Sjekklisten: Så lenge skal barnet holdes hjemme fra barnehagen

Sjekklisten: Så lenge skal barnet holdes hjemme fra barnehagen

Barn
sykdom-barn

At barnehagebarn blir syke innimellom, er ikke til å unngå. Men hvor lenge skal de egentlig holdes hjemme ved sykdom?

At barnehagebarn blir utsatt for sykdom, er ikke til å unngå, men for mange foreldre kan det være vanskelig å vite når barnet er friskt nok til å vende tilbake til barnehagen.

Felles for mange sykdommer, slik som forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse, er at barnet kan vende tilbake når «allmenntilstanden er god». Men hva betyr egentlig det?

─ Med det mener vi for eksempel at feberen er borte, at de spiser og drikker som normalt, og at de ikke blir slappe og slitne med en gang de er i aktivitet, sier Lillan Dyvik Ellingsen, medisinsk ansvarlig for allmennavdelingen på Volvat Majorstuen.

Les også: Immunforsvaret og immunsystemet – Hvordan funker det?

Ragnhild Berg, seksjonsleder i Margarinfabrikken barnehage, som med rundt 490 barn er en av Norges størst barnehager, mener foreldre bør være klar over at det å være i god form hjemme i fred og ro, er noe helt annet enn i barnehagen, hvor barnet må forholde seg til en stor gruppe barn.

─ Allmenntilstanden må være sånn at barna kan delta på alle aktivitetene i barnehagen, og det betyr også å være ute. Aktivitetsnivået er mye høyere enn hjemme med mamma eller pappa, sier hun.

Berg, som har mer enn 40 års fartstid i barnehage, har forståelse for at det av og til kan være vanskelig for foreldrene å avgjøre hvorvidt barnet er friskt eller ei. Da kan barnehagen være med på å se det litt an, og gjøre avtale om hvem av foreldrene de skal ringe, dersom barnet blir veldig slitent.

Ls også: Gode tips til et godt immunforsvar

Hoste

Vanligvis kan barn med hoste gå i barnehagen.

─ Hoste kan bli et problem, hvis den fører til at allmenntilstanden blir dårlig. Barnet kan bli slitent av å hoste, eller hosten ødelegger for søvnen, sier Berg.

─ Det er sjelden vi sier at foreldrene MÅ komme for å hente, men vi kan si at vi tror det blir godt for barnet å komme hjem, for eksempel. Og jeg har nesten aldri opplevd at foreldrene da ikke kommer for å hente, sier hun.

Les også: 10 gode råd mot tørrhoste

Øyekatarr

Ifølge lege Ellingsen finnes det to typer øyekatarr. Den ene typen skyldes virus, og kan gi litt røde øyne og noe puss. Denne kommer gjerne sammen med en forkjølelse. Da kan barnet helt fint gå i barnehagen.

─ Ved den andre typen, som er bakteriell og kan gi røde øyne, hevelse og masse verk, er det nødvendig med vurdering av lege og eventuelt behandling med antibiotikadråper. Da er det greit om barnet holdes hjemme til symptomene har roet seg, og det er mindre puss og verk, sier legen.

Lus og barnemark

─ Ved lus og barnemark kan barna gå i barnehagen som normalt, men det er viktig at barnehagen får beskjed, slik at alle kan sjekke sine egne barn, og eventuelt starte på kur. Ved mark skal hele familien behandles, sier Ellingsen.

Ofte blir lusa oppdaget i barnehagen.

─ Da ringer vi og gir beskjed til foreldrene, men barna må ikke hjem. Smitten er her allerede, så et par timer fra eller til spiller ingen rolle, sier Berg.

Hun opplever dessverre at ikke alle foreldre tar det helt på alvor.

─ Har vi først fått det, så tar det en stund før vi blir kvitt det, sier hun, og understreker viktigheten av at alle sjekker egne barn når det går ut beskjed fra barnehagen. Også personalet må sjekke seg for smitte.

Omgangssyke

Ved oppkast eller diaré, skriver Folkehelseinstituttet at barn kan vende tilbake til barnehagen etter 48 timer. Det er det mange som synder mot.

