Nytt familiemedlem i hus: Hva trenger man til valp?

Omega-3
Hva trenger man til valp – bortsett fra omega-3, så klart? Foto.

Endelig er avgjørelsen tatt: Dere skal få dere hund! Men: Hva trenger man til valp – og hvorfor? Får den vesle hunden nok næring i vanlig fôr, eller trenger den tilskudd av omega-3 i tillegg? I denne artikkelen får du en enkel oversikt over hva du bør ha i hus før det nye familiemedlemmet flytter inn.

Mat til valp

På spørsmålet “hva trenger man til valp”, er ett av de viktigste svarene: Mat. De små magene trenger kontinuerlig påfyll, og valper spiser mange ganger om dagen. Før hunder er 6 måneder gamle, vil de gjerne spise 3-4 ganger daglig. Frem til ett års alder bør de gradvis gå over til 1-2 fôringer hver dag.

Valpen skal ha eget valpefôr. Start gjerne med det fôret hunden er vant med før han kom til dere. Ønsker dere å bytte til et nytt merke, bør dette gjøres gradvis for å unngå magevondt.

Les også: Hvor mye mat skal en valp ha?

Hva trenger man til valp? Omega-3!

Visste du at hunder bør få tilskudd av omega-3? Dette fordi hundefôr vanligvis ikke inneholder nok av de essensielle omega-3-fettsyrene. Grunnen er enkel: Omega-3-fettsyrer harskner lett, og er følsomme for både oksygen og lys. Hadde dyrefôret inneholdt rikelig med omega-3, hadde holdbarheten også gått betraktelig nedover. Du bør derfor legge til ekstra omega-3-fettsyrer til hunden din selv.

Heldigvis er det lett å gi valpen omega-3! Möller’s Hund & Katt er rett og slett en smakfull godbit til valp! Du kan gi tilskuddet på skje, som en egen godbit, eller du kan blandet det i fôret. Gjør det som passer best for dere!

Hva er omega-3?

Omega-3-fettsyrer er essensielle fettsyrer som hunder er, i likhet med oss mennesker, avhengig av å få i seg gjennom kosten. Det at de er essensielle betyr rett og slett at de er helt nødvendige for oss, men at vi ikke klarer å produsere dem selv. Studier har vist at omega-3 er viktig for hunden og kattens helse – akkurat som hos oss mennesker. 

Den enkleste måten er å gi hunden et kosttilskudd den kommer til å elske – nemlig Möller’s Hund & Katt. Den er spesialutviklet for hunder og katter – men kan nytes av alle kjæledyr. Faktisk er det helt i orden for mennesker å ta den også! Hund & Katt fra Möller’s inneholder ren omega-3 dra norsk skrei, og er uten tilsatt vitaminer – helt i trygg og god for alle å innta.

Hvorfor gi hunden omega-3?

Et godt og balansert kosthold med riktig næringssammensetning er et viktig bidrag til god helse. Og omega-3-fettsyrene DHA og EPA, bør være en del av kostholdet til våre firbente bestevenner. Siden vi vet at fôret typisk ikke inneholder nok, anbefales det å gi omega-3-tilskudd til valp utenom. Faktisk bør det gjerne gis hele livet – helt fra valpestadiet. Omega-3-fettsyrene DHA og EPA, som du finner i Möller’s Hund & Katt, har dokumentert positiv helseeffekt på pels og hud.

Utstyr man trenger til valp

Hva trenger man til valp? Vel, hjemmet er klart, maten er kjøpt inn og Möller’s Hund & Katt står og venter. Familien tripper og har blitt preppet og forberedt så godt det går. Alt klart, da? Vel, det er en del utstyr til hund det kan være greit å ha på lur før den vesle bisken flytter inn!

Vann- og matskål til hund

Skåler til hund finnes i mange materialer og størrelser. Hvilken du burde gå for, avhenger av om det er en border collie eller pomeranian som skal spise av den. Finn en som passer din hund og deres bruk. Mange har også nytte av et underlag under skålene – det blir gjerne litt søling!

