Omega-3 til barn

Barn
Omega-3 til barn. Foto.

Visste du at barn har bruk for omega-3 allerede i mammas mage? Her bidrar for eksempel fettsyren DHA til normal utvikling av hjernen og synet.

Mange lurer på om de skal gi tilskudd av omega-3 til barn, og om de kan få for mye av det. For barn er det ekstra viktig å få i seg nok av de marine fettsyrene DHA og EPA, da disse er viktige bestanddeler i hjernens cellemembran og i øyets retina. Små barn med et sunt og variert kosthold, bestående av fisk flere ganger i uken, vil i de fleste tilfeller få i seg tilstrekkelig omega-3 gjennom kosten. For andre som har vanskelig å få i seg den anbefalte mengden av fisk, og da gjerne fet fisk, kan kosttilskudd være et godt alternativ. 

Hvor mye omega-3 skal barn ha?

For spedbarn som ammes vil nivået av omega-3 bestemmes av mors eget inntak, og det vil derfor først og fremst være aktuelt for den ammende å supplere med tilskudd. Dette bidrar blant annet til normal utvikling av barnets hjerne og øyne.* Spedbarn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd fordi denne er tilsatt tilstrekkelig med DHA. Dersom barnet er under to år og ikke fullammes eller drikker mindre enn 6–7 dl morsmelkerstatning daglig, kan det være aktuelt å supplere med 100 mg DHA daglig.

Barn er i kontinuerlig utvikling, og trenger at alle kroppens funksjoner fungerer best mulig. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet uttaler at et daglig inntak på 250 mg DHA og EPA hver dag for barn over to år er tilstrekkelig. Det er viktig å presisere at det er først ved et inntak på 250 mg daglig at man kan oppnå en gunstig virkning på kroppens funksjoner

Kan barn ta tilskudd av omega-3?

Fet fisk som for eksempel laks er en god kilde til omega-3, og barn som får i seg flere fiskemiddager i uken vil som regel få dekket sitt behov av de marine fettsyrene. Om barnet får i seg lite fisk og sjømat, vil kosttilskudd kunne være gunstig. Kosttilskudd bør ikke være en erstatning for et fullverdig kosthold, men i stedet en supplering for å sikre at man får tilstrekkelige mengder hver dag. Barn er gjerne kresne når det gjelder mat, og det kan derfor være vanskelig å få i dem tilstrekkelige mengder fisk, og da kan kosttilskudd være en utmerket måte å sikre at barnet får i seg nok. ALA, som er en fettsyre som finnes i planteprodukter, er gjerne lettere for barn å få i seg nok av. Det kan derfor hjelpe med tilskudd av de marine fettsyrene DHA og EPA.  

Ettersom marine fettsyrer også finnes i alger, finnes det veganske alternativer til omega-3, gjerne kalt vegansk omega. Dette er omega-3 som er utvunnet direkte fra alger i stedet for fra fisk og sjødyr. 

Kan barn få for mye omega-3?

Noen lurer på om barn kan få for mye omega-3 dersom de tar kosttilskudd i tillegg til et kosthold bestående av fisk. Det skal veldig store mengder av omega-3 til for å være skadelig, og så lenge man følger doseringsanvisningen er det helt trygt å gi omega-3 til barn. Man bør derimot være oppmerksom på at mange typer tilskudd også inneholder de fettløselige vitaminene D og A som man bør være forsiktig med å få i seg for mye av. Det er derfor viktig at man leser på pakningen for det aktuelle kosttilskuddet for å vurdere hvor mye man skal gi. Dette må også sees i sammenheng med eventuelle andre kosttilskudd barnet får.  

Les gjerne mer om fordelene med omega-3 her. 

** Gjelder daglig inntak på 200 mg DHA i tillegg til det ellers anbefalte daglige inntaket av omega-3 fettsyrer for voksne på 250 mg daglig. 

Lær mer: