Slik får du vakker sommerhud

Slik får du vakker sommerhud

Vitaminer og mineraler
Slik får du vakker sommerhud

Hva du spiser er viktig for å holde huden frisk og sunn. Det som gir næring til kroppen din, gir næring til huden også. Huden er et levende organ, med celler som stadig fornyer seg.

Det du spiser har betydning for hvordan du føler deg, både fysisk og psykisk. Riktig mat og drikke vil også gi effekt på helse og utseende. For deg som er aktiv, er det ekstra viktig med sunn mat og rikelig med drikke – helst friskt vann.

LES OGSÅ: Bedre hud fra innerst til ytterst

Her er det beste du kan spise for vakker hud

Frukt og grønnsaker inneholder mange vitaminer som er gode for huden din, og er generelt god mat for kroppen. Matvarer med vitamin A er nyttig for dannelse av nye hudceller, og mat som er rik på vitamin C rik er bra for dannelse av kollagen, så se etter frukt og grønt med høyt innhold av disse vitaminene.

Mineralene zink og jod er gode næringsstoffer for å ta vare på huden. Gode kilder til zink er okse – og lammekjøtt, men mineralet finnes også i plantekilder som linser, bønner, kjerner og frø. Gode kilder til jod får vi fra fisk og melkeprodukter. Det er også lurt å få i seg nok vann, for å unngå dehydrering og tørr hud. Fet og sukkerholdig mat er uheldig, også for huden din. Et balansert kosthold, hvor du får i deg nødvendige vitaminer og mineraler gir de beste forutsetninger for helsen og huden din.

Derfor er sol sunt for deg

Sollys på huden danner D-vitamin i kroppen. Det er også velkjent at D-vitamin bidrar til at immunforsvaret ditt fungerer som det skal.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta D-vitamin om sommeren

Så mye sol trenger du

Ett kvarter – uten solkrem. Kreftforeningen regner med at dette er nok for de fleste av oss, for å få helsefordeler av sola. Grunnen til at du ikke bør bruke solkrem dette kvarteret, er at solfaktor i kremen hindrer sollyset som er med på dannelsen av D-vitamin å nå huden.

Når sola ikke skinner

I Norge har vi underskudd på D-vitamin store deler av året. Derfor er det lurt å spise fet fisk, ta tran eller D-vitamintilskudd.

Hvilken solfaktor skal jeg velge?

Ifølge Kreftforeningen gir faktor 15 nok beskyttelse for de fleste i Norge. Men dette har også med hudtypen din å gjøre. Her kan du sjekke hudtypen din: Kreftforeningen.no – hvilken hudtype har du?

Reiser du til sydligere land, må du bruke sterkere faktor den første tiden. Har du fjorårets solkrem stående i skapet? Sjekk at den ikke er blitt for gammel. Hvis du har brukt en del av den og den har stått mye i sola eller sterk varme – eller den har stått uten kork – vil den ikke virke like godt og bør byttes ut med en ny.

Kilde: Kreftforeningen, NHI og magasinet Dermato-endocrinology