Det beste tipset mot tett nese

Det beste tipset mot tett nese

Immunforsvar
tett_nese_iStock

Når du er tett i nesen, er det lett å kjenne at kroppen ikke fungerer som vanlig. Maten smaker ikke like godt og pusten blir tyngre. Her får du vite hva du bør gjøre, når nesen blir potte tett. 

Hvorfor får du tett nese? 

Tett nese kommer av at slimhinnene i nesen hovner opp. Som oftest er det på grunn av en infeksjon, som for eksempel når du er forkjølet, sier Sverre Dølvik.
Han er øre-nese-hals-lege ved AGRO øre-nese-halsklinikk i Asker, og er vant til å sjekke både store og små tette neser. I disse tider, med snø og kaldt vær, er det mange som opplever å få tett nese i sammenheng med forkjølelse. Likevel kan det også være andre årsaker til plagene. 

– Du kan ha blant annet polypper, skjev nesevegg eller allergier. Barn kan også ha det som kalles “falsk mandel” eller polypp, forteller han. 

Noen mennesker er født med trange neser fra naturens side, hvilket betyr at du kan få tett nese selv om du hverken er forkjølet eller har allergi. 

Les også: Derfor får du rennende nese og dette kan hjelpe 

Enkelte medisiner kan gi tett nese som bivirkning, fordi de påvirker reguleringen av blodsirkulasjonen i neseslimhinnen. Derfor spør Dølvik alltid pasientene om de går på noen medisiner, og i tilfelle hvilke medisiner de bruker. 

– Hos små barn skal det lite til før nesen blir tett, forteller han.
Det aller vanligste er at tett nese kommer i sammenheng med enten forkjølelse eller allergi. Forkjølelsessesongen varer typisk gjennom vinterhalvåret, fra høst til vår. Allergisesongen kan begynne allerede i februar, og vare helt frem til september. 

Når bør du kontakte legen? 

Selv om det å være tett i nesen kan virke nokså ufarlig i seg selv, mener Dølvik at det kan være lurt med en tur til legen. Særlig hvis nesen har vært tett en stund, uten at det gir seg. 

– Det er bare legen som kan finne årsaken til tett nese, og det er faktisk en av de vanligste årsakene til at folk besøker oss. Slimhinnene i nesen ser forskjellige ut avhengig om du har infeksjon eller allergi. Sekretet i nesen har også en annen konsistens, sier han. 

– En unge med gulgrønt snørr har typisk en forkjølelse, mens allergisekretet er blankt, eller både blankt og seigt. 

Legen undersøker nesen for å finne ut hvorfor den er tett, og gir behandling deretter. 

– Er det snakk om forstørret polypp eller falsk mandel hos et barn, kan det være at barnet bør bli operert, mens dersom det dreier seg om allergi, holder det normalt med allergimedisin i form av tabletter eller mikstur, nesespray og øyendråper. For mange kan også allergivaksinasjon være aktuelt. 

Bihulebetennelse kan også gi tett nese på både barn og voksne, forteller Dølvik. 

Hva hjelper mot tett nese? 

Mari Solberg er provisorfarmasøyt på Vitusapotek på Jernbanetorget, og godt vant med at folk med tette neser kommer inn for å finne noe som løser opp. Hennes beste tips er å bruke en saltvannsnesespray kombinert med slimhinneavsvellende nesespray. 

– De slimhinneavsvellende nesesprayene kommer enten i form av nesedråper eller som nesespray, forteller hun. 

– Du kan få medikamentell rhinitt som er en betennelsestilstand i nesen. Du får da problemer med enda tettere nese, forteller hun. Nesesprayen skal bare brukes maksimalt tre ganger hver dag, og ikke lenger enn ti dager sammenhengende. Bruker du den mer enn det, kan den ha motsatt effekt, og plagene kan bli verre. Mange blir også avhengige av nesespray, nettopp fordi nesen tetter seg enda mer ved lengre bruk av medikamentet. 

I tillegg til nesespray eller nesedråper kan du fint bruke saltvannsspray. Dette kan både brukes i lengre tid, og hyppigere enn nesesprayen. 

Du kan også bruke et “nesehorn” og lage saltvannsløsning hjemme til å skylle nesegangene med. Dette får du kjøpt på apoteket. 

– Da legger du bare hodet på siden, slik at saltvannet kommer inn det ene neseboret. Så lar du vannet renne igjennom det andre, sier hun. 

Smitter tette neser? 

Solberg forteller at tette neser ikke smitter, men at viruset som forårsaker forkjølelse gjør det, oftest via luftbåren dråpesmitte eller hendene. Det er ekstra viktig å holde seg for munnen og nesen når du nyser eller hoster, for det er fort gjort å smitte andre. God håndhygiene er alfa omega når du er tett i nesen og forkjølet på en gang. 

Bruker du nesespray vil denne løse opp slimet i nesen, og da er det lurt med et lommetørkle lett tilgjengelig når nesen begynner å renne. 

– Bruk gjerne myke engangstørkler med balsam i, så unngår du sår nese, råder hun. 

Og for all del: Dropp å gå rundt med stofflommetørkler i lommen. Bruker du samme lommetørkle flere ganger kan du smitte deg selv igjen! 

 

Les også: