Inspirerende matpakketips til barnehagebarn og skolebarn

Inspirerende matpakketips til barnehagebarn og skolebarn

Barn
Inspirerende matpakketips til barnehagebarn og skolebarn

En god matpakke er avgjørende for at barn skal kunne leke, være glade og lære. Men det krever ikke timevis eller voldsom eksperimentering å lage den. Det enkle er ofte det beste. Her er våre matpakketips.

Her har du våre tips for å lage en næringsrik og ikke minst god matpakke!

Oppskriften er levert av familiematblogg.no

Å lage en god matpakke handler ikke om å ha overskudd nok til å lage brødskiver formet som stjerner eller biler. Det handler heller ikke om at alt i matboksen må være hjemmelaget for at det skal være godt nok. Men matpakken har stor betydning for barnets hverdag fordi det er den som skal sørge for at barnet ditt får i seg nok energi til å leke, være glad og lære. Derfor ligger det mye omsorg i en godt sammensatt matpakke.

Matpakke til barnehagebarn

Små barn liker ofte mat som ikke er blandet, men som serveres separat. Derfor er matboksene med ulike rom godt egnet til denne aldersgruppen. De ulike rommene med ulikt innhold gjør at det blir en naturlig variasjon i maten, noe som både gir matglede og nødvendig påfyll av energi.

Vi har fylt vår matboks med granola og friske blåbær, grove vafler med ost, skinke og salat, grove fylte horn og friske sukkererter, oppkuttet gulrot og druer. Andre forslag til frukt og grønt er cherrytomater, agurk, banan, båter av appelsin, eple eller pære.

Hvis du setter av litt tid på en søndag et par ganger i måneden kan du lage en stor mellomgrov deig som du bruker som utgangspunkt til grove rundstykker, grove fylte horn eller pizzasnurrer. Da har du fryseren full av små hverdagsredninger som kan sørge for en ekstra god og litt annerledes matpakke.

En grov vaffelrøre holder seg også flere dager i kjøleskapet og vil garantert sørge for glade barn og en tom matboks. Stekte vafler kan dessuten fryses. Da er det bare å ta ut så mange du trenger om morgenen.

Du kan også sende med litt naturell yoghurt som kan spises med granolaen. Uansett om du lager granolaen selv eller kjøper den, er det viktig at du er bevisst sukkerinnholdet i blandingen. Høyt sukkerinnhold bør unngås da det sørger for svingende blodsukker, noe som kan gi ukonsentrerte og slitne barn.

Se flere matpakketips:

Matpakketips til skolebarn

Skikkelig skolemat sørger for t barna beholder konsentrasjonen gjennom dagen og både orker og lærer mer.

Nyere forskning viser også at elever som lager matpakken selv, spiser den opp. Det kan derfor være en god idé å la barna selv være med på å lage matpakken. Skolebarn kan og vil smøre selv.

Vi har fylt vår matboks med grovt brød og rundstykker og ferskt pålegg som leverpostei, makrell i tomat og kokt egg i skiver. Da kan barna smøre skivene selv, noe som smaker ekstra godt.

Hvis du sender med porsjonspakninger med pålegg, fungerer det også veldig fint å legge frosne rundstykker i matboksen.

Da vil de være tint i tide til at maten skal smøres.

En ferdig smurt blings med saltpølse, ost og salat blir fort en suksess og kan varieres i det uendelige. Rester av stekt kylling eller laks kan danne grunnlaget for en kjempegod blings sammen med litt avocado, salat og majones. Hvis du vil variere litt kan brødskivene erstattes med et grovt pitabrød eller grov baguett.

Andre middagsrester som pastasalat, wraps eller omelett blir også fort populære innslag i matboksen.

Legg gjerne ved litt frukt, bær og grønnsaker. Ikke bare blir matpakken fargerik og fristende, men hvis du er litt bevisst kan du sørge for at barna får i seg sine 5 om dagen gjennom matpakken alene.

Hvis du har tid og mulighet kan du lage en stor porsjon med smoothie bestående av for eksempel naturell yoghurt, litt eplejuice, skogsbær og banan og fryse ned i porsjonsflasker. Sender du med en flaske i sekken på morgenen, vil den ha tint innen lunsjen og garantert sørge for et fornøyd barn.

Tips: Har du dårlig tid om morgenen går det fint å lage matpakken på kvelden og la den ligge i kjøleskapet natten over.

Les også: Huskeliste til barnehagestart

Forslag til hva du kan ha i matpakka:

  • Granola og friske blåbær
  • Grove vafler med ost
  • Skinke og salat
  • Grove fylte horn
  • Pizzasnurrer
  • Naturell yoghurt med granola
  • Porsjonspakninger med leverpostei eller makrell i tomat
  • Middagsrester
  • Smoothie
  • Sukkererter, oppkuttet gulrot, druer, cherrytomater, agurk, banan, båter av appelsin, eple eller pære

Les også: Tips til god skolestart