Hvor mye mat skal en valp ha?

Omega-3
Hvor mye mat skal en valp ha? Det avhenger blant annet av størrelsen på hunden. Foto.

Har du et lite nøste som er for travel med å oppdage verden til å spise? Eller lurer du på om hunden trenger noe mer enn vanlig valpefôr? For: Hvor mye mat skal en valp ha, sånn egentlig? I denne artikkelen skal vi svare på noen vanlige spørsmål om valper, mat og omega-3-tilskudd!

Fra 3-4 ukers alder begynner valpen med tilvenning til mat – og gradvis økes mengden fast føde. Hvor mye mat skal en valp ha – og hva er det som avgjør mengden? Det enkle (og vanskelige) svaret er at det varierer! I tillegg til individuelle forskjeller, varierer det med aktivitetsnivå, miljø og alder – og ikke minst størrelse og rase. Enkelte hunderaser har forbløffende stor appetitt!

Valper vokser raskt – og store raser skal vokse enda mer enn de minste hundene. Da er det viktig med nok og riktig mat for en god utvikling.

Visste du at: Hvis valpen slikker hundemor i ansiktet, betyr det at den vil ha mat? Valpen slikker mor i munnviken for å få sin første smak på noe annet enn morsmelk. I det fri, vil ulvemor da gulpe opp litt ferdigfordøyd mat som valpene kan smake på.

Les mer: Nytt familiemedlem i hus: Hva trenger man til valp? 

Hvor mye mat skal en valp ha: Gram og mengde

Antall gram valpefôr per måltid er ulikt fra merke til merke, og derfor er det vanskelig å gi en generell pekepinn.

Ta utgangspunkt i mengdeanvisningen på fôret dere bruker – og husk å dele mengden på dagens måltider. Et tips er å veie opp mengden mat til et måltid, og finne et beger eller en kopp som rommer rett mengde. Da blir det enklere å måle opp riktig fôrmengde i hverdagen. Noen foretrekker å la valpen spise så mye den ønsker. Det kan i så fall være lurt å etter hvert vende hunden til at det ikke er fri tilgang til mat for å unngå problem med overvekt senere i livet.

Det viktigste rådet er uansett å følg med på sin egen hund, og ta hensyn til de individuelle behovene. Er valpen svært aktiv, vil den trenge mer mat enn en rolig og bedagelig bisk.

Hva skal valpen spise?

Gi valpen det samme fôret som den er vant med få fra oppdretteren. Tørrfôr bør være hovedkostholdet, og eventuelt våtfôr bør komme ved siden av. Grunnen er at våtfôret inneholder mye væske, noe som gjør at valpen vil bli mett for tidlig og før den har fått i seg den nødvendige næringen. 

Valpefôret kan gjerne bløtlegges (i 20-30 minutter) frem til valpen når 6 måneders alder. Da sikrer du at hunden får i seg nok vann til maten.

Endre valpefôr

Når du skal bytte mellom ulike typer fôr, bør du ikke endre for raskt. Det kan gi magevondt! Ta dere god tid – gjerne opptil 14 dager – med gradvis overgang til nytt fôr. Dette gjør du ved å blande en liten del av det nye fôret i maten hunden er vant med, og så gradvis øke mengden til skålen kun inneholder det nye fôret.

Hva bør fôret inneholde?

Hvor mye mat skal en valp ha er viktig, men ikke glem å spørre hva slags mat de skal ha! Hunder stammer fra ulven, og det kan være greit å ta utgangspunkt i rovdyrets foretrukne kost å for å se hva slags mat hunden din skal ha. Svaret er ganske enkelt: Kjøtt og innmat. Med andre ord: Protein og fett!

Kosten bør derfor inneholder mest mulig kjøtt og proteiner. Velg et fôr av høy kvalitet som har kjøtt øverst på næringsinnholdet. Unngå fôr med ris, mais eller mel i innholdsfortegnelsen. Dette er karbohydrater, og ikke noe som det er naturlig for hunder å spise.

Når går man over fra valpefôr til vanlig fôr?

