Er det greit å trene med forkjølelse?

Er det greit å trene med forkjølelse?

Immunforsvar
er det greit å trene med forkjølelse

Kan man trene når man er forkjølet, og hvor lenge må man vente med å trene etter en forkjølelse? Få svar og råd fra ekspertene her!

Når nesa renner og formen er hanglende, er det kanskje ikke så fristende å hive seg på tredemølla. Men det betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan trene med forkjølelse. Enkelte bedyrer til og med at trening gjør deg raskere frisk!

Men stemmer egentlig dette? Og når er det ok å trene med forkjølelse?

Ikke tren når du har feber

— På slutten av en forkjølelse er det ok å trene hvis du absolutt vil. Er du derimot i ferd med å bli syk, bør du droppe treningen.

Det sier Petter Brelin, fastlege og leder for Norsk forening for allmennmedisin.

Selv om legen generelt ikke syns du skal trene når du er forkjølet, er det enkelte symptomer du bør være spesielt obs på.

— Du bør absolutt droppe trening når du føler deg slapp, kjenner at pusten er tett, har feber eller vondt i brystet, legger Brelin til.

Yngvar Andersen er en velkjent treningsekspert her til lands. Med utdannelse fra Norsk Idrettshøyskole, bakgrunn fra friidrett og flere treningsrelaterte innslag i NRK-programmet «Puls», har han ofte vært bort i problemstillingen det å trene med forkjølelse byr på.

— Det er veldig mange varianter av forkjølelse. Har du feber skal du la være. Med en temperatur over 37,5 bør du i min erfaring derfor ikke trene. En liten luftetur med hunden er ok.

Er det snakk om en lett forkjølelse, som ikke gir feber eller preger allmenntilstanden, mener Andersen det går fint å trene.

Nei, trening gjør deg ikke raskere frisk fra forkjølelsen

Hvor herlig hadde det ikke vært hvis du kunne kastet deg på tredemølla og vips, lagt igjen forkjølelsen på treningssenteret.

Vel, slik fungerer det dessverre ikke.

Det kan føles som om treningen renser ut slim og snørr. Men sannheten er at treningen også kan ha skumle resultater.

— Trening kan gjøre infeksjonssykdommer verre. Teorien er at hvis du er i den fasen hvor viruset sirkulerer i kroppen din, så spres viruset enda mer effektivt når du trener, sier Brelin.

Ifølge legen er det derfor det kan gå ordentlig dårlig med de som løper maraton mens de er syke.

Hold deg til styrketrening ved forkjølelse

Hvis formen din tilsier at du kan trene, men du fortsatt har litt forkjølelse, mener Andersen det er lurt å legge opp treningsøkten litt annerledes enn normalt.

Les også:

— Du kan nok holde din normale intensitet på klassisk styrketrening mens du er litt forkjølet. Kondisjonstreningen bør du derimot roe ned på eller sløyfe.

Hvis du vanligvis trener en del av begge deler, kan det derfor være greit å prioritere styrketreningen de dagene du er forkjølet.

— Dagene under og rett etter en forkjølelse er ikke tiden for å utføre en brutal Cross Fit-trening, sier Andersen.

Restitusjon er også viktig trening

Andersen sier han de siste åra har opplevd at langt flere har — på godt og vondt — blitt veldig opptatt av å gjennomføre heftige treningsopplegg. Også utenfor toppidretten.

— Det å være tøff i hodet har selvsagt mange fordeler med seg. Men ha litt is i magen. Vent noen dager når kroppen brygger på noe, eller du har en forkjølelse. Det er nemlig genialt for å kunne trene jevnt i løpet av året, uten å gå helt i kjelleren.

Viktigere å unngå sykdom enn å trene med forkjølelse

For å unngå sykdom er det viktig å ha fullt fokus på hygiene, både mens du trener og i hverdagen.

— Med så mye utstyr og maskiner som blir brukt av forskjellige folk, er det klart det er mye smittekilder på et treningssenter. Så her er det ekstra viktig å være veldig nøye med hygiene, sier Brelin.

Vask hendene godt, bruke antibakteriell-gel og ha minst mulig direkte kontakt med utstyret.

Derfor er det så viktig å ha med seg eget håndkle inn på treningssenteret, og dekke til håndtak og apparater, samt vaske over både før og etter bruk.

— Jeg kjenner mange som presterer bedre i ulike konkurranser enn treningsmengden deres skulle tilsi, sier Andersen.

Treningseksperten forklarer at grunnen ser ut til å være at de så og si aldri er syke. Da unngår de også stadige skritt tilbake i formen.

— Det koster mye krefter å gjennomføre daglige gjøremål når du er skikkelig forkjøla. Da er det naturlig at treningen ofte får lide, legger Andersen til.

Ekspertene råder derfor til å gjøre ditt beste for å unngå smitte. Bygg heller opp ditt eget immunforsvar, slik at du unngår å bli for syk til å trene.

Sjekkliste for trening når du er forkjølet:

  1. Har du feber — dropp trening.
  2. Føler du deg slapp, har vondt i brystet eller tett pust — dropp trening.
  3. Ikke tren for å bli raskere frisk.
  4. Vær nøye på hygiene ved treningssenteret — både for deg selv og andre.
  5. Hold deg til styrketrening — ikke overdriv kondisjonstrening når du er forkjølet.
  6. Fokuser på å holde deg frisk i hverdagen for å unngå nedetid i treningen.

Kilde: Fatslege, Petter Brelin og treningsekspert, Yngvar Andersen.