Tran til barn: Derfor er det viktig

Barn
Å gi tran til barn hver dag kan være en fin vane. Foto.

I noen familier er det en kamp å gi tran til barn, hos andre må tranflaska nesten gjemmes unna. Både barn og familier er forskjellige, men noe er likt for alle: De aller fleste har godt av en daglig skje med tran! 

Hvorfor skal barn ta tran?

Tran er en enkel og god måte å få i seg næringsstoffer som vitamin D og omega-3. En barneskje er det som skal til – og vanen kan du trygt beholde livet ut.   

Les mer: Er tran sunt?   

Tran er en god kilde til D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin og omega-3-fettysyrene EPA og DHA.  

Studier tyder på at DHA-fettsyrene er delaktig i utviklingen av hjernen til foster, og bidrar til normal funksjon av synet og hjernen hele livet. EPA-fettsyrene er spesielt viktige for hjertet. 

Vitamin D er viktig for utviklingen av skjelettet hos barn, og er også viktig for immunforsvaret for store og små. A-vitamin bidrar blant annet til normal funksjon i huden, immunforsvaret, bendannelsen og synet. Antioksidanten Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot frie oksygenradikaler. 

Dersom kostholdet inneholder for lite vitaminer og essensielle fettsyrer, er det viktig å ta et tilskudd for å sikre at barnet får i seg det det trenger.   

Tran til baby: Nye retningslinjer

Norske helsemyndigheter oppdaterte i 2020 sine anbefalinger etter de nye EU-reglene for morsmelkerstatning. Tidligere var anbefalingen at alle spedbarn fikk tran eller et D-vitamin-tilskudd hver dag fra fire ukers alder. De nye rådene er at barn bør få tran fra de er ett år gamle, mens spedbarn som ammes bør ha tilskudd av D-vitamin fra de er en uke gamle. Spedbarn som fullernæres på morsmelkerstatning trenger ikke noe tilskudd, da erstatningen inneholder alle næringsstoffer babyen trenger. Dersom barnet delammes, kan man finne rett mengde D-vitamintilskudd ut fra guiden vår om amming og vitamin D .   

Möller’s Pharma Min Første Tran er spesielt utviklet for de minste barna og kan gis fra 1 år. Den inneholder ikke vitamin E, og er en god kilde til vitamin A og D, tillegg til de essensielle omega-3-fettsyrene DHA og EPA. 

D-vitamin

Vitamin D er viktig for alle, hele livet, men for barn i vekst er vitamin D kanskje ekstra viktig. Dette fettløselige vitaminet spiller en viktig rolle for kalsium- og fosforbalansen i kroppen. Vitamin D bidrar også til vedlikehold av normalt skjelett og normale tenner, og bidrar til immunsystemets normale funksjon.  

Les mer: D-vitamin – Hva er det? 

Alle under 75 år bør få i seg 10 mikrogram av dette solskinnsvitaminet hver dag, mens alle over 75 år bør få i seg det dobbelte. 

Hvor mye tran skal man ta?

En dagsdose tran er 5 ml, det tilsvarer en barneskje. Dosen er den samme for alle, enten man er 9 eller 90 år. Det er også dagdosen til Möller’s Pharma Min Første Tran. 

5 ml Möller’s tran inneholder:

       10 mikrogram vitamin D 

       250 mikrogram vitamin A 

       3 mg vitamin E (ikke i Möller’s Pharma Min Første Tran) 

       1150 – 1800 mg omega-3-fettsyrer (avhengig av hvilken type tran man velger) 

Må barn ta tran dersom det ikke vil?

Dersom du har et barn som ikke vil ta tran, er det flere ulike løsninger på problemet. Det er uansett ikke anbefalt å tvinge et barn til å ta tran om det absolutt ikke vil. Forsøk heller å gjøre det til en hyggelig greie – og vær en god rollemodell ved å ta tran selv. 

  • Barnet vil ikke ta tran på skje

Du kan blande tran i maten! Best resultat får du om du blander tranen i mat med syre, som smoothier og tomatretter. Unngå fløteprodukter, det forsterker transmaken. 

Les mer: Vil ikke barnet ta tran? 5 tips til å kamuflere transmaken 

  • Barnet liker ikke smaken av tran

Den beste tranen til barn er den barnet tar! Så lenge barnet er over 3 år, kan dere gjerne prøve tran med smak av sitron, eple eller frukt. I den alderen kan de eventuelt også få to Möller’s Omega-3 gelefisker hver dag. Mange barn elsker smaken, og gleder seg til dagens dose.