Når barnet begynner med grøt

Når barnet begynner med grøt

Spedbarn
baby-begynne-med-grot

Når bør barnet begynne å spise grøt, og hvordan går du fram? Her får du råd.

Ifølge norske helsemyndigheters anbefaling bør man begynne med å introdusere grøt ved fire måneder, dersom barnet får morsmelkerstatning. Hvis barnet fullammes, kan man vente med introduksjonen av fast føde til barnet er seks måneder

Les også: D-vitamin for baby

Morsmelk inneholder lite jern, og barnet har fra fødselen et ekstra jernlager. Dette jernlageret tømmes i mer eller mindre grad omkring seks måneder. Ved den alderen har barnet for mer jern i form av annen føde, som for eksempel grøt, sier Astrid Midtsund, leder av Lokalgruppen for helsesykepleiere i Oslo, NSF.

Se an barnets interesse

Ifølge Midtsund er småbarn forskjellige også når det kommer til maten. Mens noen kun viser interesse for flaska eller puppen, viser andre barn en helt annen interesse for hva de voksne spiser.

Denne interessen bør foreldrene utnytte, anbefaler hun, og beskriver ulike måter interessen for de voksnes mat kan arte seg:

At barnet følger maten med blikket, gaper når foreldrene gaper og/eller forsøker å strekke seg etter maten.

– Fast føde krever en helt annen spiseteknikk enn å amme eller spise av flaske. Noen barn vil synes det er vanskelig med en ny konsistens, og bruker tid på å lære seg dette. Derfor kan det være lurt å benytte seg av interessen barnet viser, før det muligens går over, sier hun.

På grunn av barnets jernlager bør foreldrene uansett ikke vente lenger enn til seks måneders alder før de begynner å gi barnet grøt.

Les også: Babyens utvikling måned for måned

Forsiktig tilvenning

Hvor mye grøt skal så babyen spise?

For de fleste barn vil dette regulere seg selv, rett og slett fordi de bruker tid på å justere spiseteknikken.

Dersom barnet skulle «gape som en fugleunge» og sluke i seg grøten, bør dere ta det pent. Ellers risikerer dere at barnet får vondt i magen.

– Når man starter med ny mat, så får tarmen noe nytt å jobbe med. Dette kan gi mer luft, annen lukt og farge på avføringen og den kan også komme sjeldnere. Det er helt normalt. Det er forventet at man ser noen endringer når man starter med fast føde, men det trenger ikke bety at noe er galt. Det kan rett og slett være et signal om at mengden eller hastigheten grøten introduseres med er for rask. Fortsett derfor med litt mindre mengde for en roligere introduksjon, sier Astrid Midtsund.

En del foreldre gir barnet maltekstrakt og/eller frukt for å hjelpe tarmen. Dette kan hjelpe, men Midtsund minner om at barnet kun skal ha mindre doser. For store mengder kan tvert imot føre til at barnets avføring blir enda hardere.

Begynn med grøt

Den viktigste maten når barnet skal begynne med fast føde, er grøt. Enkelt og greit fordi den ofte er den mest tilgjengelige jernkilden for babyer.

– Om dere gir risgrøt, maisgrøt eller hvetegrøt, spiller ingen rolle. Dere kan kanskje bytte på? sier Midtsund.

Hvis dere ønsker å lage hjemmelagd babygrøt, må foreldrene imidlertid være bevisste.

– Ikke alle kornsorter har like tilgjengelige jernkilder. Ofte krever kornet en viss bearbeiding, og det er viktig at man lager grøten med morsmelk eller melkeerstatning. Grøten blir næringsfattig hvis den lages på vann. De fleste babygrøtene i butikken er tilsatt melkepulver, forklarer hun.

Hun mener ikke at dere skal være bekymret over at babygrøten inneholder gluten. Snarere tvert imot. Da Sverige for noen år siden anbefalte foreldre å ikke gi gluten til barn under seks måneder, skjøt forekomsten av glutenintoleranse i været, ifølge en svensk undersøkelse.

Helsesykepleieren anbefaler også å se på innholdet til de ferdiglagde grøtposene. Hvis man sammenligner med vanlig grøt, vil man se at mange av disse inneholder mer frukt enn grøt. Det løser derfor ikke babyens jernbehov. I tillegg mister barnet øvingen det gir å skulle spise mat uten å suge.

Hvis barnet ikke liker grøt

Grøten vil for de fleste barn være det aller første de spiser som ikke er melk. Dermed har du selvfølgelig ingen garanti for at babyen vil like grøten.

Rådet fra Astrid Midtsund er veldig enkelt: Man må prøve. Igjen og igjen. Dere kan også forsøke en annen type grøt, og variere litt på hvor tykk eller tynn den er. Babyer kan synes grøten er lettere å spise hvis den er litt tynn. Men her er babyer som alle andre: Preferansene er ulike, sier hun.

Det viktigste er å skape en positiv opplevelse. Spis sammen med barnet ditt og forsøk å ha det hyggelig. Vil ikke barnet spise, forsøk på nytt neste dag – gjerne til samme tid. Ikke press på med maten, la barnet vise interessen selv. Blir det vanskelig, så ta kontakt med helsestasjonen din. De skal hjelpe dere.