Hjernen: Hvorfor er det viktig med god hjernehelse?

Hjernen: Hvorfor er det viktig med god hjernehelse?

Hjerne
Hjernen- Hvorfor er det viktig med god hjernehelse

Kaja Nordengen, hjerneforsker og forfatter av «Hjernen er stjernen», deler hvorfor det er viktig å ta vare på hjernen.

Hva er god helse for hjernen?

God hjernehelse er en sunn hjerne, og med det følger et sunt sinn og en kropp som lystrer. Hjernehelse er avgjørende for alle aspekter av hvordan vi lever livet vårt. En sunn hjerne gjør at vi kan jogge i skogen, gå på butikken og vifte med tærne. Hjernehelse er avgjørende for at vi skal kunne bevege armer og bein slik at vi kan komme oss rundt som vi vil. Hjernehelse er i tillegg å kunne huske barndomsminner, sitt første kyss eller hva man skulle handle på butikken. God hjernehelse gjør at man langt inn i alderdommen kan lese avisen og få med seg innholdet, ha hobbyer og delta aktivt i diskusjoner.

Les også: hjernetrim og hjernens utvikling

Hvorfor er det viktig å ta vare på hjernen?

Hva skal man vel med en kropp som fungerer, hvis ikke hjernen fungerer? Faktisk så ville ikke kroppen fungert uten hjernen heller. Uten hjerne er vi ingenting.
Halvsidige lammelser er det mange tenker på ved akutte hjerneskader. God hjernehelse er likevel så mye mer enn fravær av lammelse. Hva er vel en lammelse mot det å ikke kunne tenke, resonnere, være glad og kunne sette pris på de rundt seg?

Test hjernen din her!

Hjernen kan bli skadet i alle aldre. Og mens slag mot hodet er blant de vanligste årsakene til hjerneskade i den yngre aldersgruppen, er hjerneslag og demensutvikling blant de vanligste årsakene i den eldre aldersgruppen. Uavhengig av årsaken til at nerveceller dør i hjernen, får det store konsekvenser for den som er rammet. Kanskje mister man evnen til å snakke? Eller kanskje mister man til og med seg selv. Personligheten er i hjernen, og en skade kan derfor gjøre at man tar andre valg og oppfører seg helt annerledes enn man gjorde før.

God hjernehelse er avgjørende for å kunne ha god livskvalitet. Ikke bare for å fysisk kunne reise og oppleve, men også for å kunne drømme og reise mentalt i tid og rom. Ikke bare de som er rammet, men hele samfunnet, vil være tjent med at alle beholder god hjernehelse så lenge som mulig, med alt som følger av selvstendighet, aktivitet og glede.

Vi er inne i en hjernerevolusjon, og vi vet uendelig mye mer om hvordan hjernen fungerer i det daglige nå, enn for bare 20 år siden.

Les også: Hvordan få bedre hukommelse

Hvordan holde hjernen frisk?

Svarene på hvordan vi skal kunne holde hjernen vår frisk, og også stoppe hjernesykdommer som kommer snikende, finner vi ved hjelp av hjerneforskning. Noen svar har allerede kommet, men rundt de aller fleste spørsmålene har vi hittil måttet nøye oss med å bare komme litt nærmere svarene. Noen svar er så nærliggende at allerede den generasjonen som er på vei inn i eldrebølgen nå, vil ha glede av dem. Ingen resultater kommer imidlertid uten bevilgninger. Dersom gode forskningsprosjekter blir hjulpet frem i dag, vil samfunnet kunne ha nytte av resultatene i morgen.

Før det er bevilget nok forskningsmidler til at man kan finne ut hvordan de enkelte hjernesykdommene kan forebygges, må vi derfor holde oss til noe mer generelle råd. Enkelte råd er vanskelige å styre: ha gode, stabile venner, lev i et lykkelig forhold, trives med jobben din og ikke stress. Likevel går det an å forsøke å unngå det negative stresset. Det er en viktig forskjell på å være travel og stresset. I tillegg er det viktig å få nok, regelmessig og sammenhengende søvn. Spis sunt.

Rådene for god helse er ikke så motstridende og kontroversielle enkelte tabloide overskrifter kan få det til å virke som. Og god generell helse, peker heldigvis i retning av god hjernehelse. Ikke det at store muskler betyr stor hjerne, men utsagnet ”en sunn sjel i et sunt legeme” er ikke helt usant. Både fysisk trening og mentale utfordringer er viktig for god hjernehelse.

Referanser:
Statusrapport om hjernehelse