Hvorfor er det bra å ta omega-3 når jeg ammer?

At innholdet i morsmelken er avgjørende for barnets helse, vet du sikkert fra før. Men visste du at tilskudd av omega-3 kan ha positiv effekt for utviklingen av babyens hjerne og syn?

Som nybakt forelder til ditt første barn, kan det virke som en overveldende oppgave å ha ansvaret for et helt nytt liv. Det er vanlig å være bekymret for å gjøre noe feil. Hvorfor skriker barnet så mye, hvordan får jeg det til å sove, utvikler det seg som det skal? Men husk at det nesten alltid går bra, babyen vokser opp sunn og frisk.

Og heldigvis trenger de fleste ikke å bekymre seg for hva spedbarnet skal ha å spise. Naturen har allerede utstyrt deg med den optimale føden for den nyfødte, nemlig morsmelk. Derfor er det viktigere å passe på at du selv får i deg det du trenger når du ammer.

Happy family. young mother kissing a babyI følge Helsedirektoratet påvirkes nemlig næringsinnholdet i morsmelken av hva mor spiser. Kostholdet ditt bør derfor være godt sammensatt, gi nok energi for melkeproduksjonen og inneholde de næringsstoffene som både mor og barn trenger gjennom tiden du ammer. For ammende gjelder de samme rådene om et sunt kosthold som for resten av befolkningen, med enkelte unntak.

Et næringsstoff du bør være spesielt obs på å få i deg nok av når du ammer, er omega-3. Omega-3 inneholder nemlig fettsyren DHA, som bidrar til optimal utvikling av hjerne og syn! Nettopp hjernen og synet gjennomgår en enorm utvikling det første leveåret, og da er det viktig at babyen får i seg nok av denne fettsyren. Bare tenk på alt det lille nurket skal lære, og alle tingene det skal se for aller første gang!

Hovedkilden vår til D-vitamin er fiskefett, men for mange er det vanskelig å få i seg nok fet fisk. Derfor anbefaler Helsedirektoratet regelmessig inntak av tran som et alternativ, for å øke innholdet av D-vitamin i morsmelken. Møllers tran inneholder i tillegg omega-3 fettsyren DHA, som Hesedirektoratet også fremhever i sin anbefaling til gravide.

Les alle Helsedirektoratets kostholdsråd til ammende her.

Det å bli forelder er mirakuløst, men fører også med seg en helt ny verden av bekymringer. Da kan det være godt å huske på at 99% av bekymringene aldri blir noe av, og at det viktigste er å bruke sunn fornuft, og gi barnet ditt masse, masse kjærlighet.

Kilde: Helsedirektoratet

 

  • Var dette relevant?
  • ja   nei