Visste du at leddene blir mykere når du er gravid?

Visste du at leddene blir mykere når du er gravid?

Gravid
visste-du-at-leddene-blir-mykere-som-gravid

Kvalme, inkontinens og hovne føtter. Det er mye den gravide kroppen må gjennom. Men vet du hva som er grunnen til bekkenløsning, og hva du kan gjøre for å forebygge smertene?

Det skjer en rekke forandringer i kroppen under graviditeten

Kvinnekroppen viser seg på sitt mest mirakuløse under graviditeten. Hormoner utløser en rekke forandringer, og gjør den i stand til å bære fram et barn. Et av disse hormonene heter relaksin, og det gjør ledd, leddbånd og bindevev mykere, for at bekkenet skal bli mer fleksibelt. Det er dette som kalles bekkenløsning, og det er helt nødvendig for å gi babyen plass til å passere gjennom fødselskanalen.

Men hos en del gravide kan den økte bevegeligheten føre til leddplager. Noen får smerter i bekken, hofte, kne og korsrygg. Leddplagene kan komme tidlig i svangerskapet, fordi relaksinet utløses rett etter svangerskapet. Mens kvinner som lider av leddgikt, faktisk kan oppleve å bli bedre under graviditeten.

Les også:

Symptomgivende bekkenløsning kalles det når du får så store smerter i bekkenområdet at det blir vanskelig å gå, jobbe og ta del i daglige gjøremål. Omkring 15% av norske gravide kvinner får bekkenleddsmerter i siste del av svangerskapet, og bekkenløsning er den vanligste årsaken til sykemelding i svangerskapet.

Les også: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig.

Er det noe du kan gjøre for å forebygge dette?

Det er smart å trene musklene i mage, rygg og bein for å støtte opp om leddene og unngå mer belastning enn nødvendig på disse. Ifølge Helsedirektoratet er det spesielt viktig å trene den tverrgående magemuskelen tidlig i svangerskapet, fordi dette kan forebygge smertefull bekkenløsning. Men du trenger ikke å delta på tøffe gruppetreninger, her er en enkel øvelse du kan gjøre hjemme:

  • Stå på alle fire dersom bekkenet ditt tåler det. Trekk så navlen inn uten å bevege i korsryggen. Hold i noen sekunder før du slipper. Det optimale er ti repetisjoner tre ganger per dag, men ikke få dårlig samvittighet om du ikke får til det. Husk at du alltids kan gjøre et nytt forsøk i morgen.
  • Du kan også gjøre samme øvelse sittende på stol: Legg en hånd på nedre del av magen og den andre i korsryggen. Gjør som beskrevet over og kjenn etter at du ikke beveger ryggen samtidig.

Trening av bekkenbunnsmuskulaturen gjennom hele svangerskapet er også viktig, fordi en sterk bekkenbunn vil være med på å stabilisere bekkenet fra innsiden. Du kan trene bekkenbunnsmuskulaturen slik:

  • Ligg på siden med en pute mellom beina. Stram rundt endetarm, skjede og urinrør, til du kjenner et lite løft inn i kroppen. Prøv å holde hvert knip i 6-8 sekunder. Etter hvert som du blir sterkere, kan du øke varigheten på knipingen.

Du kan også trene sittende på stol eller i stående stilling, mens du venter på bussen eller står i kassakøen for eksempel? Og fortsett gjerne med disse øvelsene etter fødselen, da unngår du nemlig inkontinens!

Flere tips og råd om bekkenløsning finner du her!

Kilder: Norsk Helseinformatikk AS og helsenorge.no