Er tran sunt?

Er tran sunt?

Tran
er tran sunt

Et rungende JA, er svaret, tran er sunt. Möller’s tran er sunt fordi det inneholder de viktige næringsstoffer omega 3, vitamin D, A og E, som kroppen trenger for at flere funksjoner og prosesser skal gå som normalt.

Er tran sunt? – JA!

Svaret er ja, tran er sunt og har vært viktig del av nordmenn sine liv i flere hundre år. Möller’s tran inneholder omega 3 og vitaminene DA og E, som alle spiller viktige – men forskjellige roller i kroppen, hele livet.

I tillegg har også Möller’s tran vært produsert i Norge, med ferske norske råvarer, helt siden farmasøyten Peter J. Möller revolusjonerte tran-produksjonen i 1854. Du kan dermed også være sikker på at Möller’s tran er laget av de beste råvarene og er sunt for både deg og familien din.

Les også: Tran og vitamin D

Tran og omega 3

Möller’s tran er rik på omega 3 som er sunt for blant annet hjernen, synet og hjertet. Möller’s tran er laget av fersk lever fra Arktisk torsk, som svømmer til Norskekysten mot slutten av vinteren for å gyte. Torsken, som i denne perioden omtales som skrei, er naturlig rik på de langkjedede og flerumettede omega 3-fettsyrene EPA og DHA. Disse fettsyrene blir også kalt marine omega 3-fettsyrer, ettersom de forekommer naturlig i høy konsentrasjon iblant annet fiskelever, fet fisk, fiskerogn og noen former for alger.

Studier tyder på at DHA-fettsyrene er delaktig i utviklingen av hjernen hos fosteret, og bidrar til normal funksjon av synet og hjernen resten av livet. Sammen med DHA, er EPA-fettsyrene spesielt viktige for hjertet og kan bidrar til å ta vare på hjertet ditt.

Les også: Omega 3 og vitamin D

Tran vitamin D, A og E

Ved siden av omega 3 er Möller’s Tran også naturlig rik på vitamin D. Vitamin D er viktig for utviklingen av skjelettet hos barn, og vedlikehold av skjelettet hele livet. D vitamin er også viktig for immunsystemet hos både barn og voksne. Det finnes to forskjellige former av vitamin D, D2 og D3. Sistnevnte er å foretrekke da kroppen har lettere for å absorbere, bryte ned og nyttiggjøre seg av denne formen for vitamin D. Kroppen kan selv produsere vitamin D i form av D3 når naken hud eksponeres for direkte sollys, men det kan være utfordrende å få nok sollys, hver dag hele året, spesielt i et land som Norge. Det er derfor viktig og i tillegg innta vitamin D gjennom kostholdet og tilskudd som Möller’s tran.

Möller’s tran inneholder også vitamin A og vitamin E. Vitamin A er spesielt viktig for huden, immunforsvaret, normal vekst, bendannelse og synet, mens vitamin E er en viktig antioksidant og bidrar til å beskytte cellene mot frie oksygenradikaler.

Les også: Hvilken funksjon har vitamin D i kroppen

Möller’s Tran er sunt!

Möller’s tran er sunt og kan, som en del av et normalt norsk kosthold, være med på å sikre tilstrekkelig inntak av enkelte viktige næringsstoffer.

En teskje (5 ml) med Möller’s tran om dagen er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin D for de mellom 2 og 75 år, mens det også tilfører betydelige mengder av vitamin A og E.

Hva omega 3 gjelder inneholder den samme teskjeen hele 1,2 gram omega 3-fettsyrer, hvorav DHA står for 0,6 gram og EPA 0,4 gram.