Hundeseng

Også her er det mange varianter man kan velge – avhengig av hva som passer hunden, familien og boligen deres. Mange ønsker en hundeseng som passer inn i interiøret. Andre velger hundebur, eller lager til en kosekrok med behagelige puter og tepper. Uansett hvordan dere velger å gjøre det: Hunden trenger et rolig sted der den kan få slappet av, hvilt og sovet i fred.

Utstyr til stell

Hunder trenger jevnlig stell av pels, poter og klør. I tillegg er det viktig å følge med på munn og tenner, ører og øyne.

Hunder liker nærhet og trygghet, og pelspleie er gjerne en fin mulighet til både kos og å knytte tette bånd. En sunn pels er glatt og blank, og behagelig for hunden å leve i. Ved å børste pelsen tar du bort døde hår, som kan klø og lage floker. Også hunder med helt kort pels må børstes for å bli kvitt hår. Langhårede hunder og hunder med krøllete pels må børstes daglig for å forebygge floker.

Tips: Et daglig tilskudd av omega-3 kan bidra til at hunden får blank og myk pels. Det kan også hjelpe mot kløe og irritasjon i huden.

Kan man gå tur med valp?

Små valper er babyer, og skal ikke gå for lange turer. Hold dere i nærheten, og bruk gjerne en tynn line slik at valpen får undersøke nærområdet i eget tempo.  

Dere kan gjerne begynne tidlig på å øve på å gå tur i bånd inne – men uten å faktisk ha på bånd. Gi valpen belønning når den holder seg nær deg. Når valpen er over babyfasen, er det fint å begynne å øve på å gå tur med bånd utendørs på lengre turer.

Halsbånd eller sele, bånd og hundeposer trenger alle hundeeiere. I tillegg kommer hundeklær som regndekken, refleks og potesokker. Ta gjerne med et par godbiter eller en leke på turen, så kan dere benytte sjansen til litt lek og trening! Ikke glem vann hvis dere skal på langtur eller det er varmt ute.

Tips: Gjør turen mer spennende ved å utforske nye områder sammen. Dra til et helt nytt område med nye og spennende dufter. Stranda og skogen gir store opplevelser!

Hundeleker

Det er viktig å prioritere å leke med valpen – lek og mosjon er essensielt for alle hunder. Å gi hunden oppmerksomhet og stimulering vil også bidra til å utvikle samspillet dere i mellom!

Valpeleker trenger ikke være kostbare eller avanserte. En ball eller enkel pipeleke gjør susen! Pass på at leken er akkurat passe stor; Ikke så liten at den kan svelges, ikke så stor at den blir vanskelig å leke med.

Her er noen forslag til stimulerende og morsomme leker for valpen

1: Gjemmeleken. Gjem en godbit et sted i rommet – eller ute i hagen – og la hunden lete!

2: Jakt! La hunden jakte på favorittleken sin! Kast den bort fra valpen, og la hunden løpe og hente den. Yngre valper kan gjerne få jakte på en leke du drar over gulvet. La valpen vinne hvis den angriper leken – det er fin belønning!

3: Leke med godbit. Fyll en hundeleke med noe godt – og la valpen jobbe for å få ut innholdet.

Hva trenger man til valp? Tid, overskudd og kjærlighet!

Valpetiden er travel, krevende og til tider overveldende. Men det er også en tid for kos, omsorg og tålmodighet. 

Mange har gått lenge og ventet før de får valp i hus, og har gjerne skyhøye forventninger og forhåpninger for den første tiden. Pass på å ta ting i et rolig tempo – det blir mest sannsynlig mer enn nok for både tobente og firbente med noen få nye opplevelser daglig. Kanskje blir det ikke helt som du så for deg, men det er også helt i orden.

Det blir anbefalt at man har ferie og kan vie hele sin oppmerksomhet til vovven de første ukene. Det er nemlig lurt å jobbe aktivt med hvordan hunden kan passe inn hos dere helt fra start. Det krever en del jobb fra en årvåken eier. Ha fokus på sosialisering, miljøtrening og opplæring fra første stund. Valpen må først og fremst bli kjent med dere i den nye flokken sin og hvordan dere lever livene deres. I tillegg er det naturlig å bruke god tid på å bli kjent med ytterligere omgangskrets, huset og nærområdet.

Lykke til – og kos dere!