Hva er folsyre?

Vitaminer og mineraler
Hva er folsyre

Vitamin B9 – også omtalt som folat og folsyre – er et vannløselig vitamin som spiller en viktig rolle for mange av kroppens prosesser. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva folsyre og folat er bra for, hva det gjør i kroppen vår samt vitamin B9 i maten.

Vitamin B9 omtales gjerne som både folat og folsyre, noe som kan virke forvirrende på mange. Folat er en fellesbetegnelse for en gruppe forbindelser som inkluderer folsyre, samt andre stoffer med ernæringsmessige egenskaper som ligner på folsyre. Folsyre er den syntetiske formen av vitaminet og finnes ikke naturlig i matvarer.

Folat er imidlertid samlebetegnelsen for vitamin B9 som finnes i maten vi spiser, mens folsyre er den syntetiske formen av vitaminet. Folsyre finnes altså ikke naturlig i kroppen vår, men er en form som må tilføres fra en ekstern kilde.

Så hva inneholder folat? Det finnes masse folat i maten vi spiser, der de viktigste kildene til vitamin B9 er grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, rosenkål og brokkoli. Det finnes også mye i sitrusfrukter, melon og banan samt bønner, linser og fullkornsprodukter. Når det kommer til animalsk mat med folat, kan vi nevne både kjøtt, melk, egg og innmat som lever og nyrer. Som med de andre vannløselige vitaminer, er det ikke mulig å få i seg for mye folat kun gjennom kosten, så her er det bare å spise masse forskjellige matvarer for mye god næring!

Les mer: B-vitamin: Det du trenger å vite

Folsyre og gravide

Folsyre omtales gjerne som «gravidvitaminet», der gravide og kvinner som har planer om å bli gravide, anbefales å ta tilskudd av folsyre i de første tre månedene av svangerskapet. Årsaken til dette er at folsyre spiller en rolle i celledelingsprosessen, en prosess som er svært viktig under svangerskapet. Det er jo celledelingen som er ansvarlig for at det befruktede egget i livmoren vokser og utvikler seg, og sørger for at cellene formerer seg på riktig måte. Folsyre bidrar også til en normal vevsdannelse hos gravide, og et svangerskap produserer naturlig nok mye nytt vev. Ved å sikre gode nivåer av folsyre hos den gravide, sørger man for at vevet har best mulig forutsetning for en normal utvikling.

Hva gjør folsyre ellers i kroppen?

Folsyre bidrar også til at bloddannelsen i kroppen vår fungerer som den skal. Dette er en viktig prosess for alle, men særlig viktig for gravide som produserer mye blod i løpet av svangerskapet. Folsyren bidrar også til en normal utvikling av nervesystemet samt bidrar til å redusere tretthet og utmattelse – noe som kommer godt med både hos gravide og andre.

Gir støtte til immunforsvaret

Folsyre viser seg også å bidra til at immunforsvaret fungerer normalt. Immunforsvaret vårt er kroppens innebygde forsvar mot uønskede stoffer i omgivelsene. Folsyren støtter en normal funksjon av immunforsvaret, slik at det forhindrer disse i å trenge inn i kroppene våre. Folsyren bidrar også til at aminosyresyntesen fungerer som normalt. Aminosyresyntesen er en prosess i kroppen som er ansvarlig for å sette sammen aminosyrer og gjøre dem om til proteiner. Dette er nødvendig for at kroppen skal kunne benytte seg av dem, både i cellene våre og andre steder. Da musklene og beinvevet vårt hovedsakelig består av proteiner, er dette naturlig nok en svært viktig prosess.

Folsyre-mangel og folsyre-tilskudd

Selv om vitamin B9 bidrar til mange viktige prosesser i kroppen, trenger den likevel svært små mengder for å opprettholde et normalt nivå. Voksne kvinner og menn anbefales en daglig dose på 0,3 mg, mens kvinner som planlegger å bli gravide anbefales å øke inntaket til 0,4 mg. Dette bør økes minst én måned før planlagt befruktning og opprettholdes minimum tre måneder inn i svangerskapet. Vitamin B9-mangel er relativt uvanlig i Norge, da de fleste får dekket behovet sitt gjennom kosten. Feilernæring eller begrenset næringsopptak i tarmen kan imidlertid medføre for lavt folsyrenivå i kroppen. I slike tilfeller kan et kosttilskudd være et godt alternativ. Les mer om vitaminer og mineraler på mollers.no!