Omega 3 og D vitamin

Omega 3 og D vitamin

Omega-3
Omega 3 og D vitamin

Både omega-3 og D-vitamin er viktige næringsstoffer vi mennesker er avhengig av for at flere av kroppens prosesser skal fungere optimalt. I denne artikkelen svarer vi på hva forskjellen er på omega 3 og D vitamin, hvilke ulike roller de har i kroppen og hvordan man kan sikre et tilstrekkelig inntak av begge næringsstoffene.

Omega-3 og D-vitamin – Hva er forskjellen?

Selv om både omega 3 og D-vitamin er viktige næringsstoffer for menneskekroppen, er forskjellene de imellom store. Mens D-vitamin defineres som et vitamin, er omega-3 en fellesbetegnelse på ulike fettsyrer. De spiller også helt forskjellige roller for ulike funksjoner og prosesser i kroppen, og både D-vitamin og omega-3-fettsyrene lagres i kroppen slik at vi optimalt sett har en reserve når vi trenger dem.

Selv om enkelte matvarer og kosttilskudd som fet fisk og Möller’s tran inneholder både omega-3 og D-vitamin, finnes de også hver for seg i forskjellige animalske og ikke-animalske matvarer. I de kommende avsnittene skal vi kort gå gjennom de to næringsstoffene, hva de er, hva de gjør og hvor mye vi trenger av dem.

Les også: Hvilken funksjon har vitamin D i kroppen?

Omega

Omega-3 er en fellesbetegnelse på langkjedede og flerumettede fettsyrer. Omega-3-fettsyrene som har en dokumentert, gunstig helseeffekt er EPA- og DHA-fettsyrene, som også kalles de marine omega 3-fettsyrene. Dette er fettsyrer som kroppen ikke kan lage tilstrekkelig av selv og som vi derfor er avhengig å få i oss gjennom kosten. De beste kildene til disse marine fettsyrene finnes, som navnet tilsier, i havet i form av fet fisk, fiskerogn, alger og i kosttilskudd som Möller’s tran.

Studier viser at EPA og DHA fettsyrene inngår i prosesser, som byggesteiner i hjerte- og karsystemet og har samlet positiv effekt på hjertehelsen vår. DHA-fettsyrene er i tillegg unik ved å være viktigst for hjernen og synsevnen. Studier viser at det er sammenheng mellom mors inntak av DHA under svangerskapet og normal utvikling av hjernen hos fosteret. Studier viser også at DHA spiller en rolle ved å bidra til opprettholdelsen av hjernens normale funksjon gjennom hele livet.

D-vitamin

D-vitamin finnes naturlig i flere av de samme kildene som omega-3, med fet fisk, fiskerogn og Möller’s tran som de beste eksemplene. D-vitamin deles inn i to undergrupper, D2 og D3. Begge disse formene for D-vitamin utgjør samme rolle i menneskekroppen, men studier viser at D3 er å foretrekke, da denne formen for D-vitamin mer effektivt kan absorberes, brytes ned og nyttiggjøres i kroppen enn D2. Mens D2 kan finnes i enkelte vegetabilske matvarer som for eksempel beriket sjampinjong, finnes D3 kun naturlig i animalske kilder som de nevnt ovenfor. Når kroppen produserer D-vitamin selv, så er det D3 som produseres.

D-vitamin er en viktig bidragsyter i utviklingen av et normalt skjelett hos barn og spiller en rolle i vedlikeholdet av immunforsvaret og opprettholdelsen av en normal benbygning gjennom hele livet.

Les også: Tran og vitamin D

Hvor mye Omega-3 og D-vitamin trenger kroppen?

For D-vitamin har Norske myndigheter satt klare anbefalinger hva gjelder dagsinntak. For de opptil 75 år er denne anbefalingen på 10 mikrogram, mens for de over 75 år er den på 20 mikrogram.

Omega-3 har norske myndigheter derimot ikke like klare minimumsgrenser for, men de anbefaler at vi spiser 2-3 fiskemåltider i uka. Dette tilsvarer 300-450 gram ren fisk. Av dette, bør 200 gram være fra fet fisk som laks, ørret, makrell og sild, som inneholder de gode omega-3-fettsyrene. Laks, som kanskje er den vanligste fisken på middagstallerkenen i Norge, inneholder 2,4 gram av omega-3 fettsyrene EPA og DHA per 100 gram. Tilsvarende mengde får du ved å ta tran to dager på rad.