Vitaminer og mineraler

De fleste vet at kroppen vår trenger mange forskjellige vitaminer og mineraler for å fungere normalt. Men hva er de, egentlig – og hva gjør de faktisk i kroppen? Vet du hva som er forskjellen på vitaminer og mineraler, og hva som skjer i kroppen hvis den ikke får nok av disse næringsstoffene? I denne artikkelen ser vi nærmere på disse spørsmålene, og forsøker å komme til bunns i hva de ulike vitaminene og mineralene gjør i kroppen vår.

Hva er vitaminer?

Vitaminer er næringsstoffer som har livsnødvendige oppgaver i kroppen og som regulerer kroppens stoffskifte, som er nødvendig for å omsette proteiner, mineralstoffer, fett og karbohydrater. Kroppen er ikke i stand til å lage de fleste vitaminene selv, og felles for disse vitaminene er at vi må tilføre dem gjennom kostholdet. Det eneste vitaminet som ikke tilføres gjennom kostholdet er vitamin D3, som produseres i huden vår idet den eksponeres for solens UV-stråler (det kan imidlertid tilføres gjennom kosttilskudd ved behov). Selve ordet vitamin kommer fra det latinske ordet «vita» som betyr liv, og er satt sammen med den kjemiske betegnelsen «amin» som brukes om organiske forbindelser. Vitamin kan dermed oversettes til «livsviktig amin» – vitale næringsstoffer som er nødvendige for å opprettholde livet i kroppen!

Hvor mange vitaminer finnes det?

Det finnes totalt 13 vitaminer, som alle er livsnødvendige. Disse deles inn i fettløselige og vannløselige vitaminer. De fettløselige vitaminene består av vitamin A, D, E og K, og vannløselige vitaminer består av de åtte forskjellige B-vitaminene samt vitamin C. De fettløselige vitaminene lagres i kroppen (enten i leveren eller i fettvevet) dersom den får mer enn den trenger til sine daglige funksjoner. De vannløselige vitaminene lagres ikke i kroppen, men skilles relativt raskt ut gjennom urinen hvis kroppen ikke trenger dem. Unntaket her er vitamin B12 som kan lagres i leveren i opptil flere år. Hvis kroppen ikke får de vitaminene den trenger, vil funksjonene bli redusert og eventuelt slutte å fungere. Ettersom flere vitaminer jobber sammen, kan mangel på enkeltvitaminer medføre problemer for andre vitaminer og funksjoner. Vitaminmangel kan komme til uttrykk på mange forskjellige måter og medføre en rekke symptomer. 

Hva gjør de ulike vitaminene?

Vitamin A er et viktig vitamin for å opprettholde et normalt syn, i tillegg til at det bidrar til en normal funksjon av immunforsvaret, sammen med vitamin B12, vitamin B6, vitamin C  og vitamin D. Vitamin K  og D sammen er viktige for å opprettholde en normal beinbygning. Vitamin D  kalles også for «solskinnsvitaminet», ettersom det produseres i huden når den eksponeres for sollys. Vitamin D er også ansvarlig for å opprettholde normale kalsiumnivåer i blodet, sørge for normale knokler, en normal muskelfunksjon, normale tenner og at kroppen tar opp og utnytter både kalsium og fosfor.

Les mer: Vitamin D – Hva er det?

Vitamin C og E er antioksidanter  som begge bidrar til å beskytte cellene våre mot oksidativt stress, som forårsakes av reaktive oksygenforbindelser i kroppen. Disse vitaminene har også en betydning for immunforsvaret og bidrar til at det fungerer som det skal. Vitamin C er også involvert i mange andre viktige prosesser, deriblant kollagendannelsen som er selve byggesteinen i huden vår.

De åtte B-vitaminene som kroppen trenger har alle forskjellige oppgaver, og kan derfor ikke erstattes av hverandre. De bidrar i utallige prosesser, i alt fra å opprettholde et normalt nerve(B2, B6, B3)- og immunsystem(B12, B6, B9) samt energiomsetning(B2, B12, B6, B3), til å bidra til en normal psykologisk funksjon(B12, B6, B3, B9) samt normal bloddannelse(B9), normale slimhinner(B2, B3) og normal hud(B2, B3).

Hva er mineraler?

Mineraler, eller mineralstoffer som de også kalles, er ikke-organiske næringsstoffer som kroppen trenger. Mineralene deles inn i to ulike grupper: mineraler og sporstoffer. Mineralene er selve byggesteinene i kroppen, og inkluderer kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium. Sporstoffene er mineraler som kroppen trenger mindre av, og inkluderer jern, sink, selen, krom, fluor, jod, kobolt og kobber. Mineralene dannes heller ikke i kroppen, og må derfor tilføres gjennom kosten på samme måte som vitaminene.

Hvilken rolle spiller mineralene i kroppen?

Mineralene har mange forskjellige og viktige funksjoner i kroppen, der mange også jobber sammen. Magnesium, kalsium og fosfor bidrar blant annet til å opprettholde et normalt bein- og støttevev. Kalsium og magnesium er i tillegg viktige for at nervecellene våre skal kunne fungere normalt. Jern er et oksygenbærende mineral som frakter oksygenet rundt i kroppen, mens kalium, klor og natrium fungerer som elektrolytter og bidrar til væskereguleringen i kroppen. Kalsium, jern, krom, magnesium, sink, selen, fosfor, jod og kobber kan sies å være de viktigste mineralene for kroppen, selv om vi trenger alle sammen i større eller mindre mengder. Kalsium er viktig for at vi skal opprettholde et sterkt skjelett og sterke tenner, men bidrar også til en normal cellefunksjon. Jod er nødvendig for et normalt stoffskifte, mens selen og sink er viktige for immunforsvaret. 

Les mer: Hva er immunforsvaret?

Hva er kosttilskudd
Hva er pantotensyre (vitamin B5)?
Hva er multivitaminer?
Hva er Molybden?
Hva er biotin (vitamin B7)?
Hva er tiamin (vitamin B1)?
Hva er mangan?
Hva er selen?
Hva er krom?
Hva er fosfor?
Hva er kalium?
Magnesium for gravide
Jod for gravide
Trenger du ekstra jern som gravid?
Folat og graviditet
1 2 3 4 ... 5