Fem tips mot sår hals

Fem tips mot sår hals

Immunforsvar
enkle-raad-mot-saar-hals-michael-podger

Sår hals er gjerne et tegn på at forkjølelse eller influensa er på gang. Med hovne slimhinner i halsen kan det være vondt å svelge og snakke. Det tar fra et par dager til rundt en uke før du er kvitt sårheten i halsen – men prøv disse rådene for å lindre plagene og for å bli raskere frisk.

Hvitløk:

Mange skryter av hvitløkens evne til å stimulere immunforsvaret og kjempe mot bakterier og virus.

Les også: Allergi eller forkjølelse? Dette er forskjellen

Varmebehandlet hvitløk har en mildere smak enn den rå, så du kan eventuelt ha den i mikrobølgeovnen i drøyt ti sekunder før den presses og spises

Luftfukter:

Om vinteren kan luften ofte være tørr, noe som også påvirker kroppen. En luftfukter hjelper til å holde fuktigheten i et rom oppe på et nivå som er godt for de som har vondt i halsen fordi slimhinnen da ikke tørker så fort ut.

Les også: Dette bør du vite om influensa så du unngår å bli smittet

Saltvann:

Salt har bakteriedrepende evner, og det skal hjelpe å gurgle salt vann noen ganger om dagen for å lindre sårheten og muligens bli kvitt bakteriene fortere. Blant en teskje med salt i fire del varmt (ikke glohett) vann, og gurgle i vei. Husk å ikke svelge!

Lakris:

Ulike typer urtete kan ha forskjellige egenskaper som påvirker kroppen positivt. Lakrisrot tar opp kampen mot både bakterier og virus, og lakris-te er derfor et godt valg når du har sår hals. Drikk etter behov og lyst.

Honning:

Mange foretrekker heller honning i teen som lindring. Verdt å merke seg er det at honning er frarådet til barn under ett år. Her er det andre tips som har bedre effekt

Prøv dette:

  • Spis hvitløk.
  • Tilsett honning i te. OBS! Ikke for spedbarn.
  • Drikk lakris-te.
  • Gurgle saltvann.
  • Bruk luftfukter om vinteren.

Kilder: RealSimple, Apotek1, www.helsenorge.no