Tren hjemme med baby: 5 styrkeøvelser

5 gode styrkeøvelser for deg, som passer godt som lek for den lille. Babyen din blir ditt treningsapparat og dere får fin kvalitetstid under styrketreningen.

Å komme i form og begynne med trening etter fødsel er ikke gjort i en fei. Ikke bare har kroppen gjennomgått så store forandringer at du knapt kjenner den igjen; det er heller ikke spesielt enkelt å sette av tid til å trene med en liten baby som krever sitt. Mange velger å delta på arrangert trening for mødre med babyer, som for eksempel bootcamp.

Men det går fint an å trene hjemme i stua – og bruke babyen som  eneste «apparat» også. Strykeøvelsene gir deg både mer energi, samt trener viktige muskelgrupper!

NB! Ikke begynn med øvelsene før det er gått 6 uker eller mer etter fødselen. Det er også viktig at du har fått kontroll på bekkenmuskulaturen i god tid før du så smått begynner.

5 gode styrkeøvelser du kan gjøre med babyen din

Sørg for å varme opp kroppen litt før du setter i gang med øvelsene.

1. Sit-ups

Helt vanlige sit-ups blir tyngre om du plasserer babyen på beina dine eller på brystet og bruker barnet som vekt.

Ekstra: Fallende sit-ups: Sitt på gulvet med barnet ditt lent mot knærne dine. Len deg sakte bakover, hold i noen sekunder rett før du treffer gulvet, og heis deg opp igjen.

2. Push-ups

La barnet ligge på ryggen, og ta push-ups over det. Begynn med strake armer, og senk deg ned til du har ansiktet rett over barnets ansikt eller mage – alt ettersom hva babyen synes er mest morsomt… Det er lov å ha knærne nedi gulvet dersom strake push-ups blir for tungt.

3. Knebøy

Hold babyen inntil deg. Bøy i knærne så langt ned du kommer, mens du holder ryggen helt strak. Ha fotsålene godt plantet i gulvet hele tiden, og reis deg til oppreist posisjon igjen. Gjenta i så mange sett du ønsker/orker.

Ekstra: Utfall: Hold babyen inntil deg. Sett det ene beinet foran det andre, og bøy kneet til cirka 90 graders vinkel. Pass på at du har «knær over tær», vær rak i ryggen og hold balansen mens det andre kneet føres så langt ned mot bakken som mulig.

4. Bekkenløft

Ligg på ryggen og plasser babyen på magen din. Løft opp bekken og rumpe så høyt du greier, og hold posisjonen i noen sekunder før du sakte senker deg ned mot gulvet. Idet rumpa berører gulvet, løfter du opp igjen og gjentar øvelsen.

5. Benkpress

Ligg på ryggen og ha fotsålene i gulvet. Ta et godt tak rundt babyen, og løft strakt opp i lufta. Før barnet sakte ned mot deg igjen, før du løfter på nytt og gjentar så mange ganger du orker.

Fordeler med å trene sammen med babyen din

  • Du får kroppen i gang og i form igjen etter svangerskap og fødsel.
  • Du aktiverer muskler som er viktige i det daglige – spesielt i mage og rygg.
  • Du får sosialt samvær og lek med babyen.
  • Du får mer energi, overskudd, endorfiner («lykkehormoner») og jevnt over bedre helse.

Lurer du på noe rundt småbarnslivet? Du kan spørre våre eksperter –  jordmødrene fra Oslo kvinne- og jordmorsenter eller helsesøster Tone Aanderaa.

Tommelfingerregler

  • Bruk spedbarnet ditt som treningsapparat, han/hun vil synes det er moro!
  • Vent minst 6 uker etter fødselen før du begynner.
  • Pass på at du har god kontroll på bekkenmuskulaturen.
  • Har du tatt keisersnitt skal du vente i minst tre måneder.
  • Var dette relevant?
  • ja   nei