Hva er vitamin B3 (niacin)?

Vitaminer og mineraler
hva er vitamin b3

Vitamin B3, eller niacin som det også heter, er et vitamin som bidrar til en rekke viktige funksjoner i kroppen. Da det er vannløselig, trenger vi en jevn tilførsel 

Vitamin B3 er viktig for kroppens energiomsetning, som er den prosessen som omdanner maten vår til energi og fett. Energiomsetningen sørger for at kroppen klarer å nyttiggjøre seg proteiner, fett og karbohydrater, slik at cellene får de næringsstoffene de trenger. Energiomsetningen i kroppen har derfor en direkte effekt på energinivået vårt. 

Vitaminet spiller i tillegg en viktig rolle for å opprettholde en normal funksjon av nervesystemet, og bidrar til at sanseopplevelser og bevegelser fungerer normalt. Vitamin B3 hjelper også til med å opprettholde normale psykologiske prosesser. Gode nivåer bidrar til en normal hud og normale slimhinner. 

Les mer: B-vitamin: Det du trenger å vite

Vitamin B3 og mat

Det er mange gode kilder til vitamin B3, og vitaminet finnes i både animalske og plantebaserte råvarer. Du finner det blant annet i proteinrike matvarer som svin, kylling, okse og fisk, men også i mel- og kornprodukter, belgfrukter og grønne grønnsaker. I motsetning til fettløselige vitaminer, lagres ikke de vannløselige vitaminene i kroppen. Vi trenger derfor en jevn tilførsel av vitamin B3, primært gjennom kostholdet.  

Vitamin B3 kan imidlertid også produseres i kroppen av en aminosyre som heter tryptofan. Aminosyrer er byggesteinene til protein, og tryptofan er en av dem. Denne aminosyren er i stand til å produsere vitamin B3 som deretter kan utnyttes i kroppen. Dersom du ikke får i deg nok vitamin B3 gjennom mat, kan med andre ord et proteinrikt kosthold med inntak av for eksempel egg og meieriprodukter gjør at kroppen selv produserer nok vitamin B3. 

Niacin og dagsbehov

For å oppnå tilstrekkelige nivåer av vitamin B3 i kroppen, anbefales det et daglig inntak på 15 mg niacin for kvinner og 19 mg for menn. Gravide og ammende anbefales et litt høyere daginntak, med 17 mg for gravide og 20 mg for ammende. (Det daglige anbefalte inntaket er forenklet og tar ikke hensyn til bidraget som kommer fra omdanning fra tryptofan i kroppen). 

Da niacin er en viktig bidragsyter til energiomsetningen, vil også dagsbehovet endre seg avhengig av hvor mye energi man forbruker. En person som bedriver hardt fysisk arbeid eller som trener mye, vil trenge mer vitamin B3 enn en stillesittende person.  

Dersom du får i deg for lite vitamin B3 gjennom kosten, kan det være lurt å supplere med et tilskudd som dekker dagsbehovet. Möllers Total gir deg en sammensetning av vitaminer, mineraler, omega-3 og antioksidanter. Sana-sol er et annet kosttilskudd som inneholder mange B-vitaminer – og det smaker i tillegg kjempegodt! 

B3-vitaminmangel

Mangel på vitamin B3 er svært sjelden i Norge, og ses hovedsakelig i land hvor det spises et svært ensidig kosthold.  

Les mer: Hva er vitamin b2?