Tran og Vitamin D

Möller's Tran er ikke bare en god kilde til Omega 3, men også til flere vitaminer, hvorav Vitamin D er en av de viktigere i Norge

Vitamin D i Tran

De fleste er klar over at tran er en veldig god kilde til Omega 3. Det som kan overraske noen er at den samme skjeen med tran også dekker dagsbehovet for Vitamin D. For personer mellom 2 og 75 år anbefales et daglig inntak på 10 μg (mikrogram), mens for de over 75 år anbefales det dobbelte, 20 μg.  

Viktigheten av tran og vitamin D

Vitamin D er et fettløselig vitamin som er en viktig bidragsyter for å optimere kroppens opptak av mineralet kalsium, som er en viktig byggesten i skjelettet. Vitamin D har derfor en viktig rolle for den generelle oppbyggingen av skjelett livet ut. Ved stort underskudd av Vitamin D over lengre tid kan mangelsykdommer oppstå, som benskjørhet hos voksne og rakitt hos barn. Tilstrekkelig med Vitamin D er derfor viktig for både store og små. 

Les også: D-vitaminmangel: kan det ramme deg?

Hvor mye vitamin D er det i Möller’s Tran?

En teskje Möller’s Tran (5 ml) inneholder 10 μg Vitamin D og dekker dermed dagsbehovet for majoriteten av befolkningen, som er på nøyaktig 10 μg. I følge norske myndigheter er det to grupper som skiller seg ut med tanke på dagsbehov for vitamin D, spedbarn opp til 6 måneder (5 μg) og de over 75 år (20 μg). 

Tran, Vitamin D, A og E

Möller’s Tran er ikke bare rik på omega-3  og vitamin D, men inneholder også A og E vitamin, der Vitamin A er spesielt viktig for synet og bidrar i kroppens forsvar mot infeksjoner – mens noen av Vitamin E sine viktigste oppgaver er å beskytte cellene mot oksadivt stress. 

Les også: Det du trenger når du trener

Vitamin D-kilder

Vitamin D er tilstede i mange av de samme kildene hvor vi også finner Omega 3, da spesielt med tanke på fet fisk, fiskerogn og -lever. Til gjengjeld finnes det en nærmest utømmelig kilde til Vitamin D som er gratis og tilgjengelig for alle, nemlig solen! Når naken hud eksponeres for direkte sollys, setter kroppen i gang en prosess hvor den omgjør forstadiene av kolesterol i huden til Vitamin D. Dette gjør Vitamin D til det eneste kjemiske stoffet klassifisert som et vitamin, som kroppen selv kan produsere. 

Vitamin D fra solen

Avhengig av hvor man bor, tid på dagen, årstid, hudtone og andre faktorer kan man få tilførsel av vitamin D hver dag, ved å befinne seg i direkte sollys. Haken ved dette er at mesteparten av huden ikke kan være tildekket, for å oppnå ønsket effekt. Tiden det tar å produsere tilstrekkelig med Vitamin D er individuelt og avhengig av blant annet de faktorene nevnt ovenfor. Her i Norge dominerer de mørke årstidene mesteparten av kalenderåret. I disse månedene er dagene korte og det blir vanskelig å gi kroppen nok direkte sollys til å produsere tilstrekkelig med Vitamin D. 

Les mer om Möller’s sine produkter som inneholder vitamin D

Vitamin D-tilskudd i Norge

I tillegg til at Norge i store deler av året befinner seg i skyggen av sollyset, er det mange som av ulike grunner ikke kan eller ønsker å innta nok av de råvarene som er rike på Vitamin D til å dekke dagsbehovet. Kosttilskudd som Möller’s Tran kan da være løsningen for å møte kroppens daglige behov for blant annet Vitamin D.  

Med en stor teskje Möller’s Tran om dagen dekker man dagsbehovet for Vitamin D hos både liten og stor, samtidig som en får i seg omega-3 fettsyrer, A og E vitamin som bidrar til god helse. 

  • Var dette relevant?
  • ja   nei
Relaterte artikler