Gravid og usikker på kosttilskudd?

Graviditeten er en unik fase i livet. Plutselig er du ansvarlig for å bære frem et liv, og det kan gjøre at du føler deg usikker på hva du trenger å tilføre kroppen av næring.

Kostråd for gravide

Generelt kan gravide følge de samme kostrådene som resten av befolkningen, der sunt og variert er nøkkelen. Kostholdet gir oss næringsstoffene vi trenger, og et kosttilskudd kan ikke erstatte kosten. Allikevel er det enkelte næringsstoffer gravide bør være påpasselig med å få i seg nok av.  

Sunt fett 

Omega-3 og omega-6 fettsyrer kan ikke kroppen produsere effektivt selv, og dette må tilføres via kosten. Den gunstige omega-6 fettsyren alfa-linolensyre finner vi i planteoljer som solsikke, -mais og sojaolje. Nøtter, kjerner, korn og kornvarer, og enkelte grønnsaker som avokado er gode kilder til omega-6. Med et vanlig kosthold får vi i oss tilstrekkelig av omega-6 fettsyrene. Gode kilder til omega-3 er mer begrenset, og de mest gunstige omega-3 fettsyrene finner vi bare i marine, fete kilder som makrell, sild, laks, ansjos og tran. Mors inntak av den marine omega-3 fettsyren DHA bidrar til normal utvikling av hjernen og synet hos fosteret.   

LES OGSÅ: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig

D-vitamin og kalsium 

Gravide trenger ofte et ekstra tilskudd av D-vitamin. Kilder til D-vitamin er fet fisk og tran, og i tillegg er enkelte melk og -meieriprodukter tilsatt vitaminet. Det dannes også D-vitamin i huden når sola skinner på den, men denne kilden kan være begrenset i Norden hvor vi har lite sol i deler av året, eller fordi vi er innendørs de delene av dagen med mest sollys. Vi trenger D vitamin for å ta opp og nyttiggjøre oss av kalsium og fosfor. Begge disse mineralene er viktige for å opprettholde skjelettet hos den gravide, og for utvikling av skjelettet hos barnet i magen. Også behovet for kalsium øker noe under en graviditet. I det nordiske kostholdet er det meieriprodukter som er vår viktigste kilde til kalsium. 

LES OGSÅ: Visste du at leddene blir mykere når du er gravid?

Folat 

Fordi folat (folsyre) reduserer risikoen for nevralrørsdefekt, som blant annet ryggmargsbrokk, anbefales gravide et tilskudd av 400 mcg folat fra de planlegger å bli gravide og gjennom det første trimesteret (de tre første månedene) av svangerskapet. Matvarer som er gode kilder til folat er brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat, i tillegg til grove kornprodukter.  

Jern 

Under graviditeten øker blodvolumet som skal frakte nærings – og avfallsstoffer for både mor og barnet i magen. Behovet for jern, som inngår i de røde blodcellene, øker derfor under en graviditet. Nordmenns største kilde til jern er brød og kornprodukter, men andre kilder er kjøtt, bønner, linser, poteter og grønne grønnsaker. Den gravides jernlager måles underveis i svangerskapskontrollene, og dersom det er behov for tilskudd vurderes dette sammen med lege. 

LES OGSÅ: Fakta og myter om hva du kan spise når du er gravid

Jod 

Den største undersøkelsen som er gjennomført i Norge blant gravide kvinner (MoBa, den norske mor og barnundersøkelsen 2002-2008), viser at 50% av de gravide kvinnene hadde lavere jod-inntak enn anbefalt. Det har de siste årene vært nedgang i inntaket av melk, yoghurt og sjømat, som alle er kilder til jod. Jod er vesentlig for å danne hormoner fra skjoldbruskkjertelen, som er essensielt for energiomsetning i kroppen og for utvikling av hjernen og nervesystemet hos barnet. Gravide og ammende som enten har et lavere inntak enn 6 dl melk eller yoghurt per dag, eller som spiser lite/ingen fisk kombinert med under 8 dl melk eller yoghurt per dag, bør vurdere et kosttilskudd av jod. 

Viktige næringsstoffer i graviditetens første trimester 

Möller’s har samlet de næringsstoffene det kan være vanskelig å dekke via kosten i tilskuddet Møllers Pharma God Start. Det er en sikker måte å få i deg nok D-vitamin, folat og omega 3 i det viktige, første trimesteret av svangerskapet, og du slipper å gå deg vill i jungelen av kosttilskudd. To kapsler daglig dekker behovet som de norske helsemyndighetene anbefaler for gravide. Les mer på Helsedirektoratet.no  

  • Var dette relevant?
  • ja   nei