, som svømmer til norskekysten mot slutten av vinteren for å gyte.

Visste du at: Möller’s tran har blitt produsert i Norge, med ferske norske råvarer, helt siden 1854?

Les mer: Om Möller’s

Hvor mye tran skal man ta om dagen?

En anbefalt dagsdose tran er på 5 ml. Det er mengden i en stor teskje eller en barneskje. En vanlig spiseskje rommer til sammenligning 15 ml.

Er tran sunt?

Det korte svaret: Ja, Möller’s tran er sunt! En daglig barneskje med tran dekker anbefalt behov for D-vitamin, som bidrar til immunforsvarets normale funksjon, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon og normalt skjelett. Vitamin D er også nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.

Omega-3 fettsyrene DHA og EPA, som finnes i tran, er også svært gunstig for flere av kroppens funksjoner. DHA bidrar til å opprettholde normalt syn og normal hjernefunksjon. Gunstig effekt oppnås ved et daglig inntak på 250 mg DHA.

Les mer: Er tran sunt?

Hva er vitamin E og A?

Vitamin E og A er i likhet med vitamin D fettløselige vitaminer. Det vil si at kroppen lagrer overskuddet av vitaminene i fettvevet. Man skal derfor være forsiktig med å innta for mye av fettløselige vitaminer.

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av de skadelige biproduktene (frie radikaler) fra celleånding.

Vitamin A har mange funksjoner i kroppen. For eksempel bidrar vitamin A til immunsystemets normale funksjon, tillegg til å bidra til å opprettholde normalt syn, hud og slimhinner.

Les mer: Vitamin E – Hva er det?

Les mer: Vitamin A og dens funksjon i kroppen

Hva er forskjellen på tran og omega-3?

Tran og omega-3 er begreper som brukes om hverandre – men de er ikke det samme. Tran er et fiskeoljeprodukt som lages av fersk lever fra skrei. Omega-3 i sin tur er en fellesbetegnelse på en gruppe flerumettede fettsyrer.

Les mer: Omega-3

Fiskeoljen du finner i omega-3-kapsler, lages ved å presse ut olje fra hele småfisk som ansjos og sardin. Mens tran har et naturlig innhold av vitamin A og D, må disse vitaminene tilsettes i olje fra småfisk. Begge er rike på omega-3-fettsyrer.

Les mer: Tran og omega 3

Les mer: Fiskeolje – hva er det?

Visste du at: Möller’s Omega-3+ tran er vårt mest høykonsentrerte omega-3-produkt. Den inneholder 40 prosent mer omega-3 enn vanlig Möller’s Tran!

Hvor mye D-vitamin er det i tran?

Siden vi bor i et land med mørketid og korte dager store deler av året, har mange nytte av å ta et tilskudd av «solskinnsvitaminet» vitamin D.

Tran er en viktig kilde til vitamin D. Personer opptil 75 år anbefales et daglig inntak på 10 mikrogram, mens de over 75 år anbefales å ta 20 mikrogram hver dag. En barneskje med tran inneholder 10 mikrogram D-vitamin, og dekker dermed dagsbehovet for de aller fleste.

Les mer: Tran og vitamin D

Hvordan huske å ta tran?

Er det vanskelig å huske å ta tran hver dag? Det sies at det tar 21-66 dager å få inn en ny vane. Det beste tipset er å starte med en gang mens motivasjonen er der. Kjøp inn det du trenger – enten du foretrekker flytende tran eller kapsler – og sett på en alarm på telefonen for å huske den nye vanen.

Det kan nemlig være lurt å ta tran til samme tid hver dag. Da knytter du det til noe kjent som skjer daglig – og plutselig blir det noe du gjør automatisk og uten å tenke deg om. Ta for eksempel tran samtidig som du spiser frokost, eller før du går og legger deg for kvelden. Det er helt opp til deg når på dagen det passer best – det viktigste er at du husker det!

Les mer: Gode vaner og rutiner – Slik skaper du dem

Må man ta tran hele året?

Ja! Næringsstoffene du finner i tran er viktige for kroppen året rundt, og derfor holder det ikke å kun ta tran i vinterhalvåret – selv om den gamle myten sier det. En daglig skje dekker det anbefalte behovet for vitamin A, D og E – i tillegg til de essensielle omega-3-fettsyrene DHA og EPA.

Kroppen vår lager de fleste fettsyrene den trenger på egenhånd, men essensielle fettsyrer må man tilsette gjennom kosten eller tilskudd av for eksempel tran eller omega-3-kapsler.

Les mer: Derfor bør du ta tran hele året

Lær mer om tran!

Bør man ta tran når man er gravid?

Det er sunt for alle, men tran er ekstra viktig for gravide og ammende. I svangerskapet får kroppen et økt behov for flere næringsstoffer, blant annet omega-3-fettsyrer. Det kan være vrient å dekke det økte behovet gjennom kosten alene, og da er tran et viktig og sunt supplement.

Norske helsemyndigheter anbefaler at gravide får i seg minst 200 mg av omega-3-fettsyren DHA daglig. DHA bidrar til normal utvikling av fosterets hjerne og øyne. I tillegg anbefaler helsemyndighetene et inntak på 10 mikrogram vitamin D. De aller fleste trenger et tilskudd for å få i seg nok D-vitamin.

