Tran og Vitamin D for gravide og ammende mødre

Tran og Vitamin D for gravide og ammende mødre

Gravid
pexels-barbara-ribeiro-6856193-scaled

Når man er gravid eller har født og ammer spedbarnet, kan det være vanskelig å navigere i et forvirrende landskap med sprikende informasjon om hva man trenger av vitaminer og mineraler. Ikke minst, hvordan sikrer du at du får i deg nok av det du trenger? I denne artikkelen svarer vi på ofte stilte spørsmål i samråd med ernæringsrådgiver Marianne Gjertsen, samt gir deg den infoen du trenger om tran og vitamin-D som gravid og ammende mor.

Tran og vitamin-D under graviditeten

Et variert kosthold vil vanligvis dekke næringsbehovene i svangerskapet, men for enkelte kan det være behov for omlegging av matvaner og eventuelt kosttilskudd for å dekke de økte behovene.

Gravide kvinner har økt behov for folat, vitamin-D og omega-3-fettsyrer, jern og kalsium. For enkelte kvinner kan det være nødvendig med tilskudd, da det kan være vanskelig å få i seg nok av disse næringsstoffene kun gjennom kostholdet.

Gravid og usikker på kosttilskudd? Les mer her.

Hvorfor er det viktig å få i seg tran/omega-3 under graviditeten? Og hvor mye skal mor ta hver dag?

I svangerskapet blir mors kosthold også fosterets, og det er viktigere enn noensinne å spise sunt og variert, med gode kilder til bl.a. vitamin-D og omega-3-fettsyrer. Det er mye som skal på plass i løpet av svangerskapet, og fosteret påvirkes av mors valg. Et sunt og variert kosthold, vil vanligvis dekke næringsbehovene (både for mor og foster), men for noen kan det være behov for omlegging av matvaner og eventuelt kosttilskudd for å dekke de økte behovene.

Norske helsemyndigheter anbefaler at gravide får i seg minst 200 mg av omega-3-fettsyren DHA (dokosaheksaensyre). Omega-3 er viktig under graviditeten ettersom fettsyren DHA bidrar til normal utvikling av hjerne- og nervesystem, og synsfunksjon hos fosteret. Kilder til DHA er fisk og annen sjømat; først og fremst fra fet fisk som laks, ørret, sild og makrell, eller fra omega-3/tranprodukter. Det anbefales også at gravide får i seg 10 mcg vitamin-D daglig. Vitamin-D gjør det mulig for kroppen å absorbere kalsium fra tarmen, og er derfor veldig viktig for en sunn og normal benbygning. Vitamin-D er også viktig for opprettholdelsen av et normalt immunforsvar og normal muskelfunksjon. Det kan være vanskelig å få i seg tilstrekkelig med vitamin-D kun gjennom kosten, derfor har mange behov for et tilskudd av dette vitaminet. Gravide anbefales derfor å ta tran eller trankapsler gjennom hele svangerskapet og i ammeperioden, da dette vil dekke både behovet for vitamin-D og omega-3.

Etter fødsel

Hva bør mor som helammer ta av tilskudd, og hva skal gis til baby?

Til mor som fullammer: Gravide og ammende bør følge de samme kostholdsrådene som gjelder for den voksne befolkningen generelt. Som ved graviditet er det ved amming viktig med et sunt og variert kosthold. Næringsinnholdet i morsmelken påvirkes av hva mor spiser, og spedbarn som fullammes får all næringen sin fra morsmelk, derfor er det viktig at mor får i seg anbefalte menger av de ulike næringsstoffene, fortrinnsvis gjennom kosten, men også ved inntak av tilskudd dersom nødvendig.

Hvorfor er det viktig å ta omega-3 når jeg ammer?

Næringsstoffer man bør passe på å få i seg nok av er; vitamin-D, Omega-3, jern, vitamin-B12, jod og vitamin-C. Tilskudd av disse næringsstoffene anbefales daglig dersom man ikke får i seg dette gjennom kosten.

Til baby: De første seks månedene gir morsmelk all næring barnet trenger, med unntak av vitamin D. Barn som ammes behøver tilskudd av D-vitamin og bør få D-vitamindråper fra de er 1 uke gamle. Anbefalt mengde er 10 mcg/dag, som vil si 5 dråper daglig.

