Det sagnomsuste Lofotfisket har vært ryggraden til Lofotens eksistens i tusenvis av år, og det er nettopp denne fiskingen av skrei og torsk som satt grunnmuren til Möller’s tran.

Lofoten – et spektakulært reisemål

Lofoten er ikke bare kjent for skreifisking og tran-produksjon, men også for sine vakre hvite strender, store majestetiske fjell, de mange øyene og de verdenskjente fjordene. Enten man liker fjellturer, kjøre båt, fiske, historie eller å bade får man opplevd natur og dyreliv som ikke finnes andre steder. Sov i naturen og våkne opp med utsikt over vannet – kanskje får du sett hval, spekkhogger og havørner! Veldig mange tiltrekkes også av Lofoten for sjansen til å se det spektakulære nordlyset eller midnattssolen. Det du kanskje ikke visste er at transmaking og besøk i små lokale trandamperier har blitt populære attraksjoner i Lofoten!

Tran i Lofoten

Det var i 1854 at Moller’s ble grunnlagt av farmasøyten Peter J. Möller, og tranvirksomheten utviklet seg med utgangspunkt i trankokerier i Lofoten. Möller observerte at langs norskekysten var det en lav forekomst av sykdom, og med sin entreprenørsjel så han muligheten til å spre den helsebringende effekten som tran har til andre deler av landet. Herfra jobbet han med å spre sin nye dampsmeltemetode for utvinning av tran langs kysten.

Les også: Historien om Möller’s

I Lofoten har trandamping og fisking foregått så lenge man kan huske. Sesongfiskingen som foregår fra januar til april er den som har hatt størst betydning. Legenden sier faktisk at til og med vikingene drakk tran, dog på en litt annen måte enn slik vi gjør i dag. I middelalderen fremstilte de oljen fra fermentert fisk, og det var denne oljen som gjorde vikingene klare til neste tokt. Torsken og tørrfisken ernærte vikingene, finansierte ekspedisjonene og gjorde erobringene mulig.

Bærekraftig tranproduksjon

Peter Möller innførte sin nye og revolusjonerende metode for tranproduksjon i 1854, og resultatet ble en gylden medisintran med frisk smak og forbedret kvalitet. Allerede på denne tiden var tranproduksjonen bærekraftig – hvor rundt 50 % av fettet i leveren ble utnyttet til medisintranen, og resten gikk til andre formål.

Les mer om Möller’s tran sin kvalitet

Fortsatt i dag er tranen del av et sirkulært kretsløp hvor ingenting går til spille. Tran er et naturlig biprodukt fra blant annet tørrfiskproduksjonen. Tranen utvinnes fra fiskeleveren, som ellers ville blitt kastet, og sendes deretter til tranfabrikken.

Den ikoniske grønne flasken

Peter Möller hadde faktisk enerett til å tappe tran på flasker som ble merket med Peter Möller som en kvalitetsgaranti. I senere år ble glassflasken mørkegrønn, som vi i dag kjenner som den ikoniske tranflasken.

Flaskens ikoniske form og farge er det aller viktigste i gjenkjennelsen av Möller’s tran. Dernest følger merkenavnet, på grønn bakgrunn, og det runde ikonet med jenta, torsken og solen. Sammen med kvalitetsgarantien er dette med på å gjøre merkenavnet anerkjent også utover Norges grenser.

Tran holder deg frisk

Så langt tilbake som i 1645 finnes det bevis på at tran hadde en helsebringende effekt hos folk. På 1930-tallet, da tran ble en del av skolebespisningen, samt Oslofrokosten og Sigdalsfrokosten, har vi nordmenn fått i oss den daglige spiseskjeen med tran. Foreldre og besteforeldre mimrer tilbake til skolefrokosten, hvor man stilte seg opp på rekke og rad for å få denne «gyldne oljen» inn med skje. De nyere generasjonene husker kanskje kapslene med fiskeolje – lansert i 1983 best, og i dag finnes det enda flere varianter – slik at store som små kan få i seg nok omega-3 på den måten de liker best.

Les også: Omega-3 hjelper til å holde deg frisk