Hva er vitamin B2?

Vitaminer og mineraler
Hva er vitamin B2

Vitamin B2 er at vannløselig vitamin som ikke lagres i kroppen. Vi trenger derfor en jevn og regelmessig tilførsel av dette vitaminet. Vi ser nærmere på viktige vitamin B2-kilder, anbefalinger om daglig inntak og hvilken rolle vitamin B2 spiller i kroppens prosesser.

Vitamin B2 kalles også for riboflavin, som er grunnformen av dette vitaminet. Riboflavin har en vakker guloransje farge, noe som gjør at den også brukes som fargestoff i diverse matvarer. Det er faktisk riboflavin som er årsaken til at mange B-vitamin-preparater har denne fargen. Det finnes rikelig med mat med riboflavin i det norske kostholdet, særlig den proteinrike maten. Kjøtt, egg, lever og innmat er gode vitamin B2-kilder, det samme er også meieriprodukter som ost og melk. For deg som spiser et plantebasert kosthold, finnes det vitamin B2 i mat som tomater, belgfrukter, sopp og gjær samt i bladrike grønnsaker. B2-vitamin finnes i utallige matvarer, noe som gjør det enkelt å få i seg tilstrekkelige mengder.

Les mer: B-vitamin: Det du trenger å vite

Hva gjør vitamin B2 i kroppen?

Vitamin B2 (riboflavin) bidrar i en rekke viktige funksjoner i kroppen, men er først og fremst kjent for sin rolle i energiomsetningen. Vi trenger vitamin B2 for å kunne omdanne og bryte ned energien fra proteiner, fett og karbohydrater, slik at kroppen vår kan benytte seg av den. Det bidrar også til den normale funksjonen av nervesystemet. Det spiller i tillegg en rolle for å bidra til å redusere tretthet og utmattelse samt opprettholde en normal omsetning av jern i kroppen vår.

Beskytter cellene mot oksidativt stress

En annen viktig prosess i kroppen er oksidativt stress som oppstår ved at det dannes frie radikaler i kroppen. Dette skjer ved at kroppen utsettes for negative påvirkninger som røyking, dårlig kosthold og stråling, noe som forårsaker reaktive oksygenforbindelser og en overproduksjon av frie radikaler i kroppen. Cellene dine kan skades om de utsettes for oksidativt stress over lengre tid.  Riboflavin bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin B2 bidrar til å opprettholde normale røde blodlegemer.

Normale slimhinner, hud og syn

Riboflavin bidrar også til andre vitale funksjoner som er viktige for oss. De fleste er opptatt av at både huden og synet vårt fungerer som det skal, og riboflavin bidrar til en normal funksjon av begge disse. Det bidrar også til at kroppens slimhinner fungerer som normalt. Man tenker kanskje ikke over viktigheten av slimhinnene i kroppen, med disse er den første forsvarsskansen mot bakterier, virus og andre mikroorganismer som prøver å invadere kroppen vår. For eksempel produserer slimhinnene i nesen små mengder slim når vi er friske, og fungerer som et «fluepapir» på fremmede stoffer/mikroorganismer. Det kan derfor være greit å sørge for å ha gode vitamin B2-lagre når forkjølelsessesongen står for døren!

Sjeldent med riboflavin-mangel

Det anbefales et daglig inntak av vitamin B2 på 1,3 mg for kvinner og 1,7 mg for menn. Gravide anbefales å få i seg 1,6 mg, mens ammende oppfordres til å øke inntaket til 1,7 mg så lenge man ammer. Da det finnes rikelig med vitamin B2 i norske matvarer, er vitamin B2-mangel et sjeldent fenomen i Norge. Det kan imidlertid oppstå mangel hos dem som spiser et svært ensidig og/eller begrenset kosthold, eller hos dem som lider av dårlig opptak av næringsstoffer i tarmen. Hos Möller´s kan du lese mer om vitaminer og mineraler, og lære mer om hvilke andre næringsstoffer som kroppen trenger.

Les mer: Hva er vitamin b12?
Les mer: Hva er vitamin b9?