Les mer: Tran i svangerskapet

Kan man ta tran når man ammer?

Det er viktig med et generelt sunt og variert kosthold når du ammer, men enkelte næringsstoffer er spesielt viktige å få i seg nok av fordi de er viktige for babyens vekst og utvikling. Noen av disse næringsstoffene er omega-3-fettsyrer og D-vitamin.

Gravide og ammende anbefales å ta tran eller trankapsler gjennom hele svangerskapet og i ammeperioden for å dekke behovet for vitamin D og omega-3.

Les mer: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Hvor mye tran skal barn ha?

Barn skal ha samme dagsdose med tran som voksne: 5 ml (en barneskje). Dette dekker dagsbehovet av vitamin D, i tillegg til omega-3-fettsyrene DHA og EPA.

Hvilken tran kan man gi til baby?

Möller’s Pharma Min første tran er tilpasset de minste barna ved at den ikke inneholder vitamin E, og kan gis fra 1 år.

Barn som ammes vil få nok omega-3 gjennom morsmelken. Morsmelk inneholder imidlertid lite vitamin D, og det anbefales derfor at babyen får tilskudd fra D-vitamindråper fra det er en uke gammel. Barn som kun får morsmelkerstatning, skal ikke ha tilskudd av D-vitamin.

Les mer: D-vitamin og barn

Barn fra 3 år og oppover kan ta den samme tranen som voksne, enten dere foretrekker naturell, sitronsmak, fruktsmak eller eplesmak!

Hvordan gi tran til barn?

Mange barn elsker smaken av ren tran, mens andre bare snurper igjen munnen. Er barnet over 3 år, kan du gjerne gi det tran med fristende smak av eple, sitron eller frukt – noe som kan gjøre skjeen til dagens høydepunkt! Barn over 3 år kan også få Möller’s Omega-3 Gelefisker. De er uten tilsatt sukker og har en naturlig aroma med smak av frukt eller jordbær.

Andre tips for å få barn til å ta tran:

  • Få inn vanen så tidlig som mulig fra barnet er 1 år.
  • Vise barnet hvordan det gjøres ved å ta en skje selv.
  • Gi tran mens barnet er i godt humør, enten det er i badekaret eller ved frokostbordet.
  • Blande tran i maten – for eksempel pastasausen, hjemmelagde ispinner eller fruktsalat.

Les mer: Vil ikke barnet ta tran? 5 tips til å kamuflere transmaken!

Hvordan fjerne tran fra klær?

Har du vært uheldig og fått tran på klærne dine? Eller kanskje babyen har gulpet opp tran? Det kan være vrient å få bort tranflekker og -lukt, men ikke umulig! Gamle og inntørkede flekker kan være vanskeligere å bli kvitt, så det er lurt å starte flekkfjerningen med en gang. Forbehandle flekken med Zalo eller Milo til ull – og skyll godt før du vasker plagget i maskinen etter vaskeanvisningen.

Les mer: Her er knepene som fjerner tranflekkene

Kan man gi tran til hund?

Kjæledyr bør ikke få vanlig tran. Grunnen er at vitamin A og D kan være giftig i for høye doser. Omega-3-fettsyrer er derimot viktig også for våre firbeinte venner. Möller’s Omega-3 for hund og katt er et spesialprodukt for hud og katt som består av ren omega-3 fra norsk skrei.

Les også: Omega-3 og kosttilskudd for hund og katt

Hvordan produseres tran?

Möller’s tran utvinnes fra norsk skrei. Det er den norsk-arktiske torskestammen som går under benevnelsen skrei. Årlig svømmer denne stammen til norskekysten for å gyte, og den blir fisket i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen. Möller’s tran utvinnes kun fra leveren til skreien, som er ideell for tranproduksjon da den er naturlig rik på omega-3 fettsyrene DHA og EPA, i tillegg til vitamin D3 og A.

Möller’s tran produseres av leveren til skreien. Hoveddelen av fisken går til menneskemat og leveren anses som et biprodukt. Det at biproduktet blir brukt og ikke kastet, øker utnyttelsesraten fra fiske. I tillegg brukes produksjonsrestene av tran fra lever til dyrefôr og biobrensel.

Kan man bruke tran i mat?

Ja, så klart! Tran er en olje, og du kan fint bytte ut fettet i maten du lager med tran. Det er en smart måte å gjøre livretten ekstra sunn. Og slapp av – det smaker ikke tran!

Les mer: Imponer med superfett på kjøkkenet

Her er noen av våre favorittoppskrifter med tran:

Hva er kosttilskudd
Transtudien: Dette er resultatene!
Tran til barn: Derfor er det viktig
Tran og Vitamin D for gravide og ammende mødre
Derfor bør du ta tran hele året
Er tran sunt?
Tran i svangerskapet
Tran og omega-3
Tran og Vitamin D
Her er knepene som fjerner tranflekkene
Vil ikke barnet ta tran?  5 tips til å kamuflere transmaken!