DHA – En viktig omega-3 fettsyre

DHA – En viktig omega-3 fettsyre

Omega-3
file70fr7oj8jmu108gv55ku

Hva er egentlig DHA og hvorfor er denne omega-3 fettsyren så viktig for oss? Det får du svar på her! 

Hva er DHA? 

Docosaheksaensyre (DHA) er en av de langkjedede omega-3 fettsyrene som har dokumentert helseeffekt i kroppen. DHA er viktig for opprettholdelse av normal hjerne- og øyefunksjon, og er en bestanddel i hjerne, hud og øye, i tillegg har den vist seg å bidra til normal funksjon av hjertet. 

DHA kan produseres fra den kortere omega-3 fettsyren ALA (som man får i seg gjennom en rekke planter, inkludert linfrø, chiafrø og valnøtter) i kroppen, men kun i liten grad. DHA-mengden i kroppen kan økes ved å spise fet fisk eller ved å ta tilskudd av tran. DHA forekommer naturlig i fisk og alger, og disse anses å være gode kilder til denne langkjedede omega-3 fettsyren. 

Disse kildene får vi DHA fra 

Pattedyr kan omdanne ALA (fra planter) til omega-3 fettsyrene EPA og DHA, men konverteringsfrekvensen er lav, ofte mindre enn 1 %. 

Primærkildene til de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA er mikroalger (eksempel fytoplankton). Herbivore fisk (planteetende) spiser disse organismene og lagrer omega-3 fettsyrer som EPA og DHA i sitt fettvev. 

Konsentrasjonen av DHA og EPA varierer i de ulike fiskearter. Derfor må man være oppmerksom på forskjellen mellom fete og magre fiskearter når man spiser fisk. Mengden av omega-3 i de spiselige delene (filetene) av fet fisk er høyere enn i magre fiskesorter. Fet fisk er f.eks. makrell, ansjos, laks og sild, og de inneholder omtrent samme mengder omega-3. Omega-3 mengden kan variere litt fra sesong til sesong. 

Mager fisk er typisk torsk, sei og hyse. Selv om torsk regnes som en mager fiskeart, inneholder leveren en betydelig mengde omega-3 fettsyrer. 

Hjerne- og øyehelse 

DHA er en viktig bestanddel i kroppens cellemembraner, og er særlig fremtredende i hjernecellers og netthinnecellers membraner. DHA utgjør over 90 % av omega-3 fettsyrene som er til stede i hjernen, og opptil 25 % av hjernens totale fettinnhold. 

Les også: Derfor er det viktig med god hjernehelse 

DHA er hovedsakelig å finne i hjernens gråmasse. Disse delene av hjernen er ansvarlig for behandling av informasjon, minner og følelser, og de er dessuten viktige for vedvarende oppmerksomhet, planlegging og problemløsing, samt sosial, emosjonell og atferdsmessig utvikling. 

DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og syn. Disse gunstige effektene oppnås ved inntak av 250 mg DHA per dag. DHA inntak er viktig under graviditet og amming for både mor og spedbarn. Mors inntak av DHA (200 mg per dag), bidrar til normal utvikling av hjernen og øynene hos foster og ammende spedbarn. 

Den optimale mengden av omega-3 

Det er generelt anbefalt at 1% av all energi fra maten kommer fra omega-3 fettsyrer. Med et gjennomsnittlig daglig inntak på 2200 kalorier, tilsvarer dette omtrent 2 gram omega-3, inkludert ALA og de andre omega-3 fettsyrene. 

Et daglig inntak av 250mg DHA og EPA er anbefalt for å opprettholde normal funksjon av hjerte, hjerne og syn. 5 ml tran gir 1,2 g av de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA, i tillegg til det nordiske anbefalte inntaket av D-vitamin på 10µg pr dag. 

Barn og DHA 

Hvilke er de viktigste fordelene for at barn skal ta omega-3? 

DHA er viktig i barndommen fordi hjernen fortsetter å utvikle seg til voksen alder. Daglig inntak av 250mg DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Ikke alle barn får i seg 2-3 porsjoner fet fisk per uke, og tran er en god alternativ kilde for DHA, EPA, i tillegg til vitamin D. 

Graviditet og DHA 

Under graviditet, er det nok å bare ta DHA? 

DHA er viktig under graviditet og amming for mor og spedbarn. Under graviditeten er det en betydelig etterspørsel etter rask og effektiv opphopning av spesifikke fettsyrer, inkludert AA (arakidonsyre) og DHA i spedbarnshjernen, DHA i øyne og AA i cellene i hele kroppen. 

Mors inntak av DHA bidrar til normal utvikling av hjerne og øyne hos fosteret og ammende spedbarn. For å oppnå disse fordelaktige effektene er det anbefalt at mor inntar 200mg DHA daglig. Dette er anbefalt i tillegg til 250mg DHA og EPA daglig for voksne. 

Møllers tran og kapsler leverer anbefalt mengde DHA for å oppnå de fordelaktige effektene. 

Les mer om gravide og tran 

 

Les også: