Jern til barn og baby

Barn
jern til barn og baby

Babyer og barn vokser raskt og trenger derfor mye jern for at kroppen skal kunne utvikle seg normalt. Barn beveger seg også mye gjennom læring og lek, og trenger derfor mye næring. Likevel er det begrenset hvor mye en liten mage rommer. Derfor er det svært viktig at barnet får nok av alle de nødvendige næringsstoffene.

Barn og jern

Forskning viser at små barn ofte får i seg for lite jern, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på jerninntak hos barn, og hvilke matvarer man bør prioritere for å sikre et tilstrekkelig jernopptak. Les denne artikkelen om jern hvis du vil lære mer.

Hvor mye jern trenger barn?

Jern er et essensielt næringsstoff som har mange viktige funksjoner i kroppen, og som må tilsettes gjennom maten. Jernet bidrar til å transportere oksygen rundt i kroppen, for å opprettholde normal kognitiv funksjon og for at immunforsvaret skal kunne fungere normalt. Den kognitive funksjonen hos barn, som inkluderer læring og hukommelse, er svært viktig for barn under utvikling, og derfor er det svært viktig at man sørger for at barnet får i seg nok jern. Barn er født med et visst jernlager i kroppen, men når barnet er rundt seks måneder, reduseres dette lageret. Jerninnholdet i morsmelken er heller ikke tilstrekkelig for å dekke barnets jernbehov, og dermed må dette tilføres gjennom kosten.

For barn mellom ett og fem år anbefales det at barnet får i seg 8 mg jern hver dag. Et godt og variert kosthold vil normalt dekke barnets behov for jern, men hvis man ikke er bevisst på jerninnholdet i maten, kan det ofte bli for lite. Hvis barnet i tillegg er småspist eller kresen på hva de vil spise, blir det ekstra viktig å passe på at kostholdet inneholder nok jern. Det viktigste er at man har et godt og variert kosthold, og sørger for at barnet spiser nok.

Mat med jern til barn

Når det er snakk om å dekke jernbehovet til barn fra seks måneder og oppover, finnes det mange måter å gjøre dette på. Grovbrød og andre kornprodukter inneholder mye jern, der du for eksempel kan gi barnet brødskiver med diverse jernholdig pålegg. Her kan du inkludere både leverpostei, jern-beriket prim, egg og kjøtt- eller fiskepålegg. Til dessert og snacks kan du servere banan eller tørket frukt. For eksempel inneholder rosiner mye jern.

Hemjern og ikke-hemjern 

Det finnes to forskjellige jernformer i maten, nemlig hemjern og ikke-hemhjern. Hemjern er den jerntypen som finnes i animalske matvarer som kjøtt, lever, innmat og egg, mens ikke-hemjern er jern man finner i kornprodukter, frukt og grønnsaker. Ikke-hemjern tas ikke like lett opp i kroppen, men ved å kombinere de ulike matvarene, kan du likevel sikre et godt jernopptak av også ikke-animalske matvarer. En brødskive med leverpostei eller skinke er derfor en kjempefin kombinasjon, ettersom det finnes jern i alle disse matvarene, og der leverposteien og skinken øker opptaket av jernet i brødskiven. Hvis du i tillegg kombinerer dette med et glass appelsinjuice, sørger C-vitaminet i juicen for et enda bedre jernopptak. Middagen kan kombineres på lignende vis, der du for eksempel kan servere kjøttkaker med litt potet og brokkoli, og avslutte med litt frukt til dessert.

Les mer: