Hva er kosttilskudd

Omega-3
Hva er kosttilskudd

Et kosttilskudd er et produkt som inneholder konsentrert næring i form av vitaminer og mineraler, eller andre stoffer som har en fysiologisk eller ernæringsmessig effekt i kroppen. Kosttilskudd kan også beskrives som ernæring i form av små, konsentrerte og oppmålte næringsmengder. Et kosttilskudd er imidlertid ment som et supplement, og ikke som et alternativ til et sunt og variert kosthold. Les alt du trenger å vite om kosttilskudd her.

I dag tilbys det utallige kosttilskudd på markedet, som markedsføres for en rekke tilstander, mangler og behov. De ulike produktene inneholder ulike variasjoner og kombinasjoner av vannløselige og fettløselige vitaminer, sporstoffer, mineraler og andre næringsstoffer, og er ment som et supplement ved næringsmangler eller andre tilstander. Det tilbys både kosttilskudd for menn og kosttilskudd for kvinner, men også kosttilskudd rettet mot konkrete tilstander og aktiviteter. Dette inkluderer blant annet kosttilskudd for trening, kosttilskudd ved overgangsalder og kosttilskudd mot stress. Det kan mildt sagt være vanskelig å orientere seg i det store havet av kosttilskudd, og derfor kan det være lurt å holde tungen rett i munnen. For selv om tilbudet er stort, er det ikke sikkert du trenger et kosttilskudd for å sikre de næringsstoffene som kroppen trenger. Hvis du mistenker at du mangler noe i kostholdet ditt, er det best å snakke med legen din. Hvilke kosttilskudd man burde ta, bør altså vurderes i samråd med kvalifisert helsepersonell. Det som er det beste kosttilskuddet for andre, er ikke nødvendigvis det beste for deg. Ved inntak av kosttilskudd er det også viktig at du følger den anbefalte doseringen, og husker viktigheten av et sunt og allsidig kosthold. Man skal nemlig ikke ta kosttilskudd for å kompensere for usunne matvaner!

Definisjonen på kosttilskudd

For at et produkt skal kunne defineres som et kosttilskudd, må det tilfredsstille flere viktige kriterier. For det første må kosttilskuddet brukes som et supplement til selve kosten. Det vil si at det ikke må inneholde en vesentlig energikilde, og at energimengden i produktet må ha en maksimumsgrense. For det andre må kosttilskuddet bestå av konsentrerte kilder av vitaminer og mineraler, eller andre stoffer som har en fysiologisk eller ernæringsmessig effekt. Kosttilskuddet må også inneholde enten isolerte eller rene forbindelser, eller en naturlig kilde med et tilstrekkelig innhold av ett eller flere av stoffene i tilskuddet. Kosttilskuddet må også selges i dosert og ferdigpakket form, og konsumeres i mindre, oppmålte mengder. Hensikten med produktet må også vurderes, der kosttilskuddet er ment å supplere kostholdet, ikke å erstatte det.

Ulike typer kosttilskudd

Hvem som trenger kosttilskudd og hvilke man bør velge, er helt individuelt og kommer an på kostholdet og livsstilen til personen. Man kan for eksempel få næringsmangel hvis man ekskluderer viktige matvarer fra kostholdet. Veganere som verken spiser fiske- eller meieriprodukter, har ofte for lite av enkelte vitaminer og mineraler, som for eksempel jod og vitamin B12. Mange nordmenn får også for lite vitamin D, særlig i vinterhalvåret, da vitamin D produseres i huden fra sollys, og er derfor en viktig kilde. Andre gode kilder til vitamin D er fet fisk, og spiser man mye av dette på vinterstid er det mulig å dekke behovet. Også eldre og mennesker med mørkere hudtype, er mer utsatt for D-vitaminmangel. Mennesker som lider av matallergier eller spiser en ensidig og mangelfull kost kan også få ernæringsmangler hvis de aktuelle matvarene ikke erstattes med tilsvarende næring. Andre som kan trenge et kosttilskudd er de som har fått påvist jernmangel, eller mennesker med lavt energiinntak. Hvis du er usikker på om du trenger et kosttilskudd eller ikke, bør du snakke med legen din eller annet kvalifisert helsepersonell.

Hvorfor ta kosttilskudd?

Det finnes en rekke kosttilskudd på markedet, inkludert enkeltvitaminer og -mineraler samt multivitamintilskudd som inneholder mange forskjellige og viktige næringsstoff som kroppen trenger. Som nevnt ovenfor, finnes det en rekke situasjoner hvor man kan trenge å supplere kosten med et kosttilskudd.

Hos Möllers tilbyr vi en rekke kosttilskudd, slik som Möllers Total og Möllers tran som inneholder både vitamin E, A og D. For deg som er gravid, er det viktig at du får i deg de riktige næringsstoffene både før og under graviditeten. Det er blant annet viktig med både omega-3-fettsyrer, folsyre og D-vitamin for gravide. For deg som ønsker litt ekstra fokus på immunforsvaret, tilbyr vi også Möllers Immunforsvar, som blant annet inneholder vitamin C som bidrar til en normal funksjon av immunforsvaret. Andre kosttilskudd på markedet retter seg mot konkrete områder, hvor du finner både kosttilskudd for energi og kosttilskudd for hud og hår. Selvom det finnes mange ulike produkter, er det viktig å tenke gjennom hvilke produkter man har behov for, samt ikke innta mange forskjellige produkter med de samme aktive ingrediensene.

Hva gjør kosttilskudd med kroppen?

Kroppen trenger mange forskjellige næringsstoffer for å opprettholde en god helse, der alle bidrar til viktige biologiske funksjoner. En del av næringsstoffene vi trenger er essensielle – det vil si stoffer som kroppen ikke kan produsere selv, og som må tilføres daglig gjennom kosthold eller kosttilskudd. Vi trenger blant annet vitamin A for sin rolle i cellefordelingen, og som også bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vi trenger også vitamin C for å opprettholde normalt immunforsvar, jernopptak og bindevev, og som i tillegg bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. B-vitaminene biotin, B2 og B3, bidrar på sin side til normal hud, mens vitaminene B6 og B12 gjør sitt for at nervesystemet fungerer som det skal. Kroppen trenger også tilstrekkelige mengder vitamin D for å opprettholde et godt opptak og utnyttelse av kalsium, som igjen er viktig for normale tenner og beinbygning. Magnesium er et annet viktig mineral som har en betydning for muskelfunksjonen og nervecellene våre, mens jernet bidrar til at oksygenet transporteres med blodet vårt.

Gode råd om kosttilskudd

Hvis du trenger å supplere kosten med kosttilskudd, er det viktig at du alltid velger produkter fra anerkjente produsenter som følger de lovkravene som gjelder for kosttilskudd. Ved å velge gode produsenter, kan du være trygg på at du får kosttilskudd av god kvalitet, med riktig dosering og som er laget av gode råvarer. Du bør også huske på at de fleste næringsstoffer påvirkes av andre næringsstoffer som befinner seg i tarmen. Så hvis du for eksempel tar kosttilskudd med fettløselige vitaminer, kan du gjerne ta dem sammen med litt fettholdig mat for å bidra til et bedre næringsopptak i tarmen. På samme måte kan C-vitaminet bedre opptaket av jernet. Så ved inntak av jerntilskudd, kan du med fordel ta dette sammen med litt appelsinjuice.

Hvis du tar medisiner, eller har underliggende sykdommer eller andre medisinske tilstander, bør du være forsiktig med bruken av kosttilskudd. Hvis du for eksempel tar blodfortynnende medisiner, må du aldri ta et kosttilskudd som inneholder vitamin K, da dette vitaminet påvirker koaguleringen av blodet. For å være på den trygge siden, bør du derfor alltid snakke med legen din eller annet kvalifisert helsepersonell før du starter med et nytt kosttilskudd.

Kilde: 

Mattilsynet.no (Definisjonen av et kosttilskudd)