Hva bør mor som delammer ta av tilskudd, og hva skal gis til baby?

Til mor som delammer gjelder de samme anbefalinger som til mødre som fullammer.

Til baby: barn som delammes bør også få tilskudd av vitamin-D i form av D-vitamindråper. Antall D-vitamindråper barnet bør få, avhenger av den mengden morsmelkerstatning barnet får daglig; hvis barnet får 1-3 dl morsmelkerstatning daglig, gis 5 D-vitamindråper. Hvis barnet får 4-6 dl morsmelkerstatning daglig, gis 3 D-vitamindråper. Hvis barnet får 7 dl morsmelkerstatning eller mer per dag, gis ikke tilskudd.

Hva bør mor som gir morsmelkerstatning ta av tilskudd, og hva skal gis til baby?

For mor som gir morsmelkerstatning gjelder de samme anbefalinger som for den voksne befolkningen generelt.

Til baby: Som følge av endringer i EU-regelverket, inneholder nå morsmelkerstatning et høyere innhold av både vitamin-D og omega-3 fettsyren DHA enn tidligere. Barn som full ernæres på morsmelkerstatning, eller som får 6-7,5 dl morsmelkerstatning per dag eller mer, behøver derfor ikke lenger tilskudd av vitaminer, mineraler eller fettsyrer, og bør ikke få noen form for tilskudd.

Hvorfor skal baby ta D-vitamindråper?

Vitamin-D er nødvendig spedbarns normale utvikling av hjerne og nervesystem, samt syn og immunforsvar. Vitamin-D er også nødvendig for opptak av kalsium og dermed for dannelse og vedlikehold av barns skjelett, og spiller derfor en viktig rolle for en normal og sunn benbygning livet ut.

Tips og triks for hvordan man skal gi D-dråpene

Dråpene kan dryppes direkte i munnen på barnet eller gis med skje. Når barnet har blitt større og har begynt å spise fast føde, kan D-dråpene blandes ut i mat eller drikke. Et tips er å måle opp riktig mengde D-dråper og la disse bli romtemperert før de gis til barnet, da barnet som regel er vant til morsmelk som holder kroppstemperatur.

Hvor mye D-vitamindråper skal man gi barn som spiser fast føde?

Når man gir barnet fast føde, gjelder de samme anbefalingene som for barn som ammes (dvs. en anbefaling om 10 mcg vitamin D daglig). Det kan allikevel være greit å være litt obs på mengden vitamin D barnet får i seg gjennom maten. Mange av de vanlige kjøpegrøtene inneholder blant annet vitamin D (for eksempel gir 2 porsjoner av Nestlé Min havregrøt ca. 4 mcg vitamin D). Så dersom barnet spiser mange porsjoner grøt daglig og over en lenger periode, kan man vurdere å redusere tilskuddet av vitamin D til 3-4 dråper daglig.

Hva skiller D-vitamindråper fra Min Første Tran?

D-vitamindråper er kun et tilskudd av vitamin D, mens Min første Tran inneholder både vitamin-D og omega-3-fettsyrene EPA og DHA, samt vitamin A. Mens barnet ammes og kun får D-vitamindråper, er det ekstra viktig at mor får i seg tilstrekkelig med omega-3 gjennom kosten eller via tilskudd i form av tran eller omega-3 kapsler.

Når skal man gå over til Min Første Tran?

Min Første Tran anbefales barn fra 1 års alder.

Tips og triks for hvordan man kan gi Min Første Tran til baby

Et tips er å måle opp riktig mengde Min Første Tran og la den bli romtemperert før den gis barnet. Det kan også være nyttig å gi tranen med en målesprøyte fremfor skje, da dette kan forhindre søl og flekker på klær.

Informasjon om hvor man får kjøpt Möller’s Pharma-produkter

Möller’s Pharma-produkter fås kjøpt i alle fysiske apotek, og det finnes også utvalgte Möller’s Pharma-produkter i de fleste nettapotek.

Kan man gi noe annet enn Min Første Tran fra 1-3 år?

Min Første Tran er anbefalt som tilskudd av vitamin D og omega-3 for barn fra 1-3 års alder.