Valpefôr byttes ut med vanlig hundemat når hunden slutter å vokse i høyden. Derfor avhenger byttet av rasen og størrelsen. Ta utgangspunkt i hvor mye din hund er forventet å veie i voksen alder:

 • Hunder under 10 kg: Rundt 10 måneders alder
 • Hunder mellom 10 og 20 kilo: Rundt 12 måneder
 • Hunder på 25 til 45 kilo: Mellom 15 og 18 måneder
 • Hunder over 45 kilo: Ved 18 til 24 måneders alder.

Trenger hunder tilskudd av omega-6?

De fleste hundefôr er tilsatt tilstrekkelig med omega-6. Dette trenger derfor ikke å bli tilsatt.

Hvorfor trenger valper omega-3-tilskudd?

Omega-3 er ikke en temperaturstabil olje, og i tillegg mister den raskt sin kvalitet ved kontakt med oksygen og lys. Det aller meste av hundemat er laget under høye temperaturer, noe som betyr at eventuelle omega-3-fettsyrer som har vært til stede i råstoffet, går til spille under fremstillingen. I tillegg vil et hundefôr med høyt innhold av omega-3-fettsyrer typisk harskne veldig raskt etter åpning, siden det tåler lys og luft dårlig under lagring.

Dersom hunden ikke får et fôr med sjømat, eller får fisk, vil typisk kosten ikke inneholde nok omega-3-fettsyrer. Hunden bør da få dette ekstra som et tilskudd, for eksempel via Möller’s Hund & Katt.

Må man gi hunden vitaminer?

Hunder trenger ikke vitamintilskudd med mindre den har en påvist mangel og veterinæren anbefaler et tilskudd. For de fleste friske, normale hunder, er vitamininnholdet i vanlig hundefôr tilstrekkelig.

Ikke gi hund vanlig tran!

Dyr kan ikke få den samme tranen som vi tar. Grunnen er at den inneholder vitamin A, D og E som hunder ikke skal ha i seg for mye av. Disse vitaminene er alt tilsatt i hundefôr. Gi derfor kun tran som er spesialutviklet for dyr til kjæledyrene dine!

Möller’s Hund & Katt er uten tilsatte vitaminer – her får kjæledyret ditt kun de essensielle omega-3-fettsyrene.

Hva er omega 3?

Omega-3 er flerumettede fettsyrer med en spesiell kjemisk struktur. Omega-3-fettsyrer er essensielle. Det betyr at de er nødvendige for oss, men at kroppen ikke kan danne disse selv, og at de må tilføres via kosten. Gode omega-3 kilder er fet fisk og sjømat. Grunnen er at fisk spiser alger som inneholder omega-3-fettsyrer; fisken i seg selv produserer like lite omega-3-fettsyrer som mennesker, hunder og katter.

De viktigste omega-3-fettsyrene for hunden din er de langkjedede omega-3-fettsyrene (EPA og DHA), som kommer fra marine kilder:

 •   Alfa-linolensyre (ALA) er kortkjedet
 •   Eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er langdkjedet

Omega-3 har en dokumentert gunstig effekt på helsen vår – men visste du at det også er viktig for våre firbente venner?

 • Omega-3-tilskudd til hunder kan være med å redusere kløe og irritasjon i huden, og bidra positivt til en sunn hudhelse
 • Utgangspunktet for en fyldig og sunn pels kommer innenfra. Et tilskudd med omega-3 kan bidra til å normalisere røyting og gjøre pelsen blank og sunn.
 • Omega 3 kan du gi til hunden hele livet – fra den er valp til den blir en gammel, klok hund.

Hvorfor gi hunden omega-3?

Først og fremst som et bidrag til et godt og balansert kosthold – noe som i sin tur kan bidra til god helse. Omega-3-fettsyrene DHA og EPA, som du finner i Möller’s Hund & Katt, har dokumentert helseeffekt på pels og hud.

Hvor mye omega-3 trenger hunden?

Mellom 40 og 200 mg per kilo kroppsvekt hver dag, avhengig av vekt.

Slik doserer du Möller’s Hund & Katt ut fra vekten på dyret:

 • Opp til 5 kg: 2 ml per dag
 • Opp til 15 kg: 5 ml per dag
 • Opp til 30 kg: 10 ml per dag

Möller’s Hund & Katt inneholder 472 mg Omega-3-fettsyrer per 2 ml Möller’s Hund & Katt. Av disse er det 224 mg DHA og 148 mg EPA.