─ Noen er veldig flinke, andre ikke. Vi opplever at en del ikke følger 48-timers rådet. Vi kan ikke nekte dem å komme, men vi kan oppfordre sterkt til at det skal følges, sier Berg.

Hun understreker at dette også gjelder ansatte som er smittet. Konsekvensen av at barn med omgangssyke kommer for tidlig tilbake i barnehagen, er at sykdommen kan gå i sirkel.

─ Det er ikke ofte det skjer, men vi har hatt tre runder omgangssyke på en måned, sier Berg.

Også legen er enig i at mange foreldre sender barna for kjapt tilbake i barnehagen etter omgangssyke. Men det er heller ikke alltid at oppkast betyr omgangssyke.

─ Omgangssyke er typisk oppkast som kommer flere ganger, og at det går over til diaré. Om et barn kaster opp en gang, vent og se om det kommer mer, og se an formen. Noen barn kaster opp fordi de brekker seg, eller hoster, eller det er tegn på annen sykdom. Det må ikke være omgangssyke, sier Ellingsen.

Lærer barna riktig håndvask

Berg forteller at barnehagen har stort fokus på god hygiene for å unngå smitte. De er nøye på håndvasken, og ved utbrudd av omgangssyke er de ekstra nøye på å blant annet vaske dørhåndtak og leker.

─ Vi ønsker å lære barna god håndhygiene, ved å lære dem hvordan de vasker hendene skikkelig. Da bruker vi alle ordene når vi forklarer, sånn som håndbak, håndflate og mellom fingrene. Det er en jobb å vaske hendene skikkelig! Og vi forsøker å lære de litt større barna å hoste og nyse inn i armen, sier hun.

Ellingsen fremhever også god håndhygiene hjemme som det viktigste for å redusere smitte.

─ Ved omgangssyke, vask toalett og bad godt. Bruk gjerne klor for desinfisering. Gi hvert familiemedlem eget håndkle, og vask sengetøyet ofte, anbefaler hun.

Sykdom med utslett

─ Ved vannkopper, hold barna hjemme til vannkoppene har tørket inn. Det tar omtrent 5-7 dager, avhengig av hvor mye de har. Ved hånd-, munn- og fotsyke er det allmenntilstanden som avgjør, sier legen.

Ved brennkopper, skal sårene ha begynt å gro før barnet skal tilbake i barnehagen.

─ Det er så smittsomt. Men hvor plaget barnet blir, varierer. Er det bare en liten brennkopp, kan du sette på et plaster, og barnet kan gå i barnehagen som normalt når det har begynt å gro.

Frykter du at barnet ditt kan ha hjernehinnebetennelse, kan du ta «glasstesten»

─ Trykk på utslettet med et kjøkkenglass, eller med fingeren. Hvis utslettet blir hvitt, eller borte når du trykker på det, så sitter det i det øverste hudlaget, og er ikke tegn på underhudsblødning som ved for eksempel hjernehinnebetennelse, forklarer Ellingsen. Hun legger til at hjernehinnebetennelse er veldig uvanlig.

Formen styrer

Ved noen virussykdommer, har det ingen hensikt å holde barnet hjemme – dersom formen er fin. Det kan være fordi sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår.

─ Det gjelder for eksempel den femte barnesykdom og munn-, hånd- og fotsyke. Her må dere styre etter formen, sier legen.

Viktig at barnehagen vet hvilken sykdom det er

Ragnhild Berg i Margarinfabrikken er opptatt av at barnehagen får vite hva slags sykdom barnet har.

─ Det er viktig, for da kan vi informere andre foreldre om at det går vannkopper, eller en stygg hoste, eller at det er mange barn med løs mage. Da er foreldrene klar over det, og kan følge med litt ekstra på barna sine, sier hun.

Husk på dette når barnet er sykt:

  1. Ved mange sykdommer kan barnet vende tilbake når feberen er borte, og det kan delta i aktivitet som normalt.
  2. Hold barnet hjemme i 48 timer etter siste oppkast eller diaré.
  3. Ta varsler fra barnehagen om lus og barnemark alvorlig.
  4. Lær barna god håndhygiene
  5. La formen til barnet styre hvorvidt det skal tilbake til barnehagen eller ikke.