Sana-sol: Barndom på flaske!

Barn
Sana-sol er flytende vitamintilskudd til barn og voksne. Foto.

Husker du enda smaken av Sanasol fra barndommen? Du er i så fall ikke alene: Den brune flaska med det glødende barneansiktet har hatt sin faste plass i norske kjøleskap i nesten 100 år.  

Hva er Sana-sol?

Sana-sol er et flytende multivitamin som smaker friskt av appelsin. Hver dagsdose inneholder hele 10 viktige vitaminer, og produktet er uten sukker.  

  

Sana-sol: Innhold av vitaminer

En liten spiseskje (10 ml) Sanasol inneholder: 

 • 10 μg vitamin D  
 • 6 mg vitamin E 
 • 60 mg Vitamin C 
 • 0,9 mg Tiamin (B1) 
 • 1 mg Riboflavin (B2) 
 • 12 mg Niacin (B3) 
 • 1,2 mg Vitamin B6 
 • 75 μg Folsyre (B9) 
 • 40 μg Biotin 
 • 4 mg Pantotensyre (B5) 

  

  

Historien til Sana-sol

Sana-sol er en merkevare med lange og stolte tradisjoner. I 1933 så den første flasken med Sana-sol dagens lys ved Collett-fabrikken i Nydalen i Oslo. Mannen bak den velsmakende nyheten, Emil Collett, hadde sin bakgrunn i norsk industri, og var levende opptatt av vitaminer. Det var også i årene 1920-1940 de fleste vitaminer ble identifisert, så oppfinnelsen hans var på mange måter banebrytende. Han hadde som mål å lage et vitamintilskudd som smakte godt – og det klarte han! I dag blir Sana-sol produsert på Elverum, og smaken er like søt og frisk som den alltid har vært. Det er nok også derfor slagordet har festet seg: Ta det sunne med det gode!  

 

Kan voksne ta Sana-sol?

Så klart! Er du voksen og har behov for et multivitamin, er Sana-sol midt i blinken. Mange tenker at dette er et vitamintilskudd for barn, kanskje fordi de selv tok det da de var små. Den gode nyheten er at du ikke trenger å stoppe selv om du har tredd inn i de voksnes rekker. Hvem vet – kanskje foreldrene dine også sneik seg til en skje Sana-sol i ny og ne? 

  

Den søte smaken av naturlig appelsinolje gjør at mange syns det er lettere å huske å ta den daglige dosen, og mange foretrekker å ta flytende vitaminer heller enn å svelge vitaminpiller eller -kapsler. 

 

Kan man kombinere Sana-sol og andre kosttilskudd?

Sana-sol bør ikke brukes sammen andre kosttilskudd som inneholder tilsvarende vitaminer. Grunnen er at du skal unngå å få i deg for mye av fettløselige vitaminer. Et overskudd av fettløselige vitaminer, som D og E er, vil lagres i kroppen i stedet for å skilles ut med urinen, som tilfellet er med vannløselige vitaminer. 

  

Hva er vitamin E og D?

Vitamin E er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene i kroppen mot skadelig oksidasjon. Vitamin D, gjerne omtalt som solskinnsvitaminet, bidrar blant annet til å opprettholde normal benbygning. Det bidrar også til at muskelfunksjon og immunforsvaret skal fungere normalt. 

  

Kan man ta både Sana-sol og tran?

Det kan du – hvis du passer på doseringen. Grunnen er at både tran og Sanasol inneholder vitamin D og E.  

  

En teskje (5 ml) Möller’s Tran Naturell inneholder 10 µg vitamin D og 3 mg vitamin E. En dagsdose Sana-sol (10 ml) inneholder 10 µg vitamin D og 6 mg vitamin E.   

  

Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 µg for alle barn og voksne under 75 år, mens de over 75 år bør få i seg det dobbelte. Anbefalt inntak av vitamin E er 4- 11 mg per dag, avhengig av alder, kjønn og om man for eksempel er gravid eller ammer. 

  

Dersom du ønsker å ta både tran og Sana-sol kan du derfor: 

  

 1. Ta halv dose Sana-sol og halv dose tran hver dag 
 1. Veksle mellom å ta tran og Sana-sol annenhver dag 
 1. Prøv nyheten Trana-sol – en tyggekapsel med Möller’s tran og den friske smaken av Sana-sol! 

 

Tips: Lag speilegg med tran og Sana-sol! Tøm først en halv dose tran i en skje, før du heller i litt Sana-sol i midten – akkurat nok til å danne en liten plomme. En gøyal måte å få i seg dagsdosen med vitamin D! 

 

Når kan man begynne med Sana-sol?

Sana-sol kan gis til alle barn og voksne over 3 år. Det anbefales ikke å gi multivitaminer til barn under 3 år uten at det er påvist mangler – et godt og variert kosthold dekker behovet for de aller fleste.  

  

Vitaminer for barn

I vår nettbutikk finner du flere typer vitaminer for barn over 3 år. Felles for alle er at de smaker godt. Kosttilskudd erstatter ikke mat, men er et supplement når matlysten ikke er på topp, eller når man sliter med å spise sunt og variert. 

Lær mer om vitaminer!