Viktige vitaminer for deg som er gravid

Viktige vitaminer for deg som er gravid

Gravid
Viktige vitaminer for deg som er gravid

Når du er gravid er det få ting som opptar deg mer enn å verne om den lille i magen. Det er mye nytt å sette seg inn i, som hvilke vitaminer fosteret trenger for å utvikle seg normalt.

Gravide har ekstra behov for enkelte vitaminer

Kvinnekroppen er spesialdesignet for å bære frem barn og å gi babyen næring både under svangerskapet og i spedbarnsstadiet. Det er en naturlig prosess, som skrider frem og tar styring over kroppen uten av vi kan gjøre stort mer enn å la oss fascinere av den. Gravide kan generelt følge de samme kostrådene som resten av befolkningen, det vil si at et variert sunt kosthold dekker behovet du har for vitaminer. Det er allikevel noen næringsstoffer man bør passe på, dersom inntaket av matvarer som er gode kilder til de enkelte vitaminene er begrenset.

LES OGSÅ: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig

Vitamin B9, bedre kjent som folat (folsyre)

Helsemyndighetene anbefaler et tilskudd av B-vitaminet folat til kvinner som planlegger å bli gravide og gjennom første trimester av svangerskapet. Anbefalingen på 400 mcg folat daglig kommer av at inntaket av folat reduserer risikoen for nevralrørsdefekt, som ryggmargsbrokk, hos barnet. Folatmangel kan også føre til andre medfødte skader som skyldes feil under utviklingen av nervesystemet i fosterlivet. Folsyre er en form for folat, og brukes som regel i tilskudd fordi det er den mest stabile formen av folat. Folat finnes også naturlig i grønne grønnsaker som spinat, broccoli, grønnkål og rosenkål. Grove kornprodukter, bær og sitrusfrukter er også gode kilder til folat.

Les også: Gravid og usikker på kosttilskudd?

D-vitamin for immunforsvar og benhelse

Les også: Tran i svangerskapet

Helsedirektoratet er også opptatt av at kvinner skal få i seg tilstrekkelig med D-vitamin under graviditeten, ettersom vi her i Norden dessverre har lite sol og vitaminet dannes naturlig når sola treffer huden. D-vitamin er viktig for immunforsvaret og for opptak og nyttiggjørelse av kalsium og fosfor, som igjen er viktig for å opprettholde skjelettet hos mor og bygge skjelettet hos barnet.

LES OGSÅ: Fakta og myter om hva du kan spise når du er gravid

Det er vist nær sammenheng mellom mors inntak av D-vitamin og barnets D-vitaminstatus ved fødsel. Naturens egne kilder til D-vitamin gjennom kosten er få, og begrenser seg til fet fisk, eggeplomme, rogn og fiskelever. Enkelte matvarer, som ekstra lett melk, er tilsatt D-vitamin.

Les også: Tran og D-vitamin for gravide og ammende mødre