Er du sliten hele tiden? Dette kan være årsakene

Er du sliten hele tiden? Dette kan være årsakene

Immunforsvar
Sliten-hele-tiden

Det kan være flere grunner til at du føler deg slapp og trøtt «hele tiden». Få ekspertens beste råd til mer energi og overskudd!

De fleste av oss kjenner hverdagens hektiske kjas og mas på kroppen – og det er ikke uvanlig at du er sliten og trøtt etter en lang uke. Men kjenner du deg sliten hele tiden, er det viktig at du utelukker at det lave energinivået skyldes sykdom.

– Årsakene til at du føler deg slapp og trøtt «hele tiden» kan være mange. Det er viktig at du tar en tur til legen for å utelukke at det skyldes sykdom dersom du ikke finner noen gode grunner i det du har foretatt deg den siste tiden, sier ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg, og utdyper:

– At du har sovet dårlig eller for lite, stort arbeidspress en lengre periode, store, negative omveltninger på privaten, gjort særlig utmattende fysisk arbeid eller aktiviteter og lignende.

Å være sliten skyldes ofte livsstil

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan vi skille mellom forbigående og kronisk tretthet. Mens forbigående tretthet ofte skyldes livsstilsfaktorer, som lite søvn, stort arbeidspress eller stor fysisk aktivitet, har personer som plages av kronisk tretthet nesten en konstant følelse av slitenhet, som gjerne bygger seg opp over tid, og som tapper deg for energi og mental kapasitet. På dette nivået påvirker trettheten både din følelsesmessige og psykologiske tilstand.

Mange av oss oppsøker legen når vi føler oss sliten og trøtt for å få råd og hjelp eller for å utelukke at det skyldes en underliggende sykdom. I noen tilfeller der tretthet et tegn på et underliggende mentalt problem som krever behandling, men i de aller fleste tilfeller skyldes trettheten en eller flere av dine vaner og rutiner, opplyser Norsk Helseinformatikk.

En typisk livsstilsfaktor som har stor betydning for energinivået vårt, er maten vi spiser. Mangel på enkelte vitaminer eller andre næringsstoffer kan også gi symptomer som slapphet, og for eksempel mangel på jern er vanligere også i Norge enn mange tror. Dette gjelder spesielt kvinner i fruktbar alder.

– Dersom du spiser lite av matvarer som er jernrike, kan det være fint å øke inntaket noe. Matvarer som er gode kilder til jern er blant annet kjøtt, leverpostei, grove kornprodukter og grønne bladgrønnsaker, understreker Bjelland Brunborg.

Derfor er du sliten og trøtt

Det er helt normalt å være mer sliten i perioder i livet. Norsk Helseinformatikk forklarer at vi vanligvis vil finne årsaken innenfor tre områder: livsstilsfaktorer, medisinske tilstander eller psykologiske problemer:

Livsstilsfaktorer som kan påvirke energinivået og gi følelsen av tretthet er:

 • Betydelig kaffeinntak
 • Stor fysisk aktivitet
 • Inaktivitet
 • Søvnmangler
 • Bivirkninger av medisiner
 • Dårlige spisevaner

   Få mer energi!

   Heldigvis finner det gode råd til deg som føler deg sliten hele tiden og ønsker mer energi i hverdagen. Visste du forresten at trening kan gjøre deg mer våken?

   Ernæringseksperten understreker også viktigheten av å ha et jevnt og godt måltidsmønster med mat som holder deg mett lenge – og som igjen bidrar til at kroppen har mer energi.

   – Det er for eksempel viktig å starte dagen med å spise en balansert og god frokost. Fullkornsprodukter, grønnsaker, bønner og linser bidrar til et stabilt blodsukker og sikrer at energien er mer stabil i løpet av dagen. Husk grønnsaker, frukt og bær til alle måltidene, og dropp raske karbohydratkilder som loff, godteri og boller til hverdags. Disse gir rask blodsukkerstigning og kan gjøre deg ukonsentrert, påpeker Bjelland.

   De fleste vet at for lite mat eller et dårlig kosthold kan gi oss følelsen av å være trøtt og sliten hele tiden, men visste du at for lite drikke kan ha samme effekt? Når du er dehydrert blir du nemlig fortere sliten, forklarer ernæringseksperten.

   – Manglende inntak av drikke i løpet av kan gå ut over prestasjonen – på skolen, i jobbsammenheng og om du skal trene. Det å være tørst er ikke et godt mål på en god væskebalanse – siden denne følelsen først kommer når vi er betydelig dehydrerte. Det å drikke regelmessig er en vanesak, en drikkeflaske bød være en naturlig følgesvenn gjennom dagen, tipser Brunborg.

   Tips til mer energi:

   • Sørg for å få nok søvn – innarbeid gode søvnrutiner.
   • Spis nok og riktig mat. Start dagen med en balansert og god frokost.
   • Fullkornsprodukter, grønnsaker, bønner og linser bidrar til et stabilt blodsukker og sikrer at energien er mer stabil i løpet av dagen.
   • Husk grønnsaker, frukt og bær til alle måltidene.
   • Dropp raske karbohydratkilder som loff, godteri og boller til hverdags.
   • Drikk nok vann.
   • Sjekk om du kan ha vitaminmangel hos legen. Spesielt jernstatusen din er viktig!
   • Oppsøk lege dersom du ikke ser noen logiske årsaker til at du er trøtt og sliten.
   • Søk hjelp dersom du føler deg nedstemt, redd eller bekymret.

   Kilde: Ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg.

   Les mer: