Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig

Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig

Gravid
er du gravid da er omega 3 ekstra viktig

Tilstrekkelig inntak av omega 3 er viktig for normal opprettholdelse av kroppens funksjoner og prosesser, dette er ekstra viktig når du er gravid.

Helsemyndighetene anbefaler å ta ekstra tilskudd av folat så tidlig som mulig i et svangerskap, og aller helst minst en måned før befruktning og ut første trimester. Dette reduserer risikoen for nevralrørsdefekter hos fosteret. Den anbefalte daglige dosen på 400 µg folat dekkes av Möller’s Pharma Gravid, som også inneholder de daglige anbefalingene for 10 µg vitamin D og den essensielle omega-3-fettsyren DHA.

Omega 3 er bra for både deg og barnet når du er gravid

Omsorgen for barnet ditt starter fra den dagen du finner ut at du er gravid, og derfor er det ikke så rart at du blir mer enn gjennomsnittlig opptatt av hva du spiser. Ditt kosthold blir også barnets, og det er viktigere enn noensinne å spise sunt og variert, med gode, trygge kilder til omega 3-fettsyrer.

LES OGSÅ: Fakta og myter om hva du kan spise når du er gravid

Omega 3 for hjerne og øyne

Helsedirektoratet anbefaler deg som er gravid å få i deg 200 milligram av fettsyren DHA per dag. Dette får du først og fremst fra fet fisk som laks, ørret, sild, makrell og sardiner, eller fra gode tranprodukter.

Enkelte omega-3 rike matvarer som røkelaks og rå tunfisk (sushi) anbefales imidlertid ikke for gravide pga. fare for listeria bakterier som kan skade fosteret. Listeria bakterien kan oppstå i matvarer som ikke er varmebehandlet, deriblant røkelaks og rå tunfisk. Et annet omega-3 rikt produkt man bør holde seg unna som gravid er rognleverpostei (svolværpostei og lofotpostei), pga fare for miljøgifter.  Grunnen til at omega 3 er viktig under graviditeten er at fettsyren dha bidrar til normal utvikling av hjerne- og synsfunksjonen hos fosteret. Det er mye som skal på plass i løpet av svangerskapets førti uker, og den lille i magen er underlagt dine valg. Dette gjelder også etter fødselen, når barnet skal ammes og fortsetter å få næringsstoffene sine fra deg.

LES OGSÅ: Omega-3 er godt for hjernen din!

Gravid og trygg

Når du er gravid, er det naturlig at du ønsker det aller beste for barnet ditt, og at det går med flere timer enn vanlig til nettsøk. Du vil ta trygge valg basert på forskning og grundige tester fremfor å løpe og kjøpe det første og beste. Det gjelder alt fra valg av babycall til kosttilskudd. Når du skal velge omega 3-kilder i kostholdet, er det derfor viktig å huske at ikke alle aktører har like høye krav til fremstilling av omega 3-produkter. Om du velger tradisjonell tran utvunnet av torskelever fra Lofoten og Vesterålen, eller andre fiskeoljeprodukter som kapsler, så sørg for å velge en produsent som har høye krav til kvalitetskontroll i alle ledd. For bare det beste er godt nok for deg og babyen din!

Les også: Følg graviditeten din uke for uke