Omega 3 kilder du kanskje ikke visste om

Omega 3 kilder du kanskje ikke visste om

Omega-3
Omega 3 kilder du kanskje ikke visste om

Omega-3 er viktig for en sunn kropp, men ikke alle omega-3-kilder gjør samme nytten.

Omega-3 har positiv effekt på hjertet, hjernen og synet. Problemet er at kroppen ikke effektivt produserer omega-3 selv, så det er vårt ansvar å tilføre det gjennom kosten.

Klassiske omega-3 kilder

De fleste vet etter hvert at fet fisk som laks, ørret, sardiner, makrell, ansjos og sild er gode kilder til omega-3. Faktisk de aller beste. Det er fordi disse fiskene har langkjedede, marine fettsyrer kalt EPA og DHA, og det er disse fettsyrene som har best dokumentert helseeffekt.

Ikke bare til middag

Husk at matvarer som kaviar, makrell i tomat og røkelaks også har høye omega-3-verdier. Du trenger dermed ikke bare å fokusere fettsyreinntaket på middagen, men kan med fordel spre det utover dagens måltider. Kanskje litt kaviar eller en ansjosfilet over frokostegget? Og hva med et par knekkebrød med makrell i tomat i lunsjen?

Andre kilder til omega-3

Men hva gjør du hvis du ikke liker fisk? Andre matvarer som gir oss Omega-3 er valnøtter, gresskarfrø, raps–, linfrø– og soyaolje. Disse matvarene er rike på vegetabilske, kortkjedede fettsyrer kalt ALA. Det er også en omega-3-fettsyre, men den er ikke like gunstig for kroppen som de marine fettsyrene. Kroppen må nemlig omdanne ALA til EPA og DHA, men det er bare en liten del som omdannes, og prosessen er langsom.

Les også: Hvor mye omega-3 er det i tran?

Omega-3 som kosttilskudd

Kildene til omega 3 er dermed ganske begrenset, og det er grunnen til at mange foretrekker et kosttilskudd for å forsikre seg om at de får i seg dagsdosen på 250 mg DHA og EPA. Men også her er det kvalitetsforskjeller, så velg tilskudd med omhu. Sørg for at det du tar inneholder en god mengde marine fettsyrer, som for eksempel klassikeren Möller’s tran.

Les også