Gravid uke 8

Gravid uke 8

Gravid
Gravid-uke-08

I uke 8 begynner den lille å bevege på armene og beina. Og som gravid kan du oppleve uvanlige cravings.

Embryoet i uke 8

Embryoet er nå 6 uker gammelt. Det er 15-22 millimeter langt og veier cirka 0,5 gram.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

I slutten av uke 8 er anlegget for de fleste organsystemene i fosteret dannet. Armene og beina vokser stadig, og den lille begynner nå å bevege på dem. Fingre og tær, albuer og håndflater begynner også så smått å vises, og mot slutten av uken blir fotbladene synlige.

Den første hjerneaktivitet har blitt registrert hos foster i svangerskapsuke 8. Hjernebølgemønsteret ligner på det man finner hos voksne. Hjertet slår regelmessig. Øyelokk, nesetipp og navlesnor dannes. På en eventuell tidlig ultralyd kan du se barnets hode.

Å være gravid i uke 8

De fleste gravide kjenner nå ett eller flere typiske svangerskapstegn, som forstoppelse, halsbrann, svimmelhet og tretthet. Mange får også sterk trang til helt bestemte typer mat. Slike såkalte cravings kan danne grunnlag for morsomme historier – som når du står opp midt på natten for å sette til livs fire appelsiner, eller kjæresten din må løpe til bensinstasjonen for å kjøpe jordbæris – og det er fullt tillatt å gi etter for dem av og til.

Selv om de hormonbestemte svangerskapssymptomene kan være plagsomme, er det også mye å glede seg over. Du er jo gravid! Og for hver uke som går, minsker risikoen for spontanabort for embryoet, som snart vil kalles et foster.

Mange gravide opplever små blødninger, og blir redde for at noe har gått galt. Trøsten er at slike små blødninger er helt normale. Men hvis du blør mye og blødningen er smertefull, bør du ta kontakt med legen eller jordmor.

Gode tips i uke 8

Mange av symptomene – eller plagene – forbundet med graviditeten vil bli lindret hvis du sørger for å få nok søvn, væske og mat.

Når det gjelder kaffe og andre kilder til koffein, bør du imidlertid begrense deg. Grunnen er at store mengder kan øke risikoen for spontanabort.

Som ellers tidlig i svangerskapet bør du også ta folattilskudd.

Les også:

Ting å huske på

Første svangerskapskontroll skal være en gang i løpet av uke 8-12, og skal skje hos jordmor på den lokale helsestasjonen eller fastlegen din. Det kan være lurt å ta den allerede nå. Spesielt hvis du kommer til å være over 38 år ved termin, eller av andre grunner har krav på tidlig fosterdiagnostikk, bør du ha den senest i uke 10.

Vanlige svangerskapstegn i uke 8

  • Cravings
  • Forstoppelse
  • Halsbrann
  • Svimmelhet
  • Trøtthet
  • Hyppig vannlating

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Gravid og vondt i magen? Her er gode råd mot oppblåst mage og forstoppelse