Hva er mangan?

Vitaminer og mineraler
Hva er mangan

Mangan er et essensielt mineral som spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner. Det bidrar til normal energigivende metabolisme, vedlikehold av normal beinbygning, normal dannelse av bindevev samt bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Å ha en tilstrekkelig mengde mangan i kroppen kan bidra til å opprettholde normale bein og normal hjernefunksjon, samt beskytte cellene våre mot oksidativt stress. I likhet med for eksempel jern, sink og alle andre mineraler, dannes ikke mangan naturlig i kroppen. Det finnes derimot i jord og luft. Vi får også mangan i mat som vi spiser.

Hva gjør mangan i kroppen vår?

Mangan spiller en avgjørende rolle i flere viktige funksjoner i kroppen vår. Mangan er spesielt viktig for vedlikehold av normal beinbygning, og bidrar til normal dannelse av bindevev og til et normalt immunforsvar.

Mangan fungerer også som en antioksidant og bidrar til å beskytte cellene mot skade fra frie radikaler. Derfor er det viktig å få i seg tilstrekkelig med antioksidanter, inkludert mangan, gjennom kostholdet.

Hvor mye mangan per dag?

Mengden mangan som kroppen trenger, avhenger av alder, kjønn og andre faktorer. Ifølge nordiske næringsanbefalinger anbefales det at voksne, gravide og ammende får i seg omtrent 3 mg mangan per dag, men norske helsemyndigheter har ingen spesifikke anbefalinger om inntak av mangan, da det ikke finnes tilstrekkelig data på dette mineralet.

Hvilke matvarer inneholder mangan?

Gode kilder til mangan inkluderer en rekke plantebaserte matvarer. Belgfrukter, som bønner, erter og linser, er gode kilder til mangan. For eksempel inneholder en kopp kokte linser rundt 0,6 mg mangan. Hele korn, som havre og brun ris, er også gode kilder til mangan. En porsjon på en kopp kokt brun ris kan inneholde omtrent 1,8 mg mangan.

Nøtter og frø er også gode kilder til mangan, spesielt cashewnøtter, valnøtter, mandler og sesamfrø. En halv kopp cashewnøtter kan inneholde omtrent 1,6 mg mangan.

Grønnsaker er også gode kilder til mangan. Spinat er en utmerket kilde til mangan, med en halv kopp kokt spinat som gir omtrent 0,8 mg mangan. Andre grønnsaker som kan bidra til å øke ditt inntak av mangan, inkluderer søtpoteter, brokkoli og gulrøtter.

Te og kaffe er også gode kilder til mangan. En kopp svart te kan inneholde omtrent 0,5 mg mangan, mens en kopp kaffe kan inneholde omtrent 0,1 mg mangan.

Hva skyldes mangel på mangan?

Mens manganmangel er sjelden, er det viktig å spise en balansert diett som inkluderer matvarer som er rike på mangan, for å sikre at du får i deg tilstrekkelige mengder av dette viktige mineralet. Lavt inntak av mangan kan skyldes utilstrekkelig inntak av matvarer som er rike på mangan, eller en redusert evne til å absorbere og utnytte næringsstoffet fra maten. Det er imidlertid viktig å merke seg at for stort inntak av mangan også kan være skadelig for kroppen. Les mer om vitaminer og mineraler på mollers.no!