Antioksidanter – Vitamin E og C

Antioksidanter – Vitamin E og C

Immunforsvar
Antioksidanter – Vitamin E og C

For å opprettholde immunforsvarets normale funksjon er det viktig å få i seg nok antioksidanter. Flere vitaminer og mineraler har antioksiderende effekter, blant annet vitamin C og E. Her kan du lese mer om disse vitaminene, samt hvilke matvarer du kan spise for å få i deg nok antioksidanter! 

Antioksidanter beskytter kroppen 

Antioksidanter er stoffer som blant annet hemmer skadelig oksidasjon i kroppen, for eksempel oksidasjoner som skader cellemembranen eller cellenes DNA. Antioksidantene beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade kroppens celler. 

Frisk frukt og bitre bær er rike på antioksidanter, men det lages også naturlig i kroppen. Visste du at kaffe er en viktig kilde til antioksidanter? En rekke ulike forbindelser har antioksiderende effekter, blant annet betakaroten, vitamin C og E, selen, sink og jern. 

I tillegg til at antioksidanter forekommer naturlig i en rekke matvarer, kan de også tilsettes. Hvis du spiser det daglige anbefalte inntaket av grovt brød og grove fullkornsprodukter, får du i deg antioksidanter gjennom blant annet vitamin E, jern og selen. Får du i deg ca. 750 gram frukt, grønt og bær hver dag gir det kroppen den antioksidantbeskyttelsen den trenger. Konsulter fastlegen din for å undersøke om du trenger tilskudd av antioksidanter. 

Les også:Det du trenger når du trener 

Vitamin E-behovet øker ved alderen 

Vitamin E er fettløselige stoffer som finnes iblant annet planteoljer, kornprodukter, nøtter, fisk, tran, hvetekim, margarin, egg, mango og avokado, og er en viktig antioksidant som beskytter cellemembranen mot frie oksygenradikaler og som holder cellemembranen myk. 

Les også:Hva er vitamin E? 

Fellesbetegnelsen på stoffene tokoferol og tokotrienol er vitamin E, og disse finnes i 8 ulike former som alle har antioksiderende effekt på kroppen. Det er den naturlige alfa-tokoferol som har den høyeste biologiske aktiviteten, og denne er også vanligst i animalske vev. Vitaminet øker i tillegg kroppens utnyttelse av vitamin A og har trolig også betydning i dannelse av kjønnshormoner. 

Ved sykdom eller påvirkning fra miljø og forurensing kan produksjonen av reaktive oksygenforbindelser og frie radikaler øke betydelig. I slike situasjoner er behovet for antioksidanter økende. 

Behovet for vitamin E øker også ved alderen, da vitamin E beskytter kroppens celler ved nedbrytning av spesielt skadelige stoffer fra stoffskiftet, som øker med alderen. 

Mangel på vitamin E er sjelden i dagens samfunn, men noen grupper kan være utsatt – for eksempel premature spedbarn og personer med sykdom som gir dårlig opptak fra tarmen. Det er imidlertid verdt å merke seg at man kan få i seg for mye vitamin E – dette vitaminet er fettløselig, og overskudd blir lagret i leveren og kroppens fettvev. 

Dagsbehovet for vitamin E er 8 mg for kvinner, 10 mg for menn, samt noe høyere for gravide og ammende – og lavere for barn. 

Les også:Immunforsvaret og immunsystemet – Hvordan funker det? 

Vitamin C øker opptak av jern 

Vitamin C er en antioksidant og i tillegg betydning for kroppens immunforsvar, som beskytter mot virus og bakterier, og er viktig for å opprettholde normal funksjon av nervesystemet. Vitamin C finnes i rikelige mengder i blant annet sitrusfrukter, solbær, kålrot, poteter, jordbær, paprika, brokkoli, spinat og tomat. 

Anbefalt daglig inntak for er 60 mg for voksne, 70 mg for gravide, 90 mg for ammende og 30-50 mg for barn – mengden øker etter alder. 

Det er sjeldent overdosering av vitamin C skjer, da dette er et vannløselig vitamin som kroppen skiller ut gjennom urinen ved overskudd. 

Les også: God helse, livsstil og livskvalitet – Hva betyr det?