Hva er vitamin B12?

Vitaminer og mineraler
hva er vitamin b12

Vitamin B12, også kalt kobalamin, er et vannløselig vitamin som bidrar til en rekke prosesser i kroppen. Blant annet er nervesystemet vårt avhengig av vitamin B12 for å kunne fungere normalt. 

Vitamin B12 kalles også for kobalamin, da det inneholder metallet kobolt. Vitaminet dannes i små mengder i tarmen, men dette er ikke nok til å dekke kroppens behov. Derfor må det også tilføres gjennom kostholdet.  

Vitamin B12 finnes hovedsakelig i animalske matvarer, og derfor er det viktig at de som følger en plantebasert diett, supplerer kosten med alternative vitamin B12-kilder. Hos Möllers finner du vitamin B12-tilskudd som dekker ditt daglige behov for dette viktige vitaminet. 

Hva gjør vitamin B12 for kroppen?

Hvorfor trenger vi vitamin B12? Det er svært viktig for mange av kroppens organer, deriblant nervesystemet, der det bidrar til å opprettholde en normal funksjon. Det bidrar også til en normal psykologisk funksjon og er med på å redusere tretthet og utmattelse.  

Immunforsvaret trenger også vitamin B12 for å fungere normalt, det samme gjør kroppens evne til å produsere røde blodceller. Vitamin B12 bidrar i tillegg til normal energiomsetning som gjør karbohydrater, fett og proteiner om til energi i kroppen. 

Vitamin B12 i matvarer: Hva inneholder B12-vitamin?

De aller fleste som spiser et variert kosthold får i seg tilstrekkelig av Vitamin B12 gjennom maten.  

Vitamin B12, og flere andre B-vitaminer, finnes naturlig i animalske produkter som melk, ost, egg, fet fisk, lever, okse- og svinekjøtt. Hvis du spiser disse matvarene jevnlig, får du sannsynligvis i deg tilstrekkelige mengder med vitamin B12. For deg som spiser et plantebasert kosthold, finnes det også veganske alternativer beriket med vitaminet. Vitamin B12 for veganere inkluderer både veganske oster, plantebaserte melketyper og vegetabilsk protein. Det finnes også vitamin B12 i melkesyregjærede grønnsaker, men ikke i like store mengder som du finner i animalske produkter. Dersom personer med et vegansk kosthold ikke får i seg nok vitamin B12 gjennom maten, anbefales det å ta et tilskudd. 

Les mer: Hva er vitamin B2 (riboflavin)?
Les mer: Hva er vitamin B3 (niacin)?

Dagsbehov for store og små

Spedbarn: ca 0,5 mg daglig, behovet øker gradvis etter hvert som barnet blir eldre. 

Barn: mellom 0,5–1,3 mg 

Alle over 9 år: 2 mg  

Ammende: 2,6 mg 

Behovet endrer seg senere i livet, ettersom kroppen tar opp mindre vitamin B12 når vi blir eldre og mage- og tarmsystemet endrer seg.   

Symptomer på vitamin B12-mangel

Hvis du får mangel på vitamin B12, kan du føle på en ekstra trøtthet. Noen mennesker klarer ikke absorbere vitaminet på en skikkelig måte i tarmen. Det finnes også enkelte legemidler som hindrer opptaket. Hvis du mistenker at du mangler vitamin B12, kan dette testes ved hjelp av en blodprøve hos legen din.