Er tran sunt?

Et rungende JA, er svaret, tran er sunt. Möller’s tran er sunt fordi det inneholder de viktige næringsstoffer omega 3, vitamin D, A og E, som kroppen trenger for at flere funksjoner og prosesser skal gå som normalt.

Er tran sunt? – JA!

Svaret er ja, tran er sunt og har vært viktig del av nordmenn sine liv i flere hundre år. Möller’s tran inneholder omega 3 og vitaminene D, A og E, som alle spiller viktige – men forskjellige roller i kroppen, hele livet.

I tillegg har også Möller’s tran vært produsert i Norge, med ferske norske råvarer, helt siden farmasøyten Peter J. Möller revolusjonerte tran-produksjonen i 1854. Du kan dermed også være sikker på at Möller’s tran er laget av de beste råvarene og er sunt for både deg og familien din.

Les også: Tran og vitamin D

Tran og omega 3

Möller’s tran er rik på omega 3 som er sunt for blant annet hjernen, synet og hjertet. Möller’s tran er laget av fersk lever fra Arktisk torsk, som svømmer til Norskekysten mot slutten av vinteren for å gyte. Torsken, som i denne perioden omtales som skrei, er naturlig rik på de langkjedede og flerumettede omega 3-fettsyrene EPA og DHA. Disse fettsyrene blir også kalt marine omega 3-fettsyrer, ettersom de forekommer naturlig i høy konsentrasjon i blant annet fiskelever, fet fisk, fiskerogn og noen former for alger.

Studier tyder på at DHA-fettsyrene er delaktig i utviklingen av hjernen hos fosteret, og bidrar til normal funksjon av synet og hjernen resten av livet. Sammen med DHA, er EPA-fettsyrene spesielt viktige for hjertet og kan bidrar til å ta vare på hjertet ditt.

Les også: Omega 3 og vitamin D

Tran vitamin D, A og E

Ved siden av omega 3 er Möller’s Tran også naturlig rik på vitamin D. Vitamin D er viktig for utviklingen av skjelettet hos barn, og vedlikehold av skjelettet hele livet. D vitamin er også viktig for immunsystemet hos både barn og voksne. Det finnes to forskjellige former av vitamin D, D2 og D3. Sistnevnte er å foretrekke da kroppen har lettere for å absorbere, bryte ned og nyttiggjøre seg av denne formen for vitamin D. Kroppen kan selv produsere vitamin D i form av D3 når naken hud eksponeres for direkte sollys, men det kan være utfordrende å få nok sollys, hver dag hele året, spesielt i et land som Norge. Det er derfor viktig og i tillegg innta vitamin D gjennom kostholdet og tilskudd som Möller’s tran.

Möller’s tran inneholder også vitamin A og vitamin E. Vitamin A er spesielt viktig for huden, immunforsvaret, normal vekst, bendannelse og synet, mens vitamin E er en viktig antioksidant og bidrar til å beskytte cellene mot frie oksygenradikaler.

Les også: Hvilken funksjon har vitamin D i kroppen

Möller’s Tran er sunt!

Möller’s tran er sunt og kan, som en del av et normalt norsk kosthold, være med på å sikre tilstrekkelig inntak av enkelte viktige næringsstoffer.

En teskje (5 ml) med Möller’s tran om dagen er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin D for de mellom 2 og 75 år, mens det også tilfører betydelige mengder av vitamin A og E.

Hva omega 3 gjelder inneholder den samme teskjeen hele 1,2 gram omega 3-fettsyrer, hvorav DHA står for 0,6 gram og EPA 0,4 gram.

  • Var dette relevant?
  • ja   nei