Fem tips mot sår hals

Fem tips mot sår hals

Immunforsvar
Fem tips mot sår hals

Sår hals er gjerne et tegn på at forkjølelse eller influensa er på gang. Med hovne slimhinner i halsen kan det være vondt å svelge og snakke. Det tar fra et par dager til rundt en uke før du er kvitt sårheten i halsen – men prøv disse rådene for å lindre plagene og for å bli raskere frisk.

Hvitløk:

Mange skryter av hvitløkens evne til å stimulere immunforsvaret og kjempe mot bakterier og virus.

Les også: Allergi eller forkjølelse? Dette er forskjellen

Varmebehandlet hvitløk har en mildere smak enn den rå, så du kan eventuelt ha den i mikrobølgeovnen i drøyt ti sekunder før den presses og spises

Luftfukter:

Om vinteren kan luften ofte være tørr, noe som også påvirker kroppen. En luftfukter hjelper til å holde fuktigheten i et rom oppe på et nivå som er godt for de som har vondt i halsen fordi slimhinnen da ikke tørker så fort ut.

Les også: Dette bør du vite om influensa så du unngår å bli smittet

Saltvann:

Salt har bakteriedrepende evner, og det skal hjelpe å gurgle salt vann noen ganger om dagen for å lindre sårheten og muligens bli kvitt bakteriene fortere. Blant en teskje med salt i fire del varmt (ikke glohett) vann, og gurgle i vei. Husk å ikke svelge!

Lakris:

Ulike typer urtete kan ha forskjellige egenskaper som påvirker kroppen positivt. Lakrisrot tar opp kampen mot både bakterier og virus, og lakris-te er derfor et godt valg når du har sår hals. Drikk etter behov og lyst.

Honning:

Mange foretrekker heller honning i teen som lindring. Verdt å merke seg er det at honning er frarådet til barn under ett år. Her er det andre tips som har bedre effekt

Prøv dette:

  • Spis hvitløk.
  • Tilsett honning i te. OBS! Ikke for spedbarn.
  • Drikk lakris-te.
  • Gurgle saltvann.
  • Bruk luftfukter om vinteren.

Kilder: RealSimple, Apotek1, www.helsenorge.no