Gravid uke 33

Gravid uke 33

Gravid
Gravid-uke-33

Fosteret har vokst seg så stort at du vil kunne se bevegelsene utenpå magen. Og: Har du husket å søke om foreldrepenger?

Fosteret i uke 33

Fosteret er nå 31 uker gammelt. Det er cirka 39 centimeter langt og veier rundt 2200 gram.

Fosteret ser ut som et lite, nyfødt barn og veier omtrent det samme som en stor melpose. Fordi det har fått mer underhudsfett har huden blitt mer rosa enn rød. Det skiller lys fra mørke og vil trekke til seg foten hvis du kilder den.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Bortsett fra lungene er barnets indre organer ferdig utviklet. Det gjør nå pusteøvelser ved å bevege brystet ut og inn.

Å være gravid i uke 33

Nå er det liten plass igjen og du vil tydelig kunne se bevegelsene utenpå magen. Barnet ligger som regel med hodet ned, og vil i hvert fall ha inntatt fosterstilling for å få plass i magen.

Mange gravide merker også at det begynner å bli vanskelig å sove. Spark og bevegelser kjennes godt – i uke 33 og senere sparker en del barn så kraftig at det gjør vondt. I tillegg gjør vekten av den store magen det vanskelig å finne en god stilling. Også kynnerne har blitt mer hyppige, og mange opplever dem som ubehagelige.

Din blodmengde har økt kraftig for å gi fosteret, livmoren og morkaken det de trenger av oksygen og næring.

Les også: Gravid og usikker på kosttilskudd?

Gode tips i uke 33

Unngå å ligge på ryggen hvis det gjør deg svimmel.

Kroppen er innstilt slik at fosteret tar av dine kalsiumlagre for å bygge opp sin beinbygning. Det betyr at du selv risikerer å få underskudd på kalsium hvis lagrene er små – og dermed får svakere beinbygning og tenner. Pass derfor at du får i deg nok kalk mens du er gravid, 1–2 glass melk daglig er anbefalt.

Les også: Kostholdsråd for deg som er gravid

Ting å huske på

NAVs generelle råd til vordende foreldre er å søke om fødselspermisjon og foreldrepenger seks uker før termin, altså nå i uke 33. Dere må da legge ved skriftlig bekreftelse på termin fra enten lege eller jordmor, i tillegg til informasjon om inntekt og ansettelsesforhold fra deg og arbeidsgiver.

En del fylker har lengre saksbehandlingstid enn seks uker. Hvis det gjelder for ditt fylke, vil du måtte vente en stund før du får utbetalt penger. Men – heldigvis – du mister ikke penger. De blir nemlig etterbetalt.

Når dere søker, må dere også bestemme dere for om dere vil ha 80 eller 100 prosents dekningsgrad, og henholdsvis 49 eller 59 uker foreldrepermisjon. Dette valget gjelder både for mor og far. Hvis mor velger 80 prosents dekningsgrad, får far det samme.

Kilder: Norsk Helseinformatikkhelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les mer om fødselspermisjon: