Imponér med superfett på kjøkkenet

Hvorfor ikke bytte ut litt av fettet med tran til neste festmiddag? Neida, vi tuller ikke! Her er oppskrifter til fire fristende retter, helt uten transmak!

Å bruke tran i matlagingen er en genial måte å gjøre kostholdet litt sunnere på. Odd Ivar Solvold, som er kokk, forklarer hvordan du kan snike litt velgjørende tran inn i middagen:

-Det beste er å kombinere tran i retter med syre, det kan være i alt fra frisk tomatsaus til vinaigrette. Unngå fløteprodukter, det forsterker transmaken.

osv-025
Odd Ivar Solvold, kokk

Man kan redusere bruken av matlagingsolje ved å blande den med litt tran. Solvold anbefaler da å kombinere den med en rapsolje av god kvalitet.

– Men førstevalget mitt er å tilsette tranen i stedet, sier kokken.

Hans favoritt er å bruke tran i vinaigretter med løk involvert. Løk legger en demper på transmaken, og integrerer den bedre.

LES OGSÅ: 5 smoothies som gir deg bedre utbytte av treningen

Solvolds lune nypoteter

– Perfekt til grillmaten!

Ingredienser:shutterstock_244893124

  • Nypoteter
  • Meierismør
  • Sjalottløk
  • Persille
  • Møllers Tran

 

Slik gjør du:

  1. Kok potetene
  2. Smelt meierismør og tilsett finkuttet sjalottløk og persille sammen med en liten slant tran
  3. Vend det inn i lune poteter.

 

Honning- og limemarinert ørret med koriander- og myntepesto

Ingredienser:

  • 1,9 kg ørretfileter
  • Olje eller smør til stekingshutterstock_346751612
  • Gresk yoghurt naturell

Til marinaden:

  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss saft fra presset lime
  • 1 ts raspet ingefær
  • ½ ts havsalt
  • ½ ts sort pepper

Til pestoen:

  • 5 dl frisk koriander
  • 1 dl mynteblader
  • 0,5 dl ristede og skivede mandler
  • 2 ts raspet ingefær
  • 1 ts limesaft
  • ½ hakket jalapeno eller chili, uten frø
  • 1 ts honning
  • ¾ ts hakket hvitløk
  • ¾ ts havsalt
  • 4 ts Møllers Tran med sitronsmak
  • 0,5 dl extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Lag i stand marinaden ved å legge alle ingrediensene i en stor plastpose, gjerne en som det går an å forsegle.
  2. Skyll fisken under kaldt, rennende vann. Trykk av vannet med papirhåndklær, og legg fisken i plastposen.
  3. Lukk eller knyt sammen posen, og massér godt for å fordele ingrediensene. La den marinere i kjøleskapet i ½ – 2 timer.
  4. Bland alle ingrediensene til pestoen, bortsett fra tran og olivenolje, i en food processor. Kjør til alt er finhakket.
  5. Tilsett olje og tran i en tynn stråle mens food processoren går, slik at pestoen får en tykk og kremete konsistens. La den hvile 30 minutter i romtemperatur.
  6. Legg ørretfiletene i en godt smurt ildfast form, og hell marinaden over. Bak midt i ovnen på 200 °C, i 15 – 20 minutter. 7. Server med koriander- og myntepesto, og gjerne en klikk gresk yoghurt naturell.

 

Tips! Grill gjerne fisken i stedet for å bake den i ovnen!

LES OGSÅ: Lei sunnhetshysteriet? Her er de 5 viktigste helserådene

Superrask og supersunn guacamole

Ingredienser:

  • 4 dl spisemodne avokadoer i skivershutterstock_256536637
  • 1 dl cherrytomater i skiver
  • 0,7 dl hakket rødløk
  • 0,5 dl grovhakket, frisk koriander
  • 2 ss saft fra presset lime
  • 2 ts Møllers Tran med sitronsmak
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Legg alle ingrediensene i en medium stor bolle, og rør alt sammen.
  2. Smak til med salt og pepper. Server.

 

Nudler med honning-, ingefær- og peanøttsaus

Ingredienser:

  • 200 gram nudlershutterstock_109987664
  • 5 dl brokkoli i små buketter
  • 1 liten rød paprika, i tynne skiver
  • 1 dl vårløk i tynne skiver
  • 1 dl hakkede peanøtter
  • 0,5 dl hakket koriander
  • 0,8 dl soyasaus
  • 2 ss sesamolje
  • 4 ts Møllers Tran med sitronsmak
  • 2 ss peanøttsmør
  • 1 ss raspet ingefær
  • 1 ss risvineddik
  • 2 ss honning
  • 2 hakkede hvitløksfedd
  • 1-2 ts paprikaflak (red pepper flakes)

 

Slik gjør du:

  1. Kok nudlene som anvist på pakken. Sil av vannet, og hell dem oppi en stor bolle.
  2. Tilsett brokkoli, paprika, vårløk, halvparten av peanøttene, og halvparten av korianderen.
  3. Visp sammen soyasaus, sesamolje, tran, peanøttsmør, ingefær, eddik, honning, hvitløk og paprika.
  4. Hell blandingen over nudlene, og bruk de resterende peanøttene og korianderbladene som garnityr. Serveres varm eller kald.

 

  • Var dette relevant?
  • ja   nei