Trening med barnevogn - slik gjør du det

Trening med barnevogn – slik gjør du det

Spedbarn
Barnevogn1

Å trene med barnevogn er en fin måte å kombinere det å holde seg i form med det å komme ut av huset med en baby. Personlig trener Trine Kihl gir deg rådene som får deg i gang.

Hva i all verden gjør du med en lite nurk når du har lyst på en treningsøkt?

 – Du tar det med deg babyen. Og ja, alle kan gjøre det, sier personlig trener Trine Kihl.

Det er nemlig ingen grunn til å droppe treningen selv om du har en baby som krever din oppmerksomhet 24/7.

De første månedene av barnets liv tilbringes jo mye i vogn. Det betyr at du har god mulighet til å komme deg ut i friluft med babyen. Lys og frisk luft er bra både for deg og den nyfødte.

Les også:

Trening med barnevogn – start rolig

Gåturer er kjempefint og en bra start på å trene seg opp etter en fødsel.

Det er allikevel noen råd du bør følge for at det ikke skal bære galt av sted. Lytt til kroppen og ikke sett i gang med hasardiøs trening før kroppen er klar.

Ifølge helsedirektoratet er det ingen ting i veien for å begynne å trene rett etter fødselen. Men ikke begynn med hard trening før minst seks uker etter fødsel. Spesielt gjelder dette magemusklene. Har du fått utført keisersnitt bør du vente i minst tre måneder. Det er uansett viktig at du har fått kontroll på bekkenmuskulaturen før du så smått begynner å trene.

Trening med barnevogn gir god helsegevinst

Både den lille håpefulle og du selv drar god nytte av at du tar trening med barnevogn.

– Barnet ligger godt i en vogn og det er dekket for sol, vind, kulde og vær. Barnet sover som regel godt i vognen som beveger seg, og mor får frisk luft og bevegelse, sier Kihl.

Trening med barnevogn – tenk sikkerhet

Før du legger ut på tur med babyen i barnevogn er det noen småting du bør sjekke. Sørg for at vognen er i god «teknisk» stand. Skru til alle skruer og muttere og sørg for at det er nok luft i hjulene. Det kan være smart å følge oppskriften i barnevognprodusentenes brukermanual for jevnlig vedlikehold.

Hvordan få progresjon med trening med barnevogn

Som med alt annet er det viktig med kontinuitet. Det hjelper ikke å bare gå en rolig tur en gang i uken og tro at du skal bli i bedre form. Legg inn en fast gåtur hver dag og øk både lengde og tempo etter hvert.

– La bena og rompa gjøre jobben i motbakker. Slapp av i skuldre og armer og prøv å ha rette håndledd. Ellers så er det bare å gå på, få opp pulsen og bruke bena, instruer Kihl.

Det anbefales jo ikke å løpe når barnet er veldig lite, hverken for mor eller barn. Men etter hvert som tiden går og du blir sprekere, kan du øke tempoet og ta en lett joggetur. Gjør du dette regelmessig vil du raskt merke progresjon.

– Da er det viktig at du sikrer barnet best mulig og investerer i en spesialdesignet vogn.

Teknikk og trening med barnevogn

– Å bære barnet kan fort gi feilbelastninger, i hvert fall hvis du bærer det i armene. Det finnes bæreseler og sjal som er gode og stødige hvor barnet får god kroppskontakt og nærhet, men her i landet er vi jo litt væravhengig, så en vogn er nok lurt å ha, anbefaler hun.

Når du skal trene med barnevogn så er det veldig viktig å merke noen essensielle teknikker slik at du ikke pådrar deg belastningsskader.

– Det er fort gjort å synke sammen over vognstyret og det kan gi en uheldig belastning i lengden. Prøv å gå så oppreist du kan, det er godt for både rygg og holdning generelt, instruerer Kihl.

Mye dytting av vogn gjør at håndledd og armer er utsatt. Trine anbefaler at samtidig som du går så oppreist som mulig, så dytter du vognen med rette håndledd og slapper av i skuldrene. I motbakker er dette ekstra viktig siden tyngden av vognen er enda mer merkbar.

– Hvis du samtidig trekker inn rompa lar beina og baken gjøre jobben får du skikkelig god effekt, smiler Kihl.

Valg av vogn

Løping: Skal du løpe med barnet i vogn er det viktig at du sikrer barnet best mulig og investerer i en spesialdesignet vogn. Kihl anbefaler at du investerer i en løpevogn som har god demping, er lettere i vekt og som er spesialdesignet til nettopp dette formålet. Vogner som er designet for løping har ordninger som sikrer barnet ligger mest mulig i ro. Det finnes flere ulike typer der ute, spør en leverandør om en vogn som passer dine aktivitetsbehov.

Gåturer: Skal du gå en tur med vogn eller trene på organiserte treninger som MiniBootCamp så holder det med en vanlig vogn.

Trine forteller at på MiniBootCamp starter de som regel opp med rolig oppvarming á la jogging eller rask gange med vognen. Ellers er vognen kun med om barnet trenger bevegelse eller når de skal forflytte seg.

Hvilke øvelser egner seg for trening med barnevogn?

Når du har kommet skikkelig i gang med treningen og har lyst på noen alternativer til den ordinære gå – eller løpeturen, har Kihl to gode øvelser på lur. Disse kan du også legge inn som etapper.

Utfall:

Ta lange steg og beveg deg opp og ned mens du triller vognen foran deg. Gjenta så mange du klarer. Øk etter hvert som formen stiger.

Intervaller:

Løp raskt opp en moderat bratt bakke, gå ned igjen. Gjenta så mange ganger du klarer. Øk antallet etter hvert som du blir sprekere.

Tips til turer med barnevogn

Det kan være lettere å komme i gang med trening etter fødsel sammen med andre. I tillegg til venner og barselsgrupper, tilbyr flere profesjonelle aktører tilrettelagt trening for småbarnsforeldre, med og uten vogn. Eksempelvis Den Norske Turistforening  og MiniBootCamp.

Trening med barnevogn – gode råd

  • Start rolig, lytt til kroppen og øk tempoet etter hvert
  • Pass på holdningen gå oppreist inn med baken
  • Senk skuldrene og ha rette håndledd når du dytter

Unn deg en frisk smoothie etter trening: