Bedre hud fra innerst til ytterst

Bedre hud fra innerst til ytterst

Vitaminer og mineraler
bedre hud fra innerst til ytterst

Huden trenger riktig næring både innenfra og utenfra om den skal holde seg friskest mulig. Her er våre beste tips. 

Du er hva du spiser. Et dårlig kosthold vil gjerne synes på overflaten og merkes på kroppen. Hudcellene skapes i det innerste hudlaget, og da må de ta til takke med næringsstoffene som blir igjen etter at kroppsdeler som er viktigere for overlevelsen har fått sitt. Så om du sørger for å få i deg nok av de næringsstoffene huden din trenger – i tillegg til å gi den riktig pleie – er grunnlaget godt for at du skal se flott ut.

LES OGSÅ: Slik får du vakker sommerhud

Penere hud med riktig kosthold

Vitamin A er viktig for dannelsen av nye hudceller og opprettholdelsen av normal hud, og gode kilder til vitamin A er:

  • Lever, leverpostei, fet fisk, egg, margarin, helmelk, smør og ost
  • Frukt og grønnsaker med mye farge, som gulrot, brokkoli, paprika, grønnkål og aprikoser
  • Tran og andre omega-3-tilskudd

Vitamin C er med på å produsere kollagen, som er en viktig byggestein for en normal hud. Gode kilder til vitamin C er:

  • Sitrusfrukter som appelsin og kiwi
  • Bær som jordbær, solbær og nyper
  • Paprika, brokkoli, kålrot, spinat og tomat

LES OGSÅ: Derfor bør du ta D-vitamin om sommeren

Enkle pleietips for å holde huden sunn

Huden er også avhengig av riktig pleie for å holde seg best mulig. En aldrende hud vil trenge mer fuktighet, og bør behandles mer skånsomt enn en ung hud. Her er våre beste tips:

Fuktighetsgivende rens

Med alderen blir huden mer sensitiv og fuktfattig. Det er derfor viktig med en mild, fuktighetsgivende rens som ikke fjerner de beskyttende fettstoffene fra hudoverflaten.

Skånsom peeling

Peeling et par ganger i uken fjerner grove, døde hudceller som kan hindre fuktighetskremen i å virke effektivt, og gir deg en frisk glød. Men tradisjonelle peelinger med korn kan skrape opp hudoverflaten, og skade huden. I stedet bør du gå for en skånsom ansiktspeeling med for eksempel enzymer, som løser opp de døde hudcellene i stedet for å fysisk skrubbe dem bort.

Masse, masse fuktighet

De fleste trenger mer fuktighet når de blir eldre, ofte mer enn du selv er klar over. Så unn deg en god fuktighetskrem, gjerne med hyaluronsyre, og bruk den flittig og gavmildt morgen og kveld. Og husk å drikke vann – friskt vann er godt for hud og helse!

Solfaktor

Hopp aldri over solbeskyttelsen! Solen forårsaker nemlig rundt 90% av alderstegnene som rynker og pigmentflekker. Husk, brunfargen er forbigående, det er ikke rynkene. Og jo, du blir brun selv om du beskytter deg. Det tar litt mer tid, men til gjengjeld får du en dypere farge som varer lengre.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, forskning.no