Derfor kan du få kløe i ørene ved forkjølelse

Derfor kan du få kløe i ørene ved forkjølelse

Immunforsvar
kloe-i-ore

Kjenner du ofte at det klør i ørene når du er forkjølet? Det er ikke farlig, men veldig plagsomt! Se hva du kan gjøre for å lindre kløen selv. 

Tett neste, vond hals, hodepine og lett feber. Vi kjenner alle til de klassiske symptomene på den berømmelige forkjølelsen. Men har du også opplevd at det klør i ørene når du er forkjølet? 

Les også: Allergi eller forkjølelse – Dette er forskjellen 

Selv om dette ikke er den hyppigste grunnen til at vi oppsøker lege, ifølge øre-nese-hals-lege Oscar Asante, kan vi vel være enige om at det kan være ganske så irriterende. 

– Ved en forkjølelse vil du også få en betennelsestilstand i mellomøret, et hulrom mellom trommehinnen og det indre øret, som gjør at du får en hevelse i slimhinnene, som gjør litt vondt og kan irritere øregangene. Blir det fuktig i ørene, som for eksempel ved dusjing, kan det også klø litt ekstra, forklarer legen. – Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus i nese, svelg og hals. Forkjølelsen kjennetegnes ofte ved sår hals, slapphet og lett feber i starten. Etter hvert også hoste og tett nese, forteller Asante. 

Klør i ørene 

Asante understreker at kløe i øret ikke er et av de vanlige symptomene ved forkjølelse, men forteller at hos enkelte kan kløen oppleves mer plagsom. 

– De som har sykdommer eller eksem i øret fra før, vil kløen ofte øke når de blir forkjølet, sier Asante. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk er betennelse eller eksem i øregangen en svært hyppig sykdom, som ofte gir intens kløe og ubehag i øregangen. Tilstanden kan skyldes fuktighet i øregangen som kan oppstå ved for eksempel bading og svømming. 

Derfor opplever du kløe 

Han utdyper: –  Dersom du føler at det klør i øret når du er forkjølet, kan det skyldes trykkforskjeller i øret, forklarer øre-nese-hals-spesialist Jørgen Tveraabak ved Volvat Majorstuen i Oslo. 

– Kanalen fra mellomøret til halsen kan gå tett ved en forkjølelse og føre til at man ikke får utlignet trykket på hver side av trommehinnen. Ofte renner det også mye slim rundt øretrompeten og du får heller ikke drenert vekk væsken fra mellomøret. Da kan du få en følelse av trykk i øret og noen kan oppleve kløe, forklarer Tveraabak. 

Øre-nese-hals-spesialisten har en formening om hvorfor noen opplever at det klør i ørene når de er forkjølet. 

– Mellomøret og den delen av svelget hvor øretrompeten møter svelget, utvikles fra samme området i fosterlivet, og samme nerve mottar sensorisk informasjon fra disse områdene. Følelsene på innsiden av kroppen er ikke like nøyaktige som på utsiden av huden – og derfor kan det oppleves som kløen stammer fra øret, sier Tveraabak 

Aldri bruk Q-tips 

Enten du har det som en fast rutine etter dusjen eller du kun bruker ørepinner ved forkjølelse og tette øreganger, er beskjeden fra øre-nese-hals-legen soleklar. 

– Når du får en hevelse eller stase i ørene, vil hevelsen redusere sirkulasjonen i øret og ting som normalt vil presses ut av øret sammen med ørevoksen vil ikke komme seg ut. Og bruke q-tips da, vil bare være veldig dumt, påpeker Asante og utdyper: 

– Q-tips er helt forbudt! Øret ditt skal rense seg selv. Du bidrar bare til å skape kløe og irritasjon, og skyve ørevoks og skitt lenger inn i øret. Du kan risikere å få sopp- eller bakterieinfeksjon, og i verste fall skade trommehinnen og få en permanent skade. 

Plages du av mye ørevoks, er rådet fra øre-nese-hals-legen å gå til innkjøp av olivenolje på apoteket. 

– Hell rikelig med olje i øret og ligg på siden en halvtime. La det deretter renne ut. Oljen vil også hjelpe mot tørr hud og dermed også bidra til å redusere eventuell kløe. 

Tommelfingerregler ved kløe i ørene: 

  • Kløe i ørene ved forkjølelse er plagsomt, men ikke farlig. 
  • Sørg for å holde øret tørt. Prøv å ikke la såpe eller sjampo komme inn i øregangen. 
  • La øret tørke naturlig. 
  • Aldri bruk q-tips. Gå til innkjøp av olivenolje på apoteket og ligg 30 minutter på siden. 
  • Dersom kløen ikke gir seg, oppsøk lege for å sjekke om det kan være eksem eller betennelse i øregangen. 

Kilder: Øre-nese-hals-lege Oscar Asante ved Aleris Frogner og Øre-nese-hals-spesialist Jørgen Tveraabak ved Volvat Majorstuen. 

Les også: