Vil ikke barnet ta tran? 5 tips til å kamuflere transmaken!

Vil ikke barnet ta tran? 5 tips til å kamuflere transmaken!

Barn
Vil ikke barnet ta tran? 5 tips til å kamuflere transmaken

Har du prøvd alt for å få i poden tran, til ingen nytte? Ikke fortvil, du kan smugle den inn i maten uten at det merkes!

Helsedirektoratet anbefaler å gi barna D-vitamindråper fra de er en uke gamle og tran fra ett års alder. Det er fordi tran inneholder vitamin-D som er viktig for å opprettholde immunforsvarets normale funksjon, og de essensielle omega-3-fettsyrene EPA og DHA.

Disse fettsyrene kan vi kun få i oss fra marine kilder, og de bidrar til utviklingen av synet, optimal utvikling av hjernen, og normal vekst og utvikling av skjelettet hos barn. Men Helsedirektoratet sier ingenting om at tranen må gis i en skje! Nei, faktisk kan den blandes inn i maten uten den får spor av transmak.

LES OGSÅ: Prøv disse oppskriftene som barna elsker!

I pastasausen

Odd Ivar Solvold, som er kokk, anbefaler å bruke tran i retter med syre, for eksempel tomater. Så du kan gjerne tilsette litt tran i pastasausen for å gjøre den sunnere. Du kan lage maten selv med hermetiske tomater, pasta, stekt løk og litt kjøttdeig, som du moser med en stavmikser.

Se flere digge oppskrifter med og uten tran her

Med løk

Løk er perfekt til å legge en demper på transmaken, og når den surres litt i olje blir den søt og fristende. Prøv deg fram og bruk en stavmikser til å mose løken sammen med en teskje tran og ingredienser som søtpotet, gulrot, mais eller kyllingfilet.

LES OGSÅ: En daglig skje med viktige næringsstoffer

I ispinner

Her er oppskrift på ekstra sunne, hjemmelagde ispinner. Med disse kan barna få spise is hver dag!

Jordbær- og sitruspinner

Du trenger:

  • 350 g jordbæryoghurt
  • 1,5 dl appelsinjuice
  • 4 ts Møllers Tran med sitronsmak

Bland ingrediensene godt, hell over i ispinneform, og sett i fryseren.

LES OGSÅ: Gode tips til et godt immunforsvar

På popcornet

Joda, du kan ha tran på fredagskosen også. Her er en velsmakende oppskrift. Husk at barn under 4 år ikke bør få servert popcorn grunnet kvelningsfare.

Sitron- og urtepopcorn

Du trenger:

  • 1,5 l ferdig poppet, varmt popcorn
  • 1 ss Møllers Tran med sitronsmak
  • 2 ss smeltet smør
  • Salt, urter og hvitløkspulver etter smak

Bland tranen i smøret, og hell det over popcornet. Vend smøret inn for å fordele det. Smak til med salt, urter og hvitløkspulver.

I fruktsalat

Her er oppskrift på en knallgod fruktsalat til dager du har litt ekstra tid. Og ja –selvsagt er den supersunn!

Fruktsalat med gresk yoghurt

Du trenger:

  • ¼ vannmelon
  • 2,5 dl blåbær
  • 1 kiwi
  • 1 liten banan
  • ½ beger gresk yoghurt
  • 2 ss ovnsbakt granola
  • en håndfull bringebær
  • ½ ss Møllers Tran med sitronsmak

Slik gjør du:

  1. Rens vannmelon for frø, del kiwi og banan i skiver
  2. Lag store kuler av vannmelonen med en iskremskje. Dander alle fruktene pent rundt kanten av en middels stor bolle.
  3. Bland tran i yoghurten, og hell yoghurten i midten av bollen.
  4. Legg granolaen over yoghurten, og pynt med et par bær på toppen!