Magnesium for gravide

Gravid
Magnesium for gravide

Magnesium er et mineral som spiller mange vitale roller i kroppen vår. Som andre mineraler, produserer ikke kroppen dette selv, og derfor er vi avhengig av å få det gjennom kosten. Vi ser nærmere på magnesium og hvorfor gravide ofte anbefales å ta mineralet. Kan man ta magnesium når man er gravid?

Magnesium bidrar til at nervesystemet, musklene og skjelettet vårt skal fungere normalt, og det meste av kroppens magnesium befinner seg faktisk i skjelettet. Magnesium er også viktig for energiproduksjonen og bidrar til å motvirke både utmattelse og tretthet.

Ubehag i graviditeten?

Det er ikke uvanlige at gravide opplever ubehag forskjellige steder i kroppen. Når man er gravid så oppstår det kanskje oftere enn ellers sammentrekninger i muskulaturen, og det dukker vanligvis opp i andre eller tredje trimester. Det finnes også utallige kjerringråd for ubehag i beina, som du kan teste. Her er noen eksempler:

  • Knyt en ulltråd rundt begge anklene før du legger deg for kvelden
  • Legg et såpestykke i fotenden av senga
  • Spis en teskje med honning hver dag
  • Tøy leggene før du legger deg
  • Dusj føttene vekselvis i varmt og kaldt vann noen ganger før du legger deg

Magnesium og lettere forstoppelse hos gravide

Når du er gravid, er det heller ikke uvanlig at du opplever treg fordøyelse og lettere forstoppelse. Dette rammer svært mange og kan komme og gå gjennom hele svangerskapet. Årsaken er at hormonene under svangerskapet påvirker musklene i tarmen, noe som gjør at fordøyelsessystemet jobber saktere. Etter hvert som livmoren vokser, vil også denne trykke på tykktarmen slik at problemet kan forverres.

Lavt magnesium blant gravide

Magnesiummangel ved graviditet er svært sjelden hvis du har et sunt og variert kosthold. Symptomer på magnesiummangel kan være mange og diffuse, og opplever du plager, bør du kontakte lege. En blodprøve kan vise om du har nok magnesium. Det er ikke mulig å få i seg for mye magnesium gjennom kostholdet, men overdrevent magnesiuminntak via kosttilskudd kan føre til magnesiumforgiftning ved store doser.

Hvilke matvarer inneholder magnesium?

For å opprettholde gode nivåer av magnesium under svangerskapet, er det viktig at du spiser et sunt og variert kosthold. Dermed sørger du for at du får i deg alle de viktige vitaminene som du og barnet ditt trenger. Det finnes heldigvis magnesium i de fleste matvarer, særlig i de som er rike på klorofyll. Du kjenner disse igjen på den flotte grønne fargen, som på bladgrønnsaker som spinat og grønnkål. Det finnes også mye magnesium i belgfrukter, melkeprodukter, kjøtt, fisk og helkorn. Mandler, cashewnøtter, lin- og solsikkefrø er også gode magnesiumkilder og kan med fordel inkluderes som snacks under graviditeten. Hos Möllers tilbyr vi også vår egen gravidpakke, som gir deg det du trenger av både tran, jern og magnesium!

Sørg for nok magnesium!

Det er viktig å sikre seg gode nivåer av magnesium ved graviditet, der doseringen bør ligge på 280 mg om dagen. Dette gjelder for alle kvinner, men også for gravide og ammende. Menn har generelt et høyere behov for magnesium og bør innta 350 mg per dag. Anbefalt inntak hos barn vil variere med alderen, der barn under 12 måneder får nok magnesium gjennom morsmelken. Inntak av magnesium under graviditet anses som trygt for både mor og barn, så lenge du holder deg innenfor den anbefalte